Moja zgodba in pot merino odvisnice. - Merino oblačila

Nada, pa ti si odvisna od merina!

Hope’s Bivouac je moje zatočišče, kjer živim Nada, strastna ljubiteljica merino volne. Sama sebe imenujem merino odvisnica in želim, da tudi vi odkrijete čarobnost oblačil iz merino volne. Kot ljubiteljica motorizma, kolesarjenja, narave in udobja sem pogrešala naravna oblačila, ki bi mi zagotavljala udobje med avanturami in bi jih hkrati lahko nosila tudi v vsakdanjem življenju.

Volna je bila del naše družine že generacije. Moja stara mama je bila izkušena pletilja in ob odhodu iz porodnišnice nama je ročno splela volneni komplet meni in moji sestri dvojčici. Volna je vedno imela posebno mesto v naši družini, čeprav so bila spomini na debela in pikasta volnena oblačila nelagodna.

V drugih oblačilih se nikoli nisem počutila udobno, predvsem zaradi prekomernega potenja in neudobnosti oblačil iz sintetičnih materialov. Potrebovala sem naravna oblačila, ki bi skrbela za moje zdravje in udobje med aktivnostmi, pa tudi v službi.

Odločila sem se oblikovati in izdelovati oblačila iz merino volne, ki bodo udobna, funkcionalna in modna. Merino volna mi je pomagala najti oblačila, v katerih se počutim udobno in samozavestno, zato sem se odločila, da to izkušnjo delim z vami. Upam, da bodo moja oblačila navdihnila tudi vas, da odkrijete čarobnost merino volne.

Verjamem, da bodo oblačila iz merino volne postala standard udobja in trajnosti.

V nadaljevanju zgodbe bom razkrila pomen imen Hope in Bivouac ter zakaj so me oblačila iz merino volne tako navdušila.

Kaj pomeni Hope's Bivouac?

Dolgo sem iskala občutek doma, saj me je oče zaradi bolezni zapustil veliko prezgodaj. Njegova smrt je pustila veliko praznino v meni, in iskala sem "dom" ter smisel življenja. Vse, kar sem poskusila, se ni zdelo dovolj dobro, da bi zapolnilo to praznino.

V času urejanja stanovanja v mansardi z Marijanom me je vprašal, kaj bova imela v podstrešnem prostoru, in brez oklevanja sem odgovorila: "To bo Nadin bivak. Prostor, kjer bodo moje sanje zaživele."

Po nesreči v hribih, po operaciji kolena in dolgi rehabilitaciji sem imela veliko časa za razmislek o svojem smislu. Ta padec je bil prelomnica v mojem življenju, ki me je vrnila k sebi. Spoznala sem, kaj si želim, kaj me dvigne iz postelje in mi daje motivacijo. To je bil moj bivak, moje zatočišče, kjer lahko uresničujem svoje strasti, želje in sanje.

Ime Hope’s Bivouac nosi poseben pomen. "Hope" izvira iz mojega imena Nada, ki pomeni "upanje". 

"Bivouac" predstavlja prostor za začasno ali stalno prebivanje v gorah, za zaščito pred vremenskimi nevšečnostmi. Uporabljamo ga tudi za prenočevanje med daljšimi dostopi do smeri.

Bivak upanja je simbol upanja in moči, je prostor izražanja in ustvarjanja, obenem pa predstavlja trajnost in minimalizem z uporabo naravnih materialov in preprostega življenja.

merino odvisnica nada

Prvi koraki v objem merino volne

Za mojo strast do merina je največ zaslužen prijatelj John iz Nove Zelandije. Povedal mi je, kako potuje le z dvema majicama, dvema spodnjima hlačana in dvema paroma nogavic, ne glede na dolžino potovanja.

Sprva sem težko verjela, da je mogoče potovati le z minimalnimi kosi oblačili. John je potoval z merino oblačili, ki so bila lahka, udobna in prilagodljiva različnim temperaturam. To me je privabilo, saj sem vedno iskala oblačila, ki bi bila udobna in funkcionalna.

Avgusta 2015 nas je John ponovno obiskal in mi prinesel prva merino oblačila. Preizkusila sem najprej najcenejšo majico, da preverim, ali ustreza mojim pričakovanjem. Na začetku sem bila skeptična glede možnosti potovanja z merino obalačili, vendar sem se odločila preizkusiti.

Johnove besede so se izkazale za resnične, in merino oblačila so postala moj zvesti spremljevalec na različnih pustolovščinah, od hribov in turno smučarskih izletov do moto potovanj in kolesarjenja. Odkrila sem prednosti merino volne na vseh področjih življenja in postala njena navdušena privrženka, odvisnica od merino volne.

merino nada prva majica

Po poteh pustolovščin: Od osvajanja vrhov do cest skozi raznolike športne užitke

Potovanje po Keniji

Septembra istega leta sva se z Marijanom odpravila na navdihujoče potovanje po Keniji, ki sva ga razdelila na tri dele. V prvem tednu sva si zastavila cilj osvojiti vrh Mt. Kenya.

Ob večdnevnih trekingih, ko želiš imeti funkcionalna oblačila in lahek nahrbtnik, se merino volna izkaže kot neprecenljiva. Po štirih dneh nošenja ene majice in dveh parov spodnjic sem jih enostavno oprala na roke. S preprostim postopkom sušenja sem si zagotovila sveža oblačila za naslednji dan. To preprostost sem težko verjela, dokler je nisem izkusila.

To potovanje je pomenilo začetek mojega raziskovanja merino volne, ki je počasi preraslo v majhno odvisnost. Merino sem začela nositi ne le med športnimi dejavnostmi, ampak tudi v hribih, med turno smučarijo in plezanjem. Hitro je postala moja prva izbira za šport, odkrila sem najboljša popotniška oblačila.

Motoristično potovanje na Kreto

Hej, ko sem slišala Johnovo trditev, da lahko potuje samo z dvema majicama, sem se odločila preizkusiti. In moram priznati, da je bilo to pravo razodetje! Ne le, da sem nenadoma pridobila ogromno prostora na motorju, ampak sem se tudi izognila občutku mraza ali vročine, hkrati pa motoristična oblačila niso oddajala neprijetnih vonjav.

Sčasoma sem odkrila vse prednosti merino volne tudi na motorju, ne glede na to, ali gre za enodnevne izlete ali večtedenska potovanja, vedno sem ostajala v istih oblačilih.

Če te zanima, kaj vzeti s seboj na moto potovanje, vabim k branju naslednjega bloga Kreta potovanje z motorjem.

merino majice

Kolesarjenje in kolesarska potovanja

Prvotno sem si mislila, da merino ne sodi v svet kolesarjenja, predvsem zaradi pristranskega mnenja cestne kolesarke, saj sem se počutila "čudno" brez klasičnega dresa. Vendar pa se je vse spremenilo, ko sem se podala tudi na gorske poti z gorskim kolesom.

Na najinem letnem dopustu sva se odpravila s cestnimi kolesi, prevozila pot od izliva do izvira Vltave. Kolesarjenje tako postavlja dodaten izziv, saj je prostora za oblačila še manj kot na motorju. Merino oblačila so se ponovno izkazala kot nepogrešljiva zaradi minimalne količine oblačil in preprostega vzdrževanja. Najbolj fascinantno pa je, da nihče ni opazil, da sem že deset dni nosila ista oblačila.

Verjetno se sprašujete o smradu in higieni? Presenetljivo, tudi po desetih dneh nošenja dveh majic ni bilo sledu neprijetnih vonjav. Ta izkušnja me je prepričala, da je merino volna idealna sopotnica tudi na kolesarskih dogodivščinah.

Minimalno oblačil, minimalno vzdrževanje oblačil iz merino volne.

Merino in vsakdanje življenje

Odkritje vseh prednosti merino oblačil me je postavilo pred vprašanje: zakaj bi najboljše za moje telo nosila le med športnimi aktivnostmi, ko pa lahko uživam v udobju merino oblačil prav vsak dan?

Merino volna ni le olajšala mojega aktivnega življenjskega sloga, ampak je postala nepogrešljiva tudi v mojem vsakdanjem življenju. Njena nežnost in udobje spremljata moje korake od prostega časa do delovnih obveznosti in celo v miren spanec. Ob tem sem hitro ugotovila, kako merino oblačila skrajšajo čas, namenjen pranju in sušenju oblačil.

Iskanje oblačil, primernih za vsakdanjo uporabo, me je pripeljalo do razočaranja. Ponudba na trgu ni dosegala mojih pričakovanj, saj so bila dostopna oblačila večinoma v temnih barvah. Da bi zadovoljila svoje želje, sem se odločila uvoziti merino volno iz Nove Zelandije in zaupala šivilji, da ustvari oblačila, ki bodo združila udobje, eleganco in praktičnost.

Hope's Bivouac kolekcije iz merino volne

Merino oblačila so mi povrnila samozavest in rešila težave s prekomernim potenjem. Postala sem prepričana, da bi morala najboljše za svoje telo nositi ne le med športnimi dejavnostmi, temveč tudi vsak dan. S tem sem začela svojo pot v oblikovanje in izdelavo oblačil iz merino volne, ki so funkcionalna, trajnostna in drugačna od obstoječe ponudbe na trgu.

Kolekciji VsakDan in Premium sta nastali iz vaših zgodb in želja po oblačilih, ki jih lahko nosite kjerkoli in kadarkoli, trajnostnih oblačilih, narejenih v Sloveniji iz najboljših naravnih materialov.

Čez leta se je moje navdušenje nad merino volno nenehno krepilo. Zato sem se odločila deliti svoje znanje in izkušnje, da bi vam pomagala pri iskanju naravnih oblačil, ki ne le objamejo vaše telo s toplino, temveč tudi varujejo vaše zdravje in naše okolje. Ne zapravljajte dragocenega časa za iskanje, raje se zanesite na moje priporočilo in odkrijte oblačila, ki vas bodo povezala z močjo narave.

Veselim se, da boste del te zgodbe in da boste odkrili, kako lahko merino volna spremeni vaše življenje, tako kot je spremenila moje. Hvala, ker ste del Hope’s Bivouac skupnosti!

Prepusti se objemu oblačil iz merino volne.