Merino volna, čudežno naravno vlakno - Merino oblačila

Merino volna, čudežno naravno vlakno

Merino volna je znana po svoji nežnosti in udobju. Zaradi svoje nežnosti, je potrebna posebna skrb, ampak popolnoma nezahtevna. Želim si da je tvoja izkunja z oblačili iz merino volne edinstvena, zato sem ti pripravila nekaj informacij o tem krasnem naravnem vlaknu.

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga proizvajajo merino ovce. Prve črede merinovk so se pojavile v Španiji v 12. stoletju. Predvideva se, da so jih pripeljali Marindi, arabsko-berberska dinastija, ki je vladala v Maroku in južni Španiji v letih 1215 -1465. 

Je neverjetno fino vlakno, ki je izjemno mehko in udobno za našo kožo. Tanjša in mehkejša od navadne volne, kar omogoča da jo je lažje nositi. 

Merino vlakna so kompleksna struktura, ki se obnašajo izjemno podobno kot naša koža. Omogočajo naravno hlajenje in ogrevanje ko telo to potrebuje. Večinoma so sestavljena iz vezanih beljakovinskih molekul, znanih kot keratin. Keratin je prisoten v naših laseh in koži. Zato imajo posamezna volnena vlakna sposobnost, da se upognejo in raztezajo v katerokoli smer 30.000 kratno brez večjih poškodb. 

Poleg tega se volnena vlakna naravno kodrajo, kar izboljša elastičnost. Merino volna je tkanina za 4 letne čase. Volne se drži mnenje, da je uporabna le za topla oblačila, vendar je to popolnoma zgrešeno. Namreč tudi ovce se med letom ne preoblačijo.

Kako deluje merino volna?

Merino volna ima izrazito sposobnost zračenja in dihanja. Prenaša vlago v parnem stanju iz območja z višjo vlažnostjo na območje z nižjo. 

Bolj kot je oblačilo zračno, bolje odvaja vlago iz mikroklime. Ko se vaše telo segreva, se kapljice vlage absorbirajo iz volnenih vlaken in izhlapijo v suho okolje na zunanjo stran materiala, s čimer odvajajo odvečno toploto, in vas ohranjajo suhega ter udobnega. 

Volna lahko absorbira približno tretjino lastne teže v vodi, preden dobi občutek vlažnosti. Volnena vlakna lahko pri sproščanju toplote »odstranijo« vlago, s čimer regulirajo vašo temperaturo (kadar se preveč segrejete). 

Poleg tega volnena vlakna ujamejo toploto, ko se toplota iz telesa zmanjša. Takrat vam volna pomaga ohraniti toploto.

Merino volna in naše zdravje

MERINO GREJE

Volna v svoja vlakna ujame več zraka kot katerakoli druga vlakna. Zrak je fantastičen izolator in zagotavlja naravni ščit proti mrazu. Ker merino vlakna tako dobro odvajajo vlago od kože, površina ostane suha.

MERINO HLADI

Volna v svoja vlakna ujame več zraka kot katerakoli druga vlakna. Zrak je fantastičen izolator in zagotavlja naravni ščit proti mrazu. 

Ker merino vlakna tako dobro odvajajo vlago od kože, površina ostane suha.

MERINO DIHA

Zagotavlja boljšo zračnost kot poliester.

MERINO NE SMRDI

Je antimikrobno. Zaradi te svoje sposobnosti je odlično za dolgotrajne aktivnosti, večtedenska potovanja in tudi za vsak dan. Zaradi svoje sposobnosti upravljanja z vlago preprečuje možnost razmnoževanja bakterij bakterije

MERINO NE SRBI

Merino vlakna so zelo prožna in mehko upognjen, zato ne povzročajo srbenja kot druga volna. Poleg tega so bolj elastična.

MERINO ŠČITI PRED SONCEM

Naravno ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki.

MERINO NI STATIČEN

Zadrževanje vlage v vlaknu preprečuje kopičenje statične elektrike ki nas včasih spremlja.


Merino volna na motorju

Ko mi je John prvič povedal da potuje na motorju samo z dvema majicama, spodnjima hlačama in dvema paroma nogavic, mu nisem verjela. 

Ampak sem poskusila. Ugotovila sem, da tudi ženske lahko potujemo minimalno a kljub temu zdravo in čisto.

Na motorju mi nikoli ni vroče, me ne zebe, ne smrdim,... poleg vsega oblačila konec dneva samo prezračim na zraku in jih lahko naslednji dan oblečem, sveže oprana samo s svežim zrakom.

V kolikor pa začutim da se oblačila prevzela vonj, potem jih preprosto operem pod tekočo vodo, brez detergentov in mil, posušim in spet oblečem.

Si predstavljaš da potuješ z dvema majicama tudi več mesecev? Jaz si lahko. Ker merino živim in ga nosim že od leta 2015.

Novozelandska merino volna

Kakovost merino volne je različna glede na področja, kjer ovce živijo. Merino ovce v Novi Zelandiji predstavljajo pomembno vlogo v gospodarstvu, kjer jih je skoraj 6x več kot prebivalcev.

Merino ovce so prvič pripeljali v Avstralijo v 18. stoletju, natančneje leta 1797. 

Prve merino ovce je leta 1814 na Novo Zelandijo pripeljal duhovnik Samuel Mrsden. Ker Avstralci niso želeli dati svojih najboljših primerkov, so na Novo Zelandijo izvažali slabše. Zato so novozelandski rejci uvozili ovce iz Evrope. 

S to edinstveno vzrejo novozelandske merino volne in najboljšimi pogoji, je postala novozelandska merino volna, najboljša merino volna na svetu.


Striženje merino ovac

Merino ovce so bile vzrejene predvsem za proizvodnjo volne. Njihova volna neprestano raste, zaradi česar niso zmožne same preživeti v naravi.

S striženjem večkrat letno preprečijo, da bi okoli anusa zrastla volna polna iztrebkov in urina. S tem preprečijo da bi ovce umrle zaradi okužb, ki jih povzročajo muhe in žuželke.

Nova Zelandija je že leta 2017 prepovedala tako imenovani postopek "mulesing", kjer ovcam na živo odrežejo rep. S tem je bila prva država na svetu, ki je prepovedala ta krut postopek.

Vzdrževanje oblačil iz merino volne

Pranje

Merino oblačila lahko operete na tri načine:

  1. zračenje,

  2. pranje na roke v hladni vodi, več izpiranj,

  3. pranje v pralnem stroju na programu volna ali na 30 stopinjah pri 800 obratih naminuto.

Sušenje

Merino oblačila je najbolje posušiti na zraku v senci. Za ohranjanje prvotne oblike je priporočljivo sušenje na ravni podlagi.

Nasveti

Poleg vaših merino oblačil postavite tudi vrečko sivke. V nasprotnem kaj hitro postanejo vaša najljubša merino oblačila hrana moljev. 

Za dolgoročno funkcionalnost se priporoča uporaba naravnih dezodorantov in pralnih sredstev. 

Perite samo s sredstvi za volno ali samo z vodo.

Vsake toliko jim privoščite kuro z lanolinom.

Odsvetujemo

Ne uporabljajte belil, kemikalij in mehčalca. 

Ne uporabljajte navadnega pralnega praška.

Trajnostna oblačila

Merino oblačila so trajnostna oblačila. Ker jih ni potrebno prati po vsakem nošenju je dovolj, da jih samo prezračite, posledično ne bremenite okolja s pogostim pranjem. Vsebujejo lanolin, s čimer imajo možnost samočiščenja. 
Tudi ko perete vaša oblačila, jih operete na kratkem programu za volno, ki ni daljši od 45 min.

Minimalistična moda

Z vsakim novim merino oblačilom, boste iz vaše omare odstranimi vsaj 3, ki jih ne boste več potrebovali. S prehodom na oblačila iz merino volne, privarčujete.

Kapsulna garderoba

S počasnim prehodom na oblačila iz merino volne sem ugotovila, da je moja garderoba je v celoti trajnostna, minimalistična in tudi kapsulna. Oblačila ki jih nosim v enem časovnem obdobju, zelo redko perem, saj je dovolj zračenje le teh.

Merino volna

Merino volna je volna, ki izvira iz merino ovac, ki se večinoma gojijo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Merino ovce so znane po svoji kakovostni volni, ki je fina, mehka in lahka. 

Merino volna ima edinstvene lastnosti, ki jih ne najdemo pri drugih vrstah volne in sintetičnih materialov. Ena od njegovih najbolj znanih lastnosti je termoregulacija. To pomeni, da se merino volna prilagaja temperaturi okolice in telesne temperature. Če je hladno, bo merino volna zadrževala toploto, medtem ko se bo v vročih razmerah merino volna ohladila, saj bo absorbirala vlago in preprečila pregrevanje. To pomeni, da je merino volna primerna za uporabo v različnih vremenskih razmerah in jo lahko nosimo skozi celo leto.

Delovanje merino volne

Merino volna je vrhunska vrsta volne, ki se pridobiva iz volne merino ovac. Gre za izjemno kakovostno volno, ki jo odlikujejo številne lastnosti, kot so mehkoba, trpežnost in odlične toplotno-izolacijske lastnosti.

Merino volna deluje tako, da se zaradi posebnosti vlaken, ki so izredno tanke in gibljive, zlahka prilagodi telesni temperaturi posameznika. To pomeni, da merino volna pomaga ohranjati telo toplo v hladnih razmerah ter hkrati omogoča zračenje in odvajanje vlage v toplih okoliščinah.

Zaradi teh lastnosti je merino volna priljubljena med številnimi ljubitelji narave, pohodniki, športniki in drugimi, ki se ukvarjajo z aktivnostmi na prostem. Poleg tega je merino volna tudi zelo lahka in udobna za nošenje, kar omogoča optimalno udobje med gibanjem.

Če iščete najboljše materiale za svojo dejavnost na prostem ali pa preprosto želite udobno in kakovostno oblačilo, je merino volna zagotovo odlična izbira. Z njo boste ostali suhi in topli, hkrati pa boste imeli udobno oblačilo, ki se bo prilagajalo vašemu telesu in ga ne bo oviralo med gibanjem. Zato izberite oblačila iz merino volne in uživajte v najboljši kakovosti, ki jo ponuja narava!

Zakaj izbrati merino volno?

Merino volna je odlična izbira za tiste, ki želijo kupiti naravna oblačila, ki so trajnostna, kvalitetna in imajo vrsto prednosti pred drugimi vrstami oblačil. Če se ukvarjate z aktivnostmi na prostem ali potrebujete oblačila za vsakodnevno nošenje, so oblačila iz merino volne odlična izbira. Poleg tega so oblačila iz merino volne tudi trajnostna, saj je merino volna obnovljiv vir in se lahko reciklira.