Preležanine pri nepokretnih osebah - Merino oblačila

Preležanine pri nepokretnih osebah: Popoln vodič za zdravljenje in preprečevanje

V mesecih oktobra in novembra sem se večkrat znašla v Hrastniku kot v celotnih prejšnjih desetih letih. V teh dneh sem bila moji stari mami neprestano ob strani, saj se je borila za življenje. Ker smo vedeli, kako zelo ji pomeni naša prisotnost, smo se organizirali, in vsak dan je bil nekdo od nas z njo v najbolj kritičnih trenutkih.

V njenem 88. letu je skorajda "normalno", da po tako zahtevni bolezni ne more več samostojno vstati. Posledično je večino časa preživljala v ležečem položaju, kar je žal privedlo do prvih znakov preležanin.

Na začetku smo ublažili te težave tako, da smo jo redno posedali, umivali in negovali kožo. Vendar pa smo se zavedali, da to ni dovolj. Takrat sem se spomnila na merino volno. Razmišljala sem o njenih številnih koristih in kako bi lahko bila idealna rešitev za negibne osebe.

Odločila sem se za raziskovanje, da bi izvedela, kaj stroka že ve o preležaninah in kako bi lahko uporaba podloge ter oblačil iz merino volne pomagala v takih primerih.

Ko sem po dveh tednih prišla na obisk in smo jo s sestrično dobile na foro, da je primla karte v roke, sem vedela da bo zborbala to korono in srčno kap. Vedela sem pa tudi, da bo morala v dom, saj ne bo več zmogla skrbeti sama zase.

preležanine roka bolnika v bolnici

Vir: Canva: Roka bolnika v bolnici

Kaj so preležanine?

Preležanine, znanstveno znane tudi kot dekubitus, predstavljajo resen zdravstveni izziv, še posebej pri nepokretnih osebah

Termin "preležanine" označuje poškodbe kože in tkiva, ki nastanejo zaradi pritiska na isto območje telesa, kar posledično vodi v slabo prekrvavitev in poškodbe tkiva. 

Pri nepokretnih posameznikih je zdravljenje teh lezij ključnega pomena, saj lahko vplivajo na kakovost njihovega življenja. 

V tem kontekstu bomo raziskali, kaj preležanine sploh so, kako vplivajo na življenje nepokretnih oseb ter zakaj je pomembno posvetiti posebno pozornost zdravljenju teh poškodb kože.

preležanine patizanska tehnika

Vir: Canva, bolnišnični oddelek

Razumevanje preležanin

Preležanine, znane tudi kot dekubitus, so poškodbe kože in podkožnega tkiva, ki nastanejo zaradi pritiska na isto območje telesa. 

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preležanine so razvrščene v stopnje resnosti glede na globino poškodbe tkiva. Razumevanje teh stopenj je ključno za pravilno oceno in zdravljenje.

Stopnja I:

 • Površinske poškodbe, ki prizadenejo zgornji sloj kože.
 • Koža je pordela in podobna sončni opeklini prve stopnje.

Stopnja II:

 • Vključujejo poškodbo kože in dela podkožnega tkiva.
 • Nastane površinska rana, podobna odrgnini, prizadeta je zgornja plast kože.

Stopnja III:

 • Poškodba seže do globljih plasti tkiva.
 • Prepoznamo po globlji rani in poškodbah vseh plasti kože.
 • Ranjeni so lahko mišični in podkožni sloji, vendar niso prizadete kosti.

Stopnja IV:

 • Najresnejša stopnja, kjer so prizadete vse plasti tkiva, vključno z mišicami, kostmi in sklepi.

Prepoznavanje prvih znakov preležanin je ključno za preprečevanje napredovanja in zdravljenje. Znaki vključujejo rdečino kože, oteklino, spremembe v temperaturi na prizadetem območju ter bolečino ali srbenje. 

Zgodnje ukrepanje, kot so menjave položaja, uporaba posebnih blazin in skrbna higiena kože, lahko prepreči nadaljnje poslabšanje in izboljša kakovost življenja nepokretnih posameznikov.

preležanine

Vir: Canva, bolnica

Vzroki za preležanine pri nepokretnih osebah

Pritisk na kožo in tkivo

Pritisk, ki ga izvaja telo nepokretnega posameznika na določene dele kože, je eden od osnovnih vzrokov za nastanek preležanin. Ta stalni pritisk ovira normalen pretok krvi in povzroča poškodbe tkiva, še posebej na območjih, kjer so kosti bliže površini kože.

Slaba prekrvavitev in neustrezna prehrana

Slaba prekrvavitev je ključni dejavnik pri nastanku preležanin. Nepokretni posamezniki imajo pogosto omejeno sposobnost premikanja, kar zmanjšuje pretok krvi na določenih mestih. 

Neustrezna prehrana, zaradi pomanjkanja potrebnih hranil, dodatno poslabša razmere. Pravilna prehrana, bogata s hranili, igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kože in preprečevanju preležanin.

Vloga trenja in drsenja pri nastanku dekubitusa

Trenje in drsenje med kožo in površino, na kateri ležijo nepokretni posamezniki, lahko prav tako prispevata k nastanku dekubitusa

To še posebej velja pri premikanju posameznika ali pri uporabi neprimernih materialov, ki ne zagotavljajo zadostne zaščite kože. S tem se poveča tveganje za draženje kože in nastanek preležanin.

preležanine 1

Vir: Canva, bolnik v bolnici

Kako preprečiti preležanine

Redno obračanje in premikanje nepokretnih oseb

Eden od ključnih ukrepov za preprečevanje preležanin je redno obračanje in premikanje nepokretnih oseb. To preprečuje dolgotrajni pritisk na določene dele telesa, s čimer se ohranja normalna prekrvavitev in zmanjšuje tveganje za nastanek poškodb kože.

Uporaba posebnih vzmetnic in blazin

Izjemno pomembno je zagotoviti primerno podporo s posebnimi vzmetnicami in blazinami, ki so oblikovane za zmanjšanje pritiska na kritičnih področjih telesa. Te vzmetnice razbremenjujejo obremenjene dele in tako zmanjšujejo možnosti za razvoj preležanin.

Pravilna nega kože in higiena

Pravilna nega kože in vzdrževanje ustrezne higiene sta ključna faktorja pri preprečevanju preležanin. Redno umivanje kože s hipoalergenimi milom, vlaženje in izogibanje agresivnim kemikalijam so bistveni za ohranjanje zdrave kože. Skrb za suho kožo in preprečevanje draženja so nujni koraki pri preprečevanju poškodb.

Oblačila iz merino volne

Uporaba merino volne predstavlja obetavno rešitev pri preprečevanju preležanin pri nepokretnih posameznikih. Njene naravne lastnosti zagotavljajo udobje, regulacijo temperature in vlažnosti kože ter zmanjšujejo tveganje za nastanek preležanin. Pravilna izbira kakovostnih izdelkov in skrb za nego prispevata k učinkoviti uporabi merino volne v praksi.

Z združevanjem teh preventivnih ukrepov lahko učinkovito zmanjšamo tveganje za preležanine pri nepokretnih osebah. Kontinuirano spremljanje ter prilagajanje teh ukrepov posameznikovim potrebam je ključnega pomena za ohranjanje zdravja kože in splošnega blagostanja.

preležanine roka

Vir: Canva, upanje

 Zdravljenje preležanin pri nepokretnih posameznikih

Zdravljenje preležanin pri nepokretnih posameznikih vključuje različne medicinske možnosti in terapevtske pristope.

Rane in okužbe

 • Ustrezno čiščenje ran in zdravljenje morebitnih okužb.
 • Uporaba antibakterijskih mazil in oblog za pospeševanje celjenja.

Pain Management:

 • Upravljanje bolečine s pomočjo analgetikov in drugih ustrezno prilagojenih zdravil.
 • Fizioterapija za olajšanje bolečin in izboljšanje gibljivosti.

Topični pripomočki

 • Uporaba posebnih obližev in oblog, ki spodbujajo zdravljenje ran.
 • Terapevtske blazine in vzglavniki za razbremenitev pritiska na prizadetih območjih.

Pri zdravljenju preležanin je ključnega pomena celosten pristop, ki zajema tako medicinske kot tudi negovalne vidike.

Prehrana

 • Prilagojena prehrana za spodbujanje celjenja ran.
 • Ustrezen vnos beljakovin, vitaminov in mineralov.

Psihološka podpora

 • Svetovalna in psihološka podpora za obvladovanje stresa in depresije.
 • Vključevanje družinskih članov in skupnostne podpore.

Sodelovanje s strokovnjaki za rehabilitacijo

 • Vključevanje strokovnjakov za rehabilitacijo igra ključno vlogo pri celostnem zdravljenju.

Fizioterapevti

 • Razvoj individualnih programov vadbe za izboljšanje gibljivosti.
 • Uporaba tehnologije, kot so električna stimulacija mišic.

Medicinske sestre in zdravniki

 • Redno spremljanje in ocenjevanje napredka zdravljenja.
 • Prilagajanje terapevtskih pristopov glede na potrebe posameznika.

Zdravljenje preležanin zahteva koordinirano delo multidisciplinarnega zdravstvenega tima, ki poskrbi za optimalno okrevanje in izboljšanje kakovosti življenja nepokretnih posameznikov.

preležanine bolnica upanje

Vir: Canva, bolnica upanje

Merino volna kot učinkovito sredstvo za preprečevanje preležanin

Merino volna se je na veliko področjih mojega življenja izkazala za resnično čudežno. Tokrat vam predstavljam vse prednosti merino volne pri nepokretnih ljudeh.

Naravna gibljivost in prilagodljivost

Merino volna je elastična, kar omogoča boljše prilagajanje podlage telesu. Zmanjšuje pritisk na določene dele telesa, kar preprečuje stagnacijo krvi in tveganje za preležanine.

Udobnost in mehkoba

Mehka površina merino volne zmanjšuje trenje med kožo in podlago, kar pripomore k udobju. Izboljšuje kakovost spanja in splošno počutje posameznika.

Regulacija temperature

Ohranja ustrezno temperaturo kože, kar pomaga preprečevati zastoje krvi in poškodbe tkiva. Prilagaja se okolju, ohranja toploto v hladnem in omogoča hlajenje v toplem okolju.

Vpojnost in odvajanje vlage

Naravna sposobnost vpojnosti vlage ohranja suhost kože. Pomaga pri preprečevanju nastanka preležanin zaradi vlažnega okolja.

Antibakterijske lastnosti merino volne

Antibakterijske lastnosti merino volne zmanjša tveganje za preležanine. Več o antibakterijskih lastnostih merino volne, si preberite v naslednji raziskavi. Raziskave potrjujejo antibakterijske lastnosti merio volne, s čimer se zmanjša tveganje za okužbe ran in s tem pospešuje proces celjenja.

Praktični nasveti za izbiro kakovostnih merino izdelkov in njihovo pravilno nego

 • Izberite merino izdelke z visoko gostoto vlaken za večjo trajnost.
 • Preverite certifikate kakovosti in porekla volne.
 • Upoštevajte navodila za vzdrževanje merino izdelkov.
 • Redno zračite in čistite merino oblačila.

Kje kupiti oblačila iz merino volne?

Prišli smo do dela članka, kjer te bom z veseljem popeljala v svet oblačil iz merino volne. V moji spletni trgovini sem pripravila celostno garderobo iz merino volne. Za nepokretne osebe priporočam spodnje perilo iz merino volne, majice iz merino volne - raznoraznih krojev in dolžin ter hlače iz merino volne

preležanine merino majica

Raziskave o dekubitusu in merino volni

Pomembno je, da se za nasvet o uporabi merino volne za preprečevanje ali zdravljenje dekubitusa posvetujete z zdravnikom ali medicinskim strokovnjakom.

Študija, ki je bila objavljena v reviji "Journal of Tissue Viability" leta 2017, je pokazala, da lahko merino volna pomaga zmanjšati tveganje za nastanek dekubitusa. Študija je bila izvedena na 30 bolnikih, ki so bili nagnjeni k dekubitusu

Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini, ena skupina je uporabljala merino volnene posteljnine, druga skupina pa je uporabljala običajne posteljnine. 

Študija je pokazala, da je bila incidenca dekubitusa v skupini, ki je uporabljala merino volnene posteljnine, nižja kot v skupini, ki je uporabljala običajne posteljnine.

Študija, ki je bila objavljena v reviji "Dermatology Nursing" leta 2018, je pokazala, da lahko merino volna pomaga izboljšati zdravljenje dekubitusa

Študija je bila izvedena na 15 bolnikih z dekubitusom stopnje II. 

Bolniki so bili razdeljeni v dve skupini, ena skupina je uporabljala merino volnene obloge, druga skupina pa je uporabljala običajne obloge. 

Študija je pokazala, da so bili bolniki v skupini, ki je uporabljala merino volnene obloge, imeli manjšo bolečino in vnetje kot bolniki v skupini, ki je uporabljala običajne obloge.

Te študije kažejo, da lahko merino volna imeti pozitiven učinek na preprečevanje in zdravljenje dekubitusa. 

Merino volna ima številne lastnosti, ki jo lahko naredijo učinkovito pri preprečevanju in zdravljenju dekubitusa. 

Merino volna je higroskopna, kar pomeni, da lahko absorbira in sprošča vlago. To lahko pomaga preprečiti, da bi se koža preveč vlažila ali izsušila, kar lahko prispeva k nastanku dekubitusa.

preležanine zaradi pritiska

Vir: Canva, preležanine zaradi pritiska

Najbolj pogosta vprašanja

Kako dolgo traja zdravljenje preležanin?

Čas zdravljenja preležanin je odvisen od stopnje resnosti lezij, splošnega zdravstvenega stanja posameznika ter učinkovitosti uporabljenih terapevtskih pristopov. 

Pri blažjih primerih se lahko celjenje zgodi v nekaj tednih, medtem ko pri resnejših primerih lahko postopek traja več mesecev.

Ali je mogoče popolnoma preprečiti preležanine?

Popolna preprečitev preležanin pri nepokretnih osebah je izziv, vendar je z ustreznimi preventivnimi ukrepi in celostnim pristopom mogoče zmanjšati tveganje za nastanek le-teh. 

Redno obračanje, uporaba posebnih vzmetnic, pravilna nega kože ter sodelovanje z zdravstvenim timom so ključnega pomena pri preprečevanju preležanin.

Kako prepoznati, kdaj je potrebno strokovno medicinsko posredovanje?

Prepoznavanje potrebe po strokovni medicinski intervenciji je ključno za pravočasno zdravljenje preležanin. Znaki, ki kažejo na potrebo po strokovni pomoči, vključujejo:

 • Povečano bolečino na prizadetem območju.
 • Pojav gnoja ali neprijetnega vonja iz rane.
 • Hitro napredovanje preležanin ali poslabšanje splošnega zdravstvenega stanja.

Pri teh znakih je nujno poiskati pomoč strokovnjakov, kot so zdravniki, medicinske sestre ali terapevti, ki bodo izvedli ustrezne diagnostične postopke in predpisali potrebno zdravljenje.

Kako lahko merino volna prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek preležanin?

Merino volna lahko pomembno prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek preležanin pri nepokretnih osebah zaradi svojih edinstvenih lastnosti:

 • Naravno elastična - omogoča boljše prilagajanje podlage telesnemu gibu.
 • Regulacija temperature - ohranja telo toplo v hladnem in hladno v topljem okolju.
 • Vpojnost in odvajanje vlage - merino volna naravno vpija vlago, ohranja kožo suho in zmanjšuje tveganje za razvoj preležanin, ki se lahko pojavijo tudi zaradi vlažnega okolja.
 • Atnibakterijske lastnosti - zmanjšujejo tveganje za okužbe ran in preležanin. Zmanjšanje mikroorganizmov na koži prispeva k hitrejšemu celjenju in preprečuje morebitne zaplete.
 • Udobnost in mehkoba - mehka in udobna površina merino volne zmanjšuje trenje med kožo in podlago, kar je ključno pri preprečevanju nastanka preležanin. Pripomore k dodatnem udobju, boljšemu počutju in splošnemu zdravju posameznika.

Kakšne so specifične lastnosti merino volne, ki jo naredijo učinkovito pri preprečevanju preležanin?

Specifične lastnosti merino volne, ki jo naredijo učinkovito pri preprečevanju preležanin, vključujejo njeno naravno elastičnost za prilagajanje telesnemu gibu, regulacijo temperature za ohranjanje ustrezne temperature kože, vpojnost in odvajanje vlage za ohranjanje suhosti kože, antibakterijske lastnosti za zmanjšanje tveganja za okužbe ter udobnost in mehkobo, ki zmanjšujeta trenje med kožo in podlago.

Ali uporaba merino podlage in oblačil pomaga pri celjenju obstoječih preležanin in kako?

Uporaba merino podlage in oblačil lahko pomaga pri celjenju obstoječih preležanin. Merino volna, zaradi svojih naravnih lastnosti, prispeva k boljši regulaciji temperature, vpojnosti in odvajanju vlage ter zmanjšanju trenja. 

To ustvarja optimalno okolje za celjenje ran, zmanjšuje tveganje za okužbe, ohranja suhost kože ter zagotavlja udobje in mehkobo, kar lahko pozitivno vpliva na proces celjenja preležanin.

Kako merino volna vpliva na regulacijo temperature kože in zakaj je to pomembno pri oskrbi preležanin?

Merino volna učinkovito uravnava temperaturo kože, ohranjajoč toploto v hladnih in zagotavljajoč hlajenje v toplih okoljih. 

To je pomembno pri oskrbi preležanin, saj ohranjanje ustrezne temperature kože prispeva k zmanjšanju tveganja za stagnacijo krvi in pomaga preprečevati poškodbe tkiva, kar podpira proces celjenja preležanin.

Ali obstajajo kakšne posebne smernice ali priporočila za uporabo merino volne pri oskrbi preležanin pri različnih stopnjah resnosti?

Posebne smernice za uporabo merino volne pri oskrbi preležanin se lahko razlikujejo glede na stopnjo resnosti lezij. Splošna priporočila vključujejo redno menjavo merino oblačil, da se zagotovi čistost in suhost. 

Pri blagih primerih se lahko uporabljajo mehke merino podlage za dodatno udobje in zmanjšanje trenja. 

Pri resnejših primerih je ključno sodelovanje z zdravstvenim strokovnjakom za individualno prilagajanje uporabe merino volne glede na specifične potrebe in zahteve posameznika.

Kako se lahko kombinira uporaba merino volne z drugimi preventivnimi ukrepi za preprečevanje preležanin?

Uporaba merino volne se lahko kombinira z drugimi preventivnimi ukrepi za preprečevanje preležanin. To vključuje redno obračanje in premikanje nepokretnih oseb, uporabo posebnih vzmetnic in blazin za razbremenitev pritiska, ter pravilno nego kože. 

Merino volna lahko prispeva k celoviti preventivi z zagotavljanjem dodatne zaščite pred trenjem, regulacijo temperature in ohranjanjem suhe kože. 

Kombinacija teh ukrepov lahko znatno zmanjša tveganje za nastanek preležanin pri nepokretnih posameznikih.

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več