Potenje v glavo in naravne metode - Merino oblačila

Potenje v glavo

Potenje v glavo in naravne metode za nadzor potenja

Potenje v glavo je povsem naraven proces, vendar se lahko v družbi hitro znajdemo v neprijetni situaciji, ki nas zaradi tega spravi v nelagodje, še posebej če je govora o prekomernem potenju v glavo

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi tako moteče, saj se ob tem počutim še bolje. 

Kljub temu pa ni prav, da bi se ljudje, ki se bolj potimo, zaradi morebitnih vonjav ali mokrih madežev družbeno izolirali ali bili obravnavani drugače. Potenje v glavo je naravni proces našega telesa in se med ljudmi lahko razlikuje, zato bi morali biti medsebojno strpni in razumevajoči.

Kot smo že rekli je potenje naraven proces, s katerim naše telo uravnava in ohranja optimalno telesno temperaturo. 

Gre za pomemben fiziološki mehanizem, ki nam omogoča, da se prilagajamo okoljskim spremembam in ohranjamo ravnovesje v telesu. Kljub njegovi koristnosti pa prekomerno potenje v glavo lahko povzroči nelagodje, zmanjša samozavest in povzroči neprijetne vonjave.

Nadzorovanje potenja je ključnega pomena za ohranjanje svežine in samozavesti skozi ves dan. Obstaja več pristopov za obvladovanje potenja, od katerih mnogi temeljijo na naravnih metodah. Namen tega članka je raziskati različne naravne metode, ki nam pomagajo učinkovito nadzorovati potenje. Od naravnih dezodorantov do oblačil iz merino volne in tehnik sprostitve - vse te metode nam lahko pomagajo ohranjati svežino in samozavest, ne da bi posegali po sintetičnih izdelkih ali kemičnih snoveh.

Nekateri se veliko potijo med dejavnostmi, drugi ko so pod stresom in vsakdanjim življenjem, tretji se pa veliko potijo med spanjem. Nočno potenje je izredno moteče, če se ga ne lotimo na naraven način.

Včasih imam občutek kot da me je nevihta ujela v hribih, tako močno se potim. Veliko se potim, v bistvu se še največ potim v glavo. Lahko bi rekli, da je to že prekomerno potnje v glavo. Hkrati sem pa izredno hvaležna, ker sem oblečena v oblačila, kjer potenje in higiena ne kvarita mojega razpoloženja.

Slika je iz najvišjega vrha Madžarske. [1]

merino majica potenje

Kako deluje potenje?

Potenje v glavo je naraven fiziološki proces, pri katerem telo izloča tekočino, imenovano pot, skozi kožne pore. Gre za pomemben mehanizem, ki nam omogoča, da ohranjamo ustrezno telesno temperaturo in se prilagajamo okoljskim spremembam. Pot je večinoma sestavljena iz vode, vendar vsebuje tudi majhne količine soli in drugih odpadnih snovi.

Proces potenja v telesu

Ko se naše telo segreje, na primer zaradi telesne aktivnosti, visokih temperatur ali stresa, centralni živčni sistem sproži mehanizem za uravnavanje temperature. To povzroči, da se posebne žleze, imenovane znojnice, aktivirajo. Obstajata dve vrsti znojnic: ekrine in apokrine.

Vloga potenja pri uravnavanju telesne temperature in odvajanju odpadnih snovi

Glavna vloga potenja je regulacija telesne temperature. Ko se pot izloča skozi pore na koži, se tam izhlapeva, kar pomaga telesu oddajati toploto. S tem se telesna temperatura ohladi, kar preprečuje pregrevanje in ohranja stabilno delovanje našega organizma.

Poleg tega ima potenje tudi čistilno funkcijo. Medtem ko pot izloča toksine in odpadne snovi, tudi deluje kot naravni antibiotik, ki lahko pomaga ubiti bakterije na površini kože.

Primerjava med ekrinim in apokrinim potenjem

Ekrino potenje je najpogostejša vrsta potenja in se pojavlja po celotni površini kože. Ta vrsta potenja je najbolj aktivna pri uravnavanju telesne temperature in vsebuje predvsem vodo in soli.

Apokrino potenje pa je manj pogosto in se nahaja predvsem v predelih pazduh, dimljah in okoli bradavičk. To potenje je bolj povezano z duševnim in čustvenim stresom ter hormonskimi spremembami. Vsebuje več beljakovin in maščob, kar daje potu močnejši vonj.

merino majica potenje1

Naravni dezodoranti

Naravni dezodoranti so vse bolj priljubljeni med ljudmi, ki si želijo nadzorovati potenje na naraven in nežen način. V nasprotju s sintetičnimi dezodoranti in antiperspiranti, ki vsebujejo številne kemikalije, naravni dezodoranti temeljijo na naravnih sestavinah, ki so blagi do kože in okolja. Predstavljajo odlično alternativo za tiste, ki želijo preprečiti neprijetne vonjave in se izogibati potencialno škodljivim sestavinam.

In zakaj pišem v blog članku tudi o naravnih deodorantih? Ker sem tekom let uničila kar nekaj merino majic. Da ne ponovite moje napake, se poslužujte naravnih deodorantov. 

Naravne sestavine v dezodorantih

Naravni dezodoranti izkoriščajo moč naravnih sestavin, ki imajo dezodorantne in antibakterijske lastnosti. Med najpogostejšimi sestavinami, ki jih najdemo v teh izdelkih, so:

Kokosovo olje: Deluje antibakterijsko in vlažilno, kar pomaga preprečevati rast bakterij in vzdrževati kožo mehko.

Eterična olja: Nekatera eterična olja, kot sta sivka, čajevca ali limona, imajo naravne antibakterijske in dezodorantne lastnosti ter dajejo prijeten vonj.

Soda bikarbona: Absorbira vonjave in uravnava pH vrednost kože, kar preprečuje rast bakterij.

Koruzni škrob: Deluje kot naravni absorbent vlage, zato ohranja kožo suho.

Shea maslo: Hranljivo maslo pomirja kožo in preprečuje draženje.

Kako delujejo naravni dezodoranti

Naravni dezodoranti delujejo na več načinov:

Absorbirajo vlago: Sestavine, kot je koruzni škrob, absorbirajo odvečno vlago, kar ohranja pazduhe suhe.

Preprečujejo razmnoževanje bakterij: Antibakterijske lastnosti eteričnih olj in drugih naravnih sestavin preprečujejo razmnoževanje bakterij, ki povzročajo neprijetne vonjave.

Ne zapirajo por: Za razliko od antiperspirantov, ki zamašijo pore in preprečijo potenje, naravni dezodoranti omogočajo naravni proces potenja, le da preprečujejo neprijetne vonjave.

Nasveti za izbiro ustreznega naravnega dezodoranta

Pri izbiri naravnega dezodoranta je pomembno upoštevati svoje individualne potrebe:

Tip kože: Nekateri naravni dezodoranti so bolj primerni za suho kožo, medtem ko drugi bolj za občutljivo ali mastno kožo.

Vonj: Različna eterična olja imajo različne vonje, zato izberite tistega, ki vam je najbolj všeč.

Tekstura: Dezodoranti so lahko v obliki kreme, trdnega stika ali razpršila, izberite tistega, ki vam je najbolj priročen za uporabo.

Prilagajanje: Nekateri ljudje potrebujejo nekaj časa, da se njihovo telo prilagodi na naravne dezodorante, zato bodite potrpežljivi in jim dajte priložnost.

Z izbiro ustreznega naravnega dezodoranta boste učinkovito nadzirali potenje in ohranili svežino, ne da bi pri tem posegali po kemičnih snoveh. Osebno najraje posežem po kristalu, saj je izredno ugoden, ter en zdrži od pol leta pa do enega leta. Poceni in izjemno učinkovit. [2]

merino deodorant

Oblačila iz merino volne

Oblačila iz merino volne so odlična naravna izbira za tiste, ki želijo učinkovito nadzorovati potenje in ohranjati svežino skozi celoten dan. Merino volna je pridobljena iz merino ovac in se odlikuje po številnih lastnostih, ki naredijo ta material idealen za aktivnosti tako v hladnejših kot toplejših pogojih. Preberi si, kaj kupiti iz merino volne, če je še nepoznate.

Prednosti oblačil iz merino volne pri nadzorovanju potenja

Odlično odvajanje vlage: Merino volna ima edinstveno sposobnost odvajanja vlage stran od telesa. Vlakna merino volne imajo mikroskopske "luse", ki omogočajo, da se vlaga absorbira v notranjost vlaken, medtem ko na površini ostanejo suha. To ohranja kožo suho in preprečuje občutek vlažnosti.

Termoregulacija: Oblačila iz merino volne so znana po svoji sposobnosti uravnavanja telesne temperature. V hladnejših pogojih ohranjajo toploto in izolirajo telo, medtem ko v toplejših pogojih pomagajo odvajati odvečno toploto od telesa. Tako vam omogočajo, da ostanete udobni in sveži ne glede na okoljske razmere.

Antibakterijske lastnosti: Merino volna naravno vsebuje antimikrobne lastnosti, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij in neprijetne vonjave. To je še posebej koristno pri športnih aktivnostih ali v vročih dneh, ko se močno potimo.

Primerjava merino volne z drugimi materiali

V primerjavi z drugimi materiali, kot so bombaž, sintetika ali celo druge vrste volne, ima merino volna vrsto prednosti pri zmanjševanju potenja:

Bombaž: Medtem ko je bombaž zelo udoben, ima omejeno sposobnost odvajanja vlage. Ko se potite, bombaž postane moker in neudoben.

Sintetika: Sintetična oblačila imajo pogosto dobro odvajanje vlage, vendar lahko zadržujejo vonjave in dražijo kožo. Hkrati pa izredno hitro zasmrdijo. 

Običajna volna: Običajna volna lahko sicer dobro izolira, vendar je težja in bolj groba na koži v primerjavi z merino volno.

Nasveti za izbiro in vzdrževanje oblačil iz merino volne

Prileganje: Izberite oblačila iz merino volne, ki se lepo prilegajo telesu, da bodo učinkovito odvajala vlago.

Sloji: Uporabljajte merino oblačila kot slojevite plasti, saj vam omogočajo boljšo prilagoditev različnim temperaturam.

Vzdrževanje: Upoštevajte navodila za vzdrževanje oblačil iz merino volne, saj nekateri kosi zahtevajo ročno pranje ali nežno pranje v pralnem stroju.

Prezračevanje: Po vsaki uporabi prezračite oblačila iz merino volne, da preprečite nabiranje neprijetnih vonjav.

Z izbiro oblačil iz merino volne boste uživali v udobju, svežini in učinkovitem nadzoru potenja, ne glede na vaše aktivnosti in okolje. Merino volna je trajnostna in naravna izbira, ki vas bo navdušila s svojimi izjemnimi lastnostmi. Mene je prepričala tako v športu, na motorju kot tudi v vsakodnevnem življenju. Moje potenje je postalo naravno.

merino tunika

Prehranske navade

Prehrana igra ključno vlogo pri našem splošnem zdravju, vključno z nadzorom potenja. Določena živila lahko vplivajo na intenzivnost in vonj potu, medtem ko druga pomagajo zmanjševati neprijetne vonjave ter ohranjajo svežino telesa. Razumevanje teh vplivov nam omogoča, da sprejmemo prehranske spremembe in učinkovito nadziramo potenje.

Vpliv prehrane na intenzivnost in vonj potu

Nekatera živila vplivajo na sestavo potu in njegovo vonjavo. Na primer, začinjena hrana, česen, čebula, alkohol in kofein lahko povečajo intenzivnost potenja ter prispevajo k neprijetnemu vonju. Te snovi lahko povečajo aktivnost znojnih žlez, kar ima za posledico večjo količino potu, hkrati pa lahko prehajajo tudi v pot, kar prispeva k njegovemu specifičnemu vonju.

Živila, ki lahko povzročijo močnejše potenje ali povečajo neprijetne vonjave

Česen in čebula: Ti živili vsebujeta spojini, ki se prenesejo v pot in povzročata neprijeten vonj.

Začinjena hrana: Pikantne začimbe povečajo prekrvavitev in s tem aktivnost znojnih žlez.

Alkohol: Alkohol razširi krvne žile in povzroči večje potenje.

Kofein: Kofein lahko poveča srčni utrip in s tem pospeši potenje.

Živila, ki lahko pomagajo zmanjšati potenje in ohranjajo svežino telesa

Voda: Uživanje zadostnih količin vode ohranja hidracijo in pomaga izločati toksine, kar lahko zmanjša intenzivnost potenja.

Sadje in zelenjava: Živila z veliko vsebnostjo vode, kot so lubenice, kumare, pomaranče, in jagode, pomagajo hidrirati telo in uravnavajo telesno temperaturo.

Zeleni čaj: Zeleni čaj ima antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati potenje in zatirajo vonjave.

Cink in magnezij: Živila, bogata s cinkom in magnezijem, kot so oreščki, stročnice in polnozrnata živila, lahko pomagajo uravnavati delovanje znojnih žlez.

Pomembnost uravnotežene prehrane za učinkovit nadzor potenja

Uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, beljakovinami in zdravimi maščobami, je ključnega pomena za učinkovit nadzor potenja. Izogibanje prehranskim dejavnikom, ki spodbujajo močnejše potenje in neprijetne vonjave, ter vključitev živil, ki pomagajo uravnavati telo, nam omogoča, da se počutimo sveže in samozavestno skozi ves dan. Ne pozabimo na zelišča!

Meni moj jutranji ritaul topla limonada in smuti iz borovnic in banan, dela čudeže. Ne samo pri potenju, ampak tudi pri splošnem počutju. Priporočam!

merino hrana

Sprostitvene tehnike za zmanjšanje stresnega potenja

Stres je eden od dejavnikov, ki lahko povzročijo povečano potenje. Čustveni in duševni stres lahko sprožita aktivacijo znojnih žlez, kar ima za posledico neprijetno potenje, še posebej v stresnih situacijah. V kolikor se srečujete s stresnim potenjem, vam priporočam različne tehnike sprostitve, ki ne samo zmanjšajo stres, ampak tudi pomagajo pri nadzorovanju potenja.

Povezava med stresom in povečanim potenjem

Ko smo pod stresom, se aktivira naš telesni odziv na »boj ali beg«, pri katerem se sproži tudi potenje. To je del naravne reakcije na stres, saj telo poskuša uravnotežiti svojo telesno temperaturo in se pripraviti na morebitne fizične izzive. Pri nekaterih ljudeh pa se zaradi stresnih situacij znojenje lahko še poveča, kar lahko povzroči neprijetno in nerodno počutje.

Različne tehnike sprostitve za nadzor potenja

Dihalne vaje: Sproščanje in nadzor dihanja lahko pomagata zmanjšati stres in s tem tudi potenje. Počasno in globoko dihanje, kjer se osredotočimo na izdihavanje, pomaga sprostiti telo in um.

Meditacija: Redna meditacija lahko zmanjša stres in tesnobo, kar lahko vpliva na zmanjšanje stresnega potenja. Meditacija nam omogoča, da se osredotočimo na sedanjost in se umirimo v stresnih situacijah.

Joga: Joga združuje dihalne tehnike, sprostitvene vaje in fizične položaje, kar lahko pomaga uravnotežiti telo in um ter zmanjša stres in posledično potenje.

V sredo se je pripravljalo na nevihto, zato sem se odločila, da bom šla prej iz službe. Ko sem stopila ven in zagledala temno nebo, sem se odločila, da preverim radarsko sliko in se pripravim na morebitno slabo vreme. V trenutku, ko sem se usedla za volan, me je prešinil nepričakovan val tesnobe. Začela sem se tresti in potiti, kot da bi bila na intenzivnem treningu pri moji prijateljici Teji. Ker se mi kaj takega že dolgo ni zgodilo, sem se odločila, da parkiram avto v City parku in si privoščim trenutek zase.

Odpravila sem se v bližnji lokal, kjer sem si naročila okusen smuti iz borovnic in banan. Medtem sem skušala pomiriti svoje misli in se osredotočiti na umirjeno dihanje. Ugotovila, da je ta izbruh tesnobe povezan z nesrečo, ki sem jo doživela nekaj tednov nazaj. Takrat sem se močno ustrašila, ko sem doživela prometno nesrečo in posledično ropotanje avta. Ko sem končno prišla domov, sem opazila, da sem imela bel flek posušenega pota po celem hrbtu zaradi tega stresnega trenutka. 

Vpliv tehnik sprostitve na zmanjšanje stresa in potenja

Sprostitvene tehnike nam omogočajo zmanjšati stres in anksioznost, ki sta povezana s povečanim potenjem. Ko se sprostimo, se zmanjša aktivacija znojnih žlez, kar vodi v manjše potenje. Poleg tega sprostitev tudi uravnoteži naš živčni sistem, kar pozitivno vpliva na celotno delovanje telesa.

Nasveti za redno prakticiranje sprostitvenih tehnik za dolgoročen nadzor potenja

Vsakodnevna praksa: Redna praksa sprostitvenih tehnik, kot so dihalne vaje, meditacija in joga, je ključnega pomena za dolgoročen nadzor potenja. Z redno prakso boste izboljšali sposobnost soočanja s stresnimi situacijami.

Vključitev v vsakdanje življenje: Sprostitvene tehnike lahko vključite v svoj vsakdan in jih uporabljate kot orodja za soočanje s stresom v različnih situacijah.

Pomembnost počitka: Poleg sprostitvenih tehnik je pomemben tudi dober počitek. Dovolj spanja in počitka pomagata zmanjšati stres in izboljšata nadzor nad potenjem.

S pravilno uporabo sprostitvenih tehnik in osredotočanjem na zmanjšanje stresa v svojem življenju lahko dosežete dolgoročen nadzor nad potenjem ter izboljšate svoje počutje in kakovost življenja.

merino dihanje

Zdravstvene težave in potenje

Prekomerno potenje ali hiperhidroza je lahko povezano z različnimi zdravstvenimi stanji in dejavniki. Nekatera stanja lahko povzročijo povečano potenje, medtem ko druga vplivajo na intenzivnost potenja zaradi določenih bolezni ali zdravil. Nekateri pomembni dejavniki, ki vplivajo na povečano potenje, so:

Hiperhidroza: To je medicinski izraz za prekomerno potenje, ki ni posledica telesne temperature ali stresa, ampak je povezano z delovanjem znojnih žlez. Hiperhidroza lahko močno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Menopavza: Pri ženskah se med menopavzo lahko pojavijo vročinski valovi, ki povzročajo povečano potenje, še posebej ponoči.

Določene bolezni: Nekatere bolezni, kot so bolezni ščitnice, diabetes in rak, lahko vplivajo na avtonomni živčni sistem in povzročijo povečano potenje.

Zdravila: Določena zdravila, kot so antidepresivi, zdravila za znižanje krvnega tlaka in nekatera zdravila za alergije, lahko povzročijo povečano potenje kot stranski učinek.

Obvladovanje potenja v povezavi z zdravstvenimi težavami je pomembno za izboljšanje kakovosti življenja. V primeru hiperhidroze je morda potrebno zdravljenje. V primeru menopavze lahko hormonska terapija ali alternativne metode, kot je zdrav življenjski slog, pomagajo zmanjšati vročinske valove in posledično tudi potenje. Če je prekomerno potenje posledica zdravil ali določenih bolezni, se posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali je mogoče prilagoditi zdravljenje ali poiskati alternative, ki bodo zmanjšale to težavo. Prav tako je pomembno upoštevati zdrav življenjski slog, vključno z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo in tehnikami sprostitve, kar lahko prispeva k zmanjšanju potenja in izboljšanju celotnega zdravja.

merino potenje

Vprašanja o potenju

Kateri naravni dezodoranti so najbolj učinkoviti?

Odvisno je od posameznika in njihovih potreb. Kokosovo olje, eterična olja, soda bikarbona, koruzni škrob in naravne kreme so nekateri od učinkovitih naravnih dezodorantov, ki lahko pomagajo preprečevati neprijetne vonjave. Osebno uporabljam kristal.

Zakaj je merino volna primerna za nadzor potenja?

Merino volna ima edinstvene lastnosti, ki omogočajo odvajanje vlage stran od telesa, uravnavanje telesne temperature in preprečevanje razmnoževanja bakterij, ki povzročajo vonj potu.

Ali obstajajo naravne prehranske spremembe, ki lahko pomagajo zmanjšati potenje?

Nekatere prehranske spremembe, kot so uživanje zadostne količine vode, sadja in zelenjave ter izogibanje začinjeni hrani, česnu in čebuli, lahko pomagajo uravnavati potenje.

Kako se sprostiti in zmanjšati stresno potenje?

Dihalne vaje, meditacija, joga in reden počitek so nekatere tehnike sprostitve, ki lahko pomagajo zmanjšati stres in s tem tudi povečano potenje.

Ali lahko nekatere zdravstvene težave povzročajo prekomerno potenje?

Nekatere zdravstvene težave, kot so hiperhidroza, bolezni ščitnice, menopavza in določena zdravila, lahko povzročijo prekomerno potenje.

Kako dolgo traja, da se opazi izboljšanje pri uporabi naravnih metod za nadzor potenja?

Izboljšanje je odvisno od posameznika, njihovega stanja in doslednosti uporabe metod. Pri nekaterih se lahko izboljšanje opazi že v nekaj dneh, medtem ko pri drugih lahko traja nekaj tednov. Doslednost pri uporabi metod je ključnega pomena za dolgoročne rezultate.

Uporaba naravnih dezodorantov, oblačil iz merino volne, prehranskih sprememb ter tehnik sprostitve so le nekateri od pristopov, ki nam lahko pomagajo obvladovati potenje. Pomembno je, da preizkusimo različne metode in najdemo tisto, ki najbolje ustreza našim individualnim potrebam. Z upoštevanjem naravnih in neinvazivnih pristopov lahko dosežemo dolgotrajno svežino in samozavest ter izboljšamo svoje počutje. 

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več