Potenje in higiena - Svežina v merino oblačilih - Merino oblačila

Potenje in higiena

Kako ohraniti svežino in preprečiti neprijetne vonjave?

Velikokrat je potenje in higiena odvisna od situacij, v katerih smo. Ko se znajdemo v situaciji, kjer se veliko potimo, se običajno počutimo precej neugodno, saj imamo občutek, da nas drugi ljudje morda ocenjujejo glede na našo higieno. To nas lahko pahne v negotovost in zmanjša našo samozavest, saj se zdi, da so oči vseh uprte v nas, in opazimo, kako se ljudje morda celo obrnejo stran. V takih trenutkih se nam zdi težko najti rešitev za to neprijetno težavo.

Tudi sama sem se soočala s podobnimi težavami glede oblačenja in vsakodnevnega potenja, kar je močno načelo mojo samozavest. Da bi zakrila morebitne potne madeže, sem nosila po dve majici hkrati in vedno sem imela rezervno majico s sabo, če bi se situacija še poslabšala.

A nato sem odkrila čudovit material - merino volno. Kaj je merino volna, si preberi tukaj. 

Sprva sem te majice nosila le pri športnih aktivnostih in na motorju, vendar sem kmalu ugotovila, da je to naravna in izjemno učinkovita izbira za uravnavanje potenja. In zakaj bi nekaj tako odličnega za moje telo nosila samo občasno? Zakaj ne bi koristila prednosti merino volne vsak dan, 24 ur na dan?

Odločila sem se, da bom merino majice vključila v svojo vsakodnevno garderobo in začutila sem pravo olajšanje. Te majice so izjemno udobne, dihajoče in hkrati učinkovito odvajajo vlago stran od telesa, kar mi daje občutek svežine in suhosti skozi ves dan.

Zahvaljujoč tej spremembi sem ponovno našla svojo samozavest in se počutim bolj sproščeno v vsakodnevnih situacijah. Ne obremenjujem se več s tem, kaj si drugi mislijo, saj vem, da imam zanesljive partnerje iz narave, ki mi pomagajo premagovati težave s potenjem. To mi daje svobodo, da uživam v življenju brez strahu pred neprijetnimi posledicami potenja. 

Potenje je naraven fiziološki proces, ki ima ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature in vzdrževanju ravnovesja v telesu. Skozi znojenje se naš organizem osvobodi odvečne toplote, ki nastaja med telesno dejavnostjo ali v vročih okoljskih razmerah. S pomočjo tega preprostega, a učinkovitega mehanizma, se naše telo ohlaja, kar nam omogoča, da ostanemo aktivni in zdravi.

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju. Le to je zelo pomembno za preležanine.

merino potenje

Kako deluje potenje?

Potenje je naraven fiziološki proces, ki ga izvaja naše telo za uravnavanje telesne temperature in vzdrževanje notranjega ravnovesja. Ta preprost, a ključen mehanizem nam omogoča, da se prilagajamo spreminjajočim se okoljskim razmeram in telesni dejavnosti, ne da bi se pri tem pregreli ali ohladili.

Fiziologija potenja: Kako delujejo znojne žleze in kaj vpliva na količino potu?

Naše telo ima na milijone majhnih znojnih žlez, ki so razporejene po celotni površini kože. Glavni tipi znojnih žlez so ekrine in apokrine žleze. Ekrine žleze se nahajajo po vsem telesu in so najbolj odgovorne za termoregulacijo telesa. Sproščanje potu skozi ekrine žleze se imenuje termično potenje in služi za ohlajanje telesa, ko se na primer ukvarjamo s športom ali smo izpostavljeni vročini.

Apokrine žleze pa so bolj koncentrirane v pazduhah, dimljah in genitalijah. Njihovo delovanje se pogosteje sproži zaradi stresnih situacij, močnih čustev ali spolne stimulacije. Apokrino potenje ni povezano s termoregulacijo in se pojavlja predvsem v puberteti.

Vloga potenja pri odvajanju strupov iz telesa in ohranjanju zdrave kože

Poleg uravnavanja telesne temperature ima potenje tudi pomembno vlogo pri izločanju odpadnih snovi in toksinov iz telesa. S potenjem se izločajo soli, sečnina, amoniak in ostali presnovni odpadki, kar pomaga očistiti telo in preprečuje kopičenje strupenih snovi.

Prav tako ima potenje pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože. S potenjem se odstranjujejo odmrle celice in nečistoče iz por kože, kar pomaga preprečevati akne in druge kožne težave. Hkrati pot s kože odnaša bakterije, ki lahko povzročajo neprijetne vonjave.

Potenje je torej ključen mehanizem za ohranjanje telesne temperature, izločanje odpadnih snovi in ohranjanje zdrave kože. Pravilno delovanje znojnih žlez in vzdrževanje higiene telesa sta ključnega pomena za dobro počutje in zdravje našega organizma. Potenje v glavo sem podrobneje opisala v članku.

merino potenje majica

Neprijetne vonjave in njihov vzrok

Neprijetne vonjave, ki se pojavijo ob potenju, so pogosta težava, s katero se spopada marsikdo. Te vonjave so posledica interakcije znoja s kožo in bakterijami na njej. Da bi razumeli, zakaj se neprijetni vonji pojavljajo, moramo pogledati v sam vzrok teh vonjav.

Kaj povzroča neprijetne vonjave pri potenju?

Pot sam po sebi nima vonja, vendar postane neprijeten, ko se sreča z bakterijami, ki so prisotne na naši koži. Znoj je namreč sestavljen iz vode in raztopljenih soli, ki nimajo vonja. Ko znoj pride na kožo, bakterije, ki se nahajajo na površini kože, začnejo razgraditi sestavine znoja. Ta proces razgradnje sprošča neprijetne vonjave, ki jih povezujemo s potenjem.

Najbolj dovzetni za neprijetne vonjave so področja, kjer je večja koncentracija apokrinih žlez, kot so pazduhe in dimlje. Apokrini znoj je bogatejši s proteini in maščobami, kar predstavlja hranilni vir za bakterije, da se razmnožujejo.

Vpliv bakterij na vonj potu in kako preprečiti njihovo razmnoževanje

Bakterije, ki so prisotne na koži, se hranijo z beljakovinami in aminokislinami v znoju. Med procesom razgradnje znoja bakterije proizvajajo kisline in pline, ki sproščajo neprijetne vonjave. Večje število bakterij na koži pomeni intenzivnejši vonj potu.

Za preprečevanje razmnoževanja bakterij je ključnega pomena ohranjanje čistosti kože. Redno umivanje telesa pomaga odstranjevati odvečni znoj in umazanijo, kar zmanjšuje število bakterij na površini kože. Prav tako je priporočljivo, da uporabljamo čista oblačila, saj se bakterije lahko zadržujejo tudi na tkaninah.

Razlika med dezodoranti in antiperspiranti ter njihov vpliv na preprečevanje vonjav

Dezodoranti in antiperspiranti sta dva različna izdelka, ki se uporabljata za preprečevanje vonjav ob potenju.

Dezodoranti delujejo tako, da preprečujejo razmnoževanje bakterij in zmanjšujejo vonjave. Vsebujejo antibakterijske sestavine, ki zavirajo rast bakterij na koži. Hkrati maskirajo vonjave s prijetnimi dišavami.

Antiperspiranti pa delujejo tako, da zamašijo izvodila znojnih žlez, kar zmanjšuje količino izločenega potu. Posledično je manj znoja, s katerim bi bakterije prišle v stik, kar zmanjšuje tudi vonjave.

Izbira med dezodoranti in antiperspiranti je odvisna od posameznikovih potreb. Pri izbiri je pomembno upoštevati morebitne alergijske reakcije na sestavine izdelka ter želje po nadzoru potenja in vonjav. Priporočljivo je preizkusiti različne izdelke in izbrati tistega, ki najbolje ustreza posameznikovim potrebam in življenjskemu slogu.

Osebno se najraje nagibam k naravnim deodorantom, saj odkar uporabljam kristal, nimam občutka da bi bilo moje telo zamašeno. Še vedno se potim, ampak ne smrdim. To mi se veda omogočajo tudi oblačila iz merino volne, ki so naravno antibakterijska.

merino majica potenje 1

Potenje in higiena telesa - izbira primernih oblačil

Pravilna higiena telesa in oblačil je ključnega pomena za ohranjanje svežine in preprečevanje neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Redno tuširanje ter ustrezna skrb za pazduhe in druga področja, ki so nagnjena k potenju, so osnovni koraki za zagotavljanje optimalne higiene.

Pomembnost rednega tuširanja in uporabe mila za odstranjevanje bakterij

Redno tuširanje je ključno za odstranjevanje odvečnega znoja, umazanije in bakterij, ki se nabirajo na koži. Znoj je idealno gojišče za bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave, zato je pomembno, da se ga znebimo s temeljitim umivanjem.

Pri tuširanju je priporočljivo uporabljati milo, ki ima antibakterijske lastnosti. S tem bomo učinkovito zmanjšali število bakterij na koži, kar bo preprečilo njihovo razmnoževanje in s tem tudi neprijetne vonjave. Pri izbiri mila je dobro izbrati blago in nevtralno milo, ki ne bo dražilo kože. Osebno najraje uporabljam milo iz kozjega mleka. Ko se mi zaradi modrčka, ki ni iz merino volne naredijo kožna vnetja, pa najraje uporabim milo iz oglja.

Pravilno umivanje pazduh in drugih področij, ki so nagnjena k potenju

Pazduhe so eno izmed področij telesa, kjer se potenje pogosteje pojavlja, zato je pravilno umivanje teh predelov še posebej pomembno. Pri umivanju pazduh je dobro, da uporabimo toplo vodo in milo ter temeljito očistimo to območje. Po umivanju je pomembno, da se pazduhe dobro osušijo, saj vlaga predstavlja idealno okolje za razmnoževanje bakterij.

Poleg pazduh je pomembno paziti tudi na umivanje drugih področij, kot so dimlje, stopala, mednožje in drugi gube na telesu, kjer se potenje pogosto pojavi. Redno čiščenje teh predelov bo preprečilo nabiranje bakterij in neprijetnih vonjav.

Izbor primernih oblačil in materialov za preprečevanje zadrževanja vonjav

Izbira primernih oblačil in materialov ima pomemben vpliv na preprečevanje zadrževanja vonjav. Pri izbiri oblačil je dobro upoštevati naslednje nasvete:

Merino volna: Merino volna je naravni material, ki ima izjemne lastnosti pri odvajanju vlage stran od telesa. Oblačila iz merino volne omogočajo boljši pretok zraka in absorbirajo vlago, kar pripomore k preprečevanju neprijetnih vonjav.

Izogibajte se tesnim oblačilom: Tesna oblačila otežujejo izhlapevanje znoja, kar lahko pripomore k zadrževanju vonjav. Raje izberite ohlapnejša oblačila, ki omogočajo boljše prezračevanje.

Zamenjajte oblačila po fizični aktivnosti: Po športnih aktivnostih ali intenzivni vadbi je pomembno, da se preoblečete v sveža oblačila, saj se na uporabljenih oblačilih nabere znoj, ki povzroča neprijetne vonjave.

Z redno higieno telesa ter izbiro primernih oblačil in materialov lahko učinkovito preprečimo zadrževanje vonjav in ohranjamo svežino skozi ves dan.

merino majica tuširanje

Naravne metode za preprečevanje neprijetnih vonjav

Preprečevanje neprijetnih vonjav ob potenju ni nujno odvisno od sintetičnih kemikalij. Iz osebnih izkušenj vem, da so naravne metode najboljši način pri zagotavljanju svežine in zmanjševanju vonjav. Naravni dezodoranti so priljubljena izbira, saj vsebujejo sestavine z antibakterijskimi lastnostmi, ki zmanjšujejo razmnoževanje bakterij na koži.

Uporaba naravnih dezodorantov in njihov učinek na preprečevanje vonjav

Naravni dezodoranti so običajno narejeni iz rastlinskih in mineralnih sestavin, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij. Njihov učinek temelji na nekaterih naravnih sestavinah, ki imajo antibakterijske lastnosti. Med najbolj priljubljenimi naravnimi sestavinami v naravnih dezodorantih so:

Kokosovo olje: Kokosovo olje je znano po svojih antibakterijskih lastnostih in ima sposobnost zmanjševanja vonjav. Prav tako deluje kot naravno vlažilno sredstvo za kožo.

Eterična olja: Eterična olja, kot so sivka, čajevca, limona ali evkaliptus, imajo močne antibakterijske lastnosti in prijeten vonj. Dodajanje teh olj v dezodorant lahko pripomore k zmanjševanju bakterij in neprijetnih vonjav.

Soda bikarbona: Soda bikarbona deluje kot nevtralizator vonjav, saj uravnava pH vrednost kože in zmanjšuje kislost, ki je ugodno okolje za razmnoževanje bakterij.

Domači recepti za naravne dezodorante in njihova učinkovitost

Domači naravni dezodoranti so priljubljena izbira za tiste, ki želijo izogniti se kemikalijam in si želijo pripraviti svoj dezodorant doma. Nekaj preprostih receptov za naravne dezodorante je:

Kokosovo olje in sodo bikarbono: Zmešajte kokosovo olje s sodo bikarbono v pasto. Nanesite majhno količino pod pazduhe. Ta mešanica bo delovala kot dezodorant ter vlažilno sredstvo za kožo.

Eterično olje z meliso in glicerinom: V stekleničko z razpršilom zmešajte glicerin, vodo in nekaj kapljic eteričnega olja z meliso. Ta razpršilec lahko uporabljate kot naravni dezodorant po tuširanju.

Kokosovo olje in škrob: Zmešajte kokosovo olje s koruznim ali krompirjevim škrobom, da ustvarite pasto. Ta naravni dezodorant bo pomagal zmanjšati vonjave in ohraniti kožo suho.

Glede na posameznikovo občutljivost in potrebe, so lahko domači naravni dezodoranti učinkoviti pri preprečevanju neprijetnih vonjav. Vendar pa je pomembno upoštevati, da se lahko učinkovitost razlikuje od posameznika do posameznika. Pred uporabo novih naravnih sestavin na koži je vedno priporočljivo opraviti preizkus, da se izognemo morebitnim alergijskim reakcijam.

merino naravni deodoranti

Prehrana in potenje

Prehrana ima pomemben vpliv na številne vidike našega zdravja, med njimi tudi na potenje. Določena živila lahko prispevajo k močnejšemu potenju ali neprijetnim vonjavam, medtem ko druge prehranske spremembe lahko pomagajo zmanjšati potenje in ohraniti svežino telesa.

Vpliv prehrane na intenzivnost in vonj potu

Določena živila in pijače lahko povečajo intenzivnost potenja ter prispevajo k neprijetnim vonjavam potu. Na primer, začinjena hrana, česen, čebula in začimbe lahko povečajo potenje ter povzročijo vonjave, saj izločajo določene snovi, ki se izločajo tudi skozi znoj. Prav tako alkohol in kofein lahko povzročita razširitev krvnih žil in povečano potenje.

Živila, ki lahko povzročijo močnejše potenje ali prispevajo k neprijetnim vonjavam

Nekatera živila lahko povzročijo povečano potenje ali prispevajo k neprijetnim vonjavam potu:

Začinjena hrana: Čili, curry in druge začimbe lahko pospešijo srčni utrip in povečajo potenje.

Česen in čebula: Te zelenjave vsebujeta žveplove spojine, ki se lahko izločajo skozi znoj in povzročajo vonjave.

Alkohol: Alkohol lahko povzroči razširitev krvnih žil, kar poveča pretok krvi in potenje.

Kofein: Kofein lahko deluje diuretično, kar pomeni, da poveča izločanje tekočine skozi urin in potenje.

Prehranske spremembe, ki lahko pomagajo zmanjšati potenje in ohraniti svežino telesa

Če želite zmanjšati potenje in preprečiti neprijetne vonjave, lahko v prehrano vključite naslednje spremembe:

Pijte dovolj vode: Zadostna hidracija je ključnega pomena za uravnavanje telesne temperature. Dovolj vode bo pomagalo ohranjati ravnotežje telesnih tekočin in zmanjšalo potenje.

Izogibajte se začinjeni hrani: Omejite uživanje začinjene hrane, ki lahko spodbuja povečano potenje. Namesto tega izberite manj pikantne jedi.

Uživajte živila z visoko vsebnostjo vode: Sadje in zelenjava, kot so lubenica, kumare, paradižnik, jagode, so bogata z vodo, kar lahko pomaga ohranjati hidracijo in zmanjšati potenje.

Prehrana z manj alkohola in kofeina: Omejite uživanje alkohola in kofeina, saj lahko prispevata k povečanemu potenju.

Prehrana bogata z vlakninami: Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin, kot so polnozrnata žita, stročnice in oreščki, lahko pomaga uravnavati prebavo in odstranjevati toksine iz telesa, kar lahko vpliva na vonj potu.

S prilagoditvijo prehrane ter izbiro živil in pijač lahko učinkovito zmanjšate potenje ter ohranjate svežino telesa skozi ves dan.

merino lubenica

Nasveti za ohranjanje svežine in higiene v različnih situacijah

Svežina in higiena sta ključnega pomena za ohranjanje samozavesti in dobrega počutja v različnih situacijah. Ne glede na to, ali se ukvarjate s športom, je vroče, ste pod stresom na delovnem mestu, potujete ali ste na javnih mestih, obstajajo koristni nasveti, ki vam bodo pomagali ohraniti svežino skozi ves dan.

Med športno aktivnostjo in v vročem vremenu

Pijte dovolj vode: Med vadbo ali v vročem vremenu se potimo več, zato je pomembno, da se ustrezno hidriramo. Pijte dovolj vode, da preprečite dehidracijo in ohranite svežino.

Uporabljajte dezodorant: Preden se lotite športnih aktivnosti ali se izpostavite vročini, nanesite naravni dezodorant, ki bo preprečil neprijetne vonjave potu.

Izberite primerna oblačila: Nosite lahka in zračna oblačila iz naravnih materialov, kot je merino volna, ki omogočajo boljši pretok zraka in absorbirajo vlago.

Svežina in higiena v stresnih situacijah ali na delovnem mestu

Redno umivanje rok: V stresnih situacijah ali na delovnem mestu si redno umivajte roke, da preprečite širjenje bakterij in neprijetnih vonjav.

Uporabite vlažilne robčke: V torbi ali na delovnem mestu imejte pri roki vlažilne robčke, s katerimi si lahko osvežite obraz in roke.

Meditacija in sprostitvene tehnike: Sprostitvene tehnike, kot je meditacija ali globoko dihanje, vam lahko pomagajo zmanjšati stres in s tem tudi potenje.

Koristni nasveti za svežino med potovanji ali na javnih mestih

S seboj imejte rezervno oblačilo: Med potovanjem ali na javnih mestih si zagotovite svežino tako, da imate pri sebi rezervno oblačilo, ki ga lahko zamenjate, če se preveč potite.

Izogibajte se začinjeni hrani: Pri izbiri hrane na potovanjih ali v restavracijah se izogibajte preveč začinjeni hrani, ki lahko prispeva k močnejšemu potenju in neprijetnim vonjavam.

Uporabite osvežilne robčke: S seboj imejte osvežilne robčke, s katerimi si lahko osvežite obraz, roke in pazduhe.

S pravilnimi tehnikami in skrbjo za higieno lahko ohranite svežino in samozavest v različnih situacijah ter uživate v vsakodnevnih aktivnostih.

merino pranje rok

Pogosta vprašanja o potenju in higieni

Kako se soočiti z intenzivnim potenjem?

Intenzivno potenje je lahko neprijetno, vendar obstajajo načini, kako se s tem soočiti. Prvi korak je zagotoviti ustrezno higieno telesa, kot je redno tuširanje in uporaba mila. Poleg tega lahko uporabite dezodorant ali antiperspirant, ki bo preprečil neprijetne vonjave potu. Če intenzivno potenje še vedno predstavlja težavo, se posvetujte z zdravnikom, saj lahko kaže na zdravstveno stanje, kot je hiperhidroza.

Ali lahko prekomerno potenje kaže na zdravstvene težave?

Prekomerno potenje lahko kaže na zdravstvene težave, kot je hiperhidroza, ki je medicinski izraz za pretirano potenje. Drugi možni vzroki za prekomerno potenje so hormonske spremembe, določena zdravila ali zdravstvena stanja, kot je prekomerno delovanje ščitnice. Če se soočate s prekomernim potenjem, se posvetujte z zdravnikom, da ugotovite vzrok in morebitno rešitev.

Kako izbrati najboljši dezodorant glede na posameznikove potrebe?

Izbira najboljšega dezodoranta je odvisna od posameznikovih potreb. Če želite naravno možnost, lahko izberete dezodorant z naravnimi sestavinami, kot so kokosovo olje ali eterična olja. Za tiste, ki se soočajo s prekomernim potenjem, je lahko bolj učinkovit antiperspirant, ki zmanjšuje izločanje znoja. Pomembno je tudi upoštevati morebitne alergijske reakcije na sestavine dezodoranta.

Kako pogosto naj se umivamo, da ohranimo svežino?

Pogostost umivanja je odvisna od posameznikovih potreb in življenjskega sloga. Splošno pravilo je, da se umivamo vsaj enkrat na dan. Vendar pa v vročem vremenu, med športno aktivnostjo ali če se večkrat potite, je priporočljivo, da se tuširate pogosteje, da ohranite svežino.

Ali obstajajo naravni načini za nadzorovanje potenja?

Uporaba naravnih dezodorantov z antibakterijskimi lastnostmi, kot so kokosovo olje, eterična olja ali soda bikarbona, lahko pomaga zmanjšati neprijetne vonjave. Prav tako lahko prehranske spremembe, kot je uživanje živil z manj začimbami ali kofeinom, pomagajo uravnavati potenje. Sprostitvene tehnike, kot je meditacija, pa lahko zmanjšajo stresno potenje.

merino potenje obraz

Potenje in higieno je velikokrat težko za vzdrževat, še posebej če smo v situacijah, ko je to nemogoče.

Ohranjanje svežine in higiene kljub potenju je ključnega pomena za vsakodnevno dobro počutje in samozavest. Potenje je naraven proces, ki pomaga telesu uravnavati temperaturo in odstranjevati strupe, vendar lahko neprijetne vonjave povzročijo nelagodje in zmanjšajo samozavest. Zato je pomembno, da uporabljamo učinkovite in naravne metode za preprečevanje neprijetnih vonjav.

Uporaba naravnih dezodorantov in prehranskih sprememb, ki zmanjšujejo intenzivnost potenja, lahko pomagajo ohranjati svežino telesa. Prav tako je pomembno, da redno skrbimo za higieno telesa in oblačil. S pravilno izbiro oblačil iz naravnih materialov, kot je merino volna, ter s sprostitvenimi tehnikami za zmanjšanje stresa, lahko učinkovito obvladujemo potenje.

Skrb za higieno je ključnega pomena za ohranjanje samozavesti in dobro počutje v različnih situacijah, bodisi med športno aktivnostjo, na delovnem mestu, med potovanjem ali na javnih mestih. Zavedanje o naravnih in učinkovitih metodah za nadzorovanje potenja nas spodbuja k skrbi za svoje zdravje in počutje ter nam omogoča, da se soočimo s potenjem brez neprijetnosti. S spoštovanjem do svojega telesa in s pravilnimi negovalnimi praksami bomo ohranjali svežino in samozavest, kar nam bo omogočilo, da se počutimo najbolje v svoji koži.

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več