Merino volna odvaja vlago - Merino oblačila

Objavljeno 30. januar 2024

Merino volna odvaja vlago stran od telesa

Opazila sem, da vam še nisem izčrpno pojasnila ikon, ki se pojavljajo na vsakem URL-ju. Ker me večina sprašuje o tem, kako merino volna deluje, sem se odločila, da bomo za vsako lastnost naredili temeljit pregled.

Današnji dan sem začela v nekakšnem "šoku". Na Instagramu sem naletela na promocijo merino majice, ki trdi, da 77% merino volne v sestavi še vedno omogoča učinkovito odvajanje vlage stran od telesa, medtem ko je preostanek sestavljen iz nafte, plastičnih materialov in sintetike.

Kljub temu, da sem že večkrat poudarila, da merino volna učinkovito odvaja vlago stran od telesa, se sprašujem, kako le 77% merino volne prispeva k tej lastnosti. Kdo torej v resnici omogoča odvajanje vlage? Merino ali pa materiali, pridobljeni iz nafte?

Zelo me boli, ko berem o "naprednem materialu", ki odvaja vlago stran od telesa", vendar le to vsebuje nafto. Le to pa zgolj zaradi upravičevanja visoke cene. Dejstvo je, da se merino volni doda nafta (sintetika), zgolj zaradi ohranitve visoke cene. Prodajajo vam idejo, da z mešanico merino volne s sintetiko dobite najbolj vsestranski material.

Vendar pa se postavlja vprašanje, zakaj bi nekaj tako naravnega in čudovitega uničevali z dodajanjem nafte?

Kdaj in zakaj se doda sintetiko? No, pustimo to razmišljanje za naslednjič za podcast/vlog.

Danes se osredotočamo na izjemno funkcionalnost merino volne, t.j. odvajanja vlage od telesa.

merino volna odvaja vlago ikona

Merino volna odvaja vlago stran od telesa

Merino oblačila so suha tudi med potenjem

Merino volna je znana po svojih odličnih lastnostih odvajanja vlage. Merino volna ima sposobnost absorbiranja vlage iz okolja, vključno z znojem, in nato oddaja to vlago nazaj v okolico. To je koristno pri ohranjanju udobja in suhosti, saj ohranja kožo suho tako, da odvaja vlago stran od telesa.

Ta lastnost merino volne je še posebej cenjena v oblačilih, saj omogoča, da se oblačila ohranijo suha tudi med fizično aktivnostjo ali v vlažnih pogojih.

Hkrati ohranja suhost vašega telesa, kar preprečuje ustvarjanje pogojev za razvoj bakterij. S tem se zmanjša tveganje za različna vnetja in neželen vonj oblačil.

Poleg tega ima merino volna tudi naravno sposobnost uravnavanja temperature, zaradi česar je primerna za različne vremenske pogoje.

Merino volna velja za mehko in prijetno na koži, kar prispeva k udobju oblačil. Te lastnosti so pripomogle k priljubljenosti merino volne v proizvodnji oblačil, še posebej športnih oblačil, in drugih oblačil, namenjenih aktivnemu življenjskemu slogu.

Sedaj verjetno že veste, da so oblačila iz merino volne odlična izbira tako za vsakdan kot tudi za ljudi, ki se prekomerno potijo, ter za uporabo v službenem okolju?

merino volna odvaja vlago bela majica

Vir: Canva: Oblačila iz merino volne so najboljša za plastenje.

Zakaj merino volna odvaja vlago stran od telesa?

Merino volna ima več lastnosti, ki omogočajo odvajanje vlage stran od telesa:

Absorpcija vlage

Merino volna ima sposobnost absorbiranja vlage, vključno s potenjem, brez da bi se počutila mokro. Vlaga se absorbira v vlakna volne, kar preprečuje občutek mokre kože.

Higroskopičnost

Merino volna je higroskopična, kar pomeni, da lahko absorbira vlago iz okolja, kot je zrak. Ta lastnost omogoča odvajanje vlage stran od telesa in preprečuje, da bi se vlaga zadrževala na površini kože.

Regulacija temperature

Volna, vključno z merino volno, ima naravno sposobnost reguliranja temperature. To pomeni, da lahko absorbira in sprošča vlago ter ohranja optimalno telesno temperaturo. Če ste vroči, lahko volna odvaja odvečno vlago, medtem ko v hladnejših pogojih ohranja toploto.

Struktura vlaken

Vlakna merino volne so tanjša in mehkejša v primerjavi s klasičnimi volnami, kar prispeva k udobju na koži. Zaradi teh tanjših vlaken ima tudi večje število mikroskopskih zračnih žepov, ki pomagajo pri odvajanju vlage.

Naravne maščobe v volni

Merino volna vsebuje naravne maščobe, imenovane lanolin, ki delujejo kot naravni vodoodbojni premaz. Te maščobe lahko pomagajo odbijati vodo in ohranjati oblačila suha.

Antibakterijske lastnosti

Merino volna ima naravne antibakterijske lastnosti, ki pomagajo preprečevati razmnoževanje bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. To je pomembno pri vzdrževanju svežine oblačil med nošenjem.

V kombinaciji te lastnosti merino volno naredijo izjemno priljubljeno za oblačila, še posebej za aktivnosti na prostem, šport in vsakodnevno nošenje. Sposobnost odvajanja vlage zagotavlja, da se uporabniki počutijo suhi, udobni in sveži tudi v zahtevnih pogojih.

Struktura merino volne

Verjetno se premalo govori o sami strukturi merino volne. Ampak je prav ta odgovorna za vse njene izjemne lastnosti. 

Struktura merino volnenih vlaken, s svojo tanjšo in bolj prožno naravo, ustvarja osnovo za visoko učinkovitost tega vlakna. 

Si predstavljate, da ena sama lastnost, kot je struktura vlaken merino volne, lahko prispeva k tako krasnim lastnostim, kot so odvajanje vlage, zračnost, udobje in regulacija temperature? Ta izjemna struktura predstavlja kompleksnost in inovativnost naravnega materiala, ki ga težko nadomesti katerokoli umetno vlakno.

Struktura merino volnenih vlaken vključuje več mikroskopskih značilnosti, ki prispevajo k sposobnosti odvajanja vlage:

Tanjša vlakna

Vlakna merino volne so tanjša v primerjavi s klasičnimi volnami. Tanjša vlakna pomenijo, da je večja površina za absorpcijo in odvajanje vlage.

Prožnost vlaken

Vlakna so tudi bolj prožna, kar omogoča večjo zračnost in udobje oblačil. Prožnost pomaga tudi pri ohranjanju oblike in strukture tkanine.

Mikroskopski zračni žepki

Tanjša vlakna ustvarjajo več mikroskopskih zračnih žepkov med vlakni. Ti zračni žepki delujejo izolativno in prispevajo k regulaciji temperature ter odvajanju vlage.

Absorpcijska sposobnost 

Vlakna imajo visoko absorpcijsko sposobnost, kar pomeni, da absorbirajo vlago, ne da bi postala oblačila neprijetno mokra.

Zaradi teh mikrostrukturnih lastnosti je merino volna sposobna učinkovito odvajati vlago stran od telesa, ohranjati suhost in zagotavljati udobje, zlasti v različnih vremenskih pogojih.

Bolezenske težave zaradi sintetike

Nošenje oblačil iz plastičnih materialov, ki izvirajo iz nafte, lahko v nekaterih primerih prispeva k različnim zdravstvenim težavam in nelagodjem. 

Draženje kože

Plastični materiali, zlasti če niso dihajoči, lahko povzročijo draženje kože, srbenje in rdečico. Koža ima lahko težave z dihanjem, kar pripelje do neprijetnih občutkov.

Alergijske reakcije

Nekateri ljudje so občutljivi na določene kemikalije ali obdelave, uporabljene pri izdelavi plastičnih materialov. To lahko sproži alergijske reakcije, kot so izpuščaji, otekanje ali srbenje.

Težave z zračnostjo

Plastični materiali ne omogočajo naravnega prenosa zraka skozi tkanino, kar lahko povzroči povečano potenje in težave s hladnostjo kože. To lahko pripelje do neprijetnega vonja in poveča tveganje za nastanek različnih kožnih težav.

Bakterijske okužbe

Ker plastika ne absorbira vlage enako dobro kot naravni materiali, se lahko ustvari vlažno okolje, ki je ugodno za razvoj bakterij. To povečuje tveganje za bakterijske okužbe, še posebej tam, kjer je koža v stiku s plastičnimi oblačili.

Težave z dihanjem

Tesna oblačila iz sintetičnih materialov lahko omejujejo dihanje kože. To lahko povzroči nelagodje, še posebej pri ljudeh, ki imajo občutljiva dihalna stanja, kot so astma.

Neprijeten vonj

Plastični materiali se lahko hitreje navzamejo neprijetnih vonjav, saj ne omogočajo naravnega prezračevanja. To lahko privede do trajnega vonja oblačil, ki je težko odpraviti.

Pomembno je omeniti, da so občutljivost na različne materiale in posamezne reakcije odvisne od posameznika. Ne glede na to pa je izbira oblačil iz naravnih in dihajočih materialov splošno priporočljiva za ohranjanje zdravja kože in udobja.

Merino vsebine

Za vas sem pripravila temeljito razlago o merino volni, ki je na voljo v obliki bloga ter podcasta/vloga. 

Če se še vedno sprašujete, zakaj bi svojemu ljubljenemu podarili nekaj tako izjemnega, vam priporočam, da raziskujete preostale blog zapise ali pa si ogledate katero od video vsebin. 

Tam boste našli navdihujoče odgovore in izjemne ideje, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.