Kožne bolezni in oblačila: Kako merino volna lajša simptome - Merino oblačila

Kožne bolezni: Kako merino volna lajša simptome

Kljub svoji moči in odpornosti je koža dovzetna za številne bolezni. Te se lahko razlikujejo po vzroku, simptomih in poteku. Kožne bolezni se lahko manifestirajo v obliki izpuščajev, lusk, ran, pordelosti ali celo bolečine. 

Nekatere kožne bolezni so benignega značaja in povzročajo predvsem estetske težave, medtem ko so druge resnejše in lahko vplivajo na kakovost življenja ali celo ogrožajo življenje. Ne glede na to je razumevanje in prepoznavanje kožnih bolezni ključno za pravočasno in učinkovito zdravljenje.

Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje. Deluje kot zaščitna pregrada med našim notranjim telesom in zunanjim svetom, preprečuje izgubo tekočin, ščiti nas pred škodljivimi mikroorganizmi in ultravijoličnimi žarki ter sodeluje pri uravnavanju telesne temperature. 

Koža je tudi pomemben indikator našega splošnega zdravstvenega stanja; pogosto je prvo mesto, kjer se lahko pojavijo znaki nekaterih bolezni ali stanj.

Mojo kožo sem tekom let resnično razvadila. Zahteva da jo objamem v oblačila iz merino volne. Načeloma sem vedno oblečena tudi v spodnje perilo iz merino volne, ampak se velikokrat zatakne pri modrčku. In ko oblečem modrček iz sintetike, dobim vnetja na koži. Preberi si, kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate. 

Zaradi težav s kožo, se lahko odločiš tudi za minimalističen pristop, kapsulna garderoba, s katero privarčuješ marsikatero skrb in sive lase.

Kožne bolezni so velikokrat posledica nošenja sintetičnih oblačil. Hkrati pa lahko sintetična oblačila povzročijo preležanine.

Vzroki in dejavniki tveganja

Vsaka kožna bolezen ima svoje vzroke in dejavnike tveganja. Nekatere so neposredno povezane z okoljskimi vplivi, medtem ko druge izvirajo iz genetskih predispozicij ali notranjih dejavnikov. Spodaj so raziskani nekateri ključni vzroki in dejavniki tveganja za kožne bolezni. Na pojavljanje kožnih bolezni ima prekomerno potenje tudi velik vpliv.

1. Genetika

Genetika igra ključno vlogo pri številnih kožnih boleznih. Ljudje z družinsko anamnezo določenih kožnih bolezni, kot so luskavica, ekcem ali melanom, imajo večje tveganje za razvoj teh bolezni. Genetske mutacije lahko povzročijo tudi povečano dovzetnost za nekatere bolezni.

2. Okoljski dejavniki

Okolje, v katerem živimo, močno vpliva na našo kožo. Izpostavljenost močnemu soncu brez ustrezne zaščite lahko povzroči sončne opekline in poveča tveganje za kožni rak. Drugi dejavniki, kot so onesnaženje in kemikalije, lahko prav tako škodujejo koži.

3. Življenjski slog in prehrana

Nepravilna prehrana, pomanjkanje vitaminov in mineralov, prekomerno uživanje alkohola ali kajenje lahko vplivajo na zdravje kože. Dehidracija, pomanjkanje spanja in stres so prav tako ključni dejavniki, ki lahko povzročijo ali poslabšajo kožne težave.

4. Imunski sistem

Slab imunski sistem ali avtoimunske bolezni, kjer imunski sistem napada lastno telo, lahko povzročijo kožne težave. Luskavica in lupus sta primera avtoimunskih bolezni, ki vplivajo na kožo.

5. Oblačila iz sintetike

Sintetična oblačila ne omogočajo koži dihanja, kar lahko vodi do zamašenih por, znojenja in razvoja glivičnih infekcij. Prav tako lahko nekateri ljudje razvijejo alergijske reakcije na kemikalije, ki se uporabljajo v procesu izdelave teh oblačil.

Vedno je pomembno razumeti dejavnike tveganja in se zavedati, kako življenjski slog, genetika in okolje vplivajo na zdravje naše kože. S tem znanjem lahko sprejmemo preventivne ukrepe in zagotovimo najboljšo možno skrb za našo kožo.

Kožne bolezni in njihova razvrstitev

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Kljub različnim simptomom in vzrokom jih je mogoče razvrstiti v več kategorij.

1. Vnetne bolezni kože

Ekcemi: Ekcemi so skupina bolezni, ki povzročajo vnetje kože, pordelost, srbenje in luščenje. Atopični dermatitis je najpogostejša oblika ekcema, ki se pogosto pojavi v otroštvu in je povezana z alergijami in astmo.

Psoriaza: To je kronična vnetna bolezen kože, ki povzroča rdeče lise pokrite z belimi ali srebrnimi luskami. Bolezen je posledica prehitrega obnavljanja kožnih celic.

2. Infekcijske bolezni kože

Glivične infekcije: Primeri vključujejo atletsko stopalo, nohtno glivico in kandidiazo. Glive se razvijajo v toplih in vlažnih okoljih, zato so pogosto lokalizirane med prsti, v dimljah ali pod pazduhami.

Bakterijske infekcije: Impetigo je primer bakterijske infekcije, ki povzroča mehurje na koži. Bakterijske infekcije se lahko razvijejo iz majhnih ran ali ureznin in postanejo resnejše brez pravočasnega zdravljenja.

3. Tumorske bolezni kože

Bazaliom: Je najpogostejša oblika kožnega raka. Običajno se razvije na območjih kože, ki so najbolj izpostavljena soncu, in je počasi rastoč tumor.

Melanom: To je najresnejša oblika kožnega raka, ki se razvije iz melanocitov, celic, ki proizvajajo pigment melanin. Hitro se lahko razširi na druge dele telesa.

4. Alergijske reakcije kože

Alergijske reakcije kože se pojavijo, ko imunski sistem odreagira na tuje snovi ali alergene. Kontaktne dermatitise, na primer, se pojavijo po stiku s snovjo, ki povzroča alergijsko reakcijo.

5. Avtoimunske bolezni kože

Te bolezni nastanejo, ko imunski sistem napada in poškoduje zdrave celice v telesu. Luskavica, ki je bila omenjena zgoraj, je tudi avtoimunska bolezen, enako kot sistemski lupus eritematozus, ki lahko povzroči kožne izpuščaje in razjede.
Razumevanje različnih vrst kožnih bolezni in njihovih vzrokov je ključnega pomena za pravilno diagnozo in zdravljenje.

Simptomi in diagnoza

Zdravje kože je ključno za naše splošno dobro počutje, saj je koža naša prva obrambna linija pred škodljivimi dejavniki iz okolja. Prepoznavanje simptomov in pravočasna diagnoza kožnih bolezni sta bistvenega pomena za uspešno zdravljenje in preprečevanje zapletov.

1. Pogosti simptomi kožnih bolezni

Rdečica: Je eden najpogostejših znakov vnetja ali draženja.

Izpuščaji: Lahko so povezani z alergijami, infekcijami ali drugimi stanji.

Luskanje kože: Lahko je povezano z ekcemom, luskavico ali drugimi dermatozami.

Mehurji ali pustule: Pogosto so povezani z bakterijskimi ali virusnimi infekcijami.

Pigmentacija: Temne ali svetle lise na koži, ki so lahko posledica poškodb, staranja ali bolezni, kot je melasma.

Tumori: Abnormalne rasti, ki se lahko razvijejo na koži, so lahko benigni ali maligni.

2. Diagnostični postopki

Vizualni pregled: Dermatolog bo pregledal kožo, da bi identificiral morebitne spremembe ali nenormalnosti.

Dermatoskopija: Uporaba posebne naprave za povečavo in pregled kožnih lezij, da bi se določilo njihovo naravo.

Biopsija: Odvzem vzorca kože za laboratorijsko analizo, da bi določili naravo in vrsto bolezni.

Krvni testi: V nekaterih primerih se lahko zahtevajo krvni testi, da bi se ugotovili morebitni notranji vzroki za kožne težave, kot so hormonska neravnovesja ali avtoimunske bolezni.

Kultura: Vzorčenje kože, da bi se ugotovilo, ali je infekcija bakterijska, virusna ali glivična.

3. Pomen pravočasne diagnoze

Pravočasna diagnoza kožne bolezni je ključnega pomena, saj omogoča zgodnje zdravljenje in preprečuje morebitne zaplete. Na primer, zgodnje odkrivanje kožnega raka lahko vodi k boljšim izidom in zmanjša potrebo po agresivnih terapevtskih pristopih. Poleg tega pravočasna diagnoza in zdravljenje številnih kožnih stanj, kot so ekcem ali luskavica, lahko zmanjšata simptome in izboljšata kakovost življenja bolnika.

Zato je pomembno, da ob prvih znakih težav z kožo poiščemo strokovno pomoč in se ne zanašamo samo na samo-diagnozo ali zdravljenje na domu.

Zdravljenje

Kožne bolezni lahko prizadenejo vsakogar, ne glede na starost, spol ali življenjski slog. Kljub temu pa s pravilnim zdravljenjem in preventivnimi ukrepi lahko večino težav obvladamo ali celo preprečimo.

1. Splošne smernice za zdravljenje

Za učinkovito zdravljenje je ključnega pomena pravilna diagnoza. Ko je vzrok težave z kožo določen, se lahko začne ustrezno zdravljenje, ki je običajno prilagojeno posameznemu stanju in resnosti simptomov.

2. Lokalna in sistemsko zdravljenje

Lokalna zdravljenja vključujejo mazila, kreme, gele in losjone, ki se neposredno nanašajo na prizadeta območja kože. Ta zdravljenja so še posebej učinkovita za blaženje simptomov kot so srbenje, pordelost in vnetje.

Sistemsko zdravljenje vključuje zdravila, ki se jemljejo ustno ali injicirajo. To so lahko antibiotiki, kortikosteroidi ali biološka zdravila, odvisno od vrste kožne bolezni.

3. Naravna in alternativna zdravljenja

Fitoterapija: Uporaba zelišč, kot so ognjič, kamilica in aloe vera, ki imajo pomirjujoče in zdravilne lastnosti za kožo.

Esencialna olja: Olja, kot so sivka, čajevca in rožmarin, se pogosto uporabljajo za zdravljenje različnih kožnih težav zaradi njihovih antiseptičnih in protivnetnih lastnosti.

Akupunktura: Ta tradicionalna kitajska medicinska praksa se v nekaterih primerih uporablja za zdravljenje kroničnih kožnih stanj, kot je ekcem.

4. Nasveti za preprečevanje

Zaščita pred soncem: Vedno uporabljajte zaščito pred soncem s primernim SPF in se izogibajte neposredni izpostavljenosti soncu med najmočnejšim sevanjem.

Pravilna higiena: Redno umivanje telesa in obrazu z nežnimi izdelki lahko pomaga preprečiti številne kožne težave. Potenje in higiena končno postaneta prijatelja.

Vlaženje kože: Redno nanašanje vlažilcev lahko prepreči suhost in srbenje, zlasti v hladnih mesecih.

Zdrava prehrana: Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z vitamini in minerali, lahko pomaga vzdrževati zdravo kožo.

Omejitev stika z dražilnimi snovmi: Izogibajte se stiku z kemikalijami in alergeni, ki lahko povzročijo kožne reakcije.

Oblačila iz merino volne: Merino volna je naravno antibakterijska in odlična za uravnavanje telesne temperature. Prav tako je mehka na koži in preprečuje draženje, zato je idealna izbira za tiste, ki so nagnjeni k kožnim težavam ali alergijam.

Preventiva je ključna. Z zavedanjem vzrokov kožnih bolezni in aktivnim ukrepanjem proti njih lahko ohranjamo zdravje svoje kože in preprečimo številne težave, preden se pojavijo.

Kožne bolezni

Kožne bolezni in vpliv merino oblačil

Merino volna se pogosto uporablja za oblačila in tekstilne izdelke, saj ima številne lastnosti, ki lahko pomagajo pri preprečevanju kožnih težav:

Naravna antibakterijska lastnost: Merino volna vsebuje naravne beljakovine, imenovane lanolin, ki delujejo kot naravni antibiotiki. Ta lastnost pomaga pri zmanjševanju rasti bakterij na koži, kar lahko prepreči okužbe in vnetja.

Odlična regulacija temperature: Merino volna ima sposobnost učinkovite regulacije telesne temperature. Ohranja vas tople v hladnih okoljih in preprečuje pregrevanje v toplejših okoljih. Pravilna temperatura kože je ključna za preprečevanje različnih težav, kot so izpuščaji in znojenje.

Hipoalergenske lastnosti: Merino volna je pogosto dobro prenašana tudi s strani ljudi s kožnimi alergijami ali občutljivo kožo. Zaradi svoje naravne strukture je manj verjetno, da bi povzročila draženje ali alergijske reakcije.

Mehkoba in udobje: Merino volna je izjemno mehka in udobna za nošenje. To pomeni, da je manj verjetno, da bo povzročila drgnjenje ali trenje ob koži, kar lahko prepreči nastanek draženja ali ran.

Absorbiranje vlage: Merino volna ima sposobnost absorbiranja vlage, kar pomaga ohranjati kožo suho in suho okolje je manj ugodno za razvoj bakterij in glivic.

Vendar pa je pomembno opozoriti, da lahko posamezne reakcije na materiale variirajo, in da se lahko posvetujete s svojim dermatologom ali zdravnikom, če imate posebno občutljivo kožo ali alergije. Kljub temu pa je merino volna zaradi svojih naravnih lastnosti priljubljena izbira za oblačila, ki lahko pomagajo pri preprečevanju različnih kožnih težav.

Kožne bolezni in vpliv merino oblačil

Koža je več kot le zunanji plašč, ki nas pokriva; je ključni del našega zdravja in identitete. Pravočasna obravnava morebitnih kožnih težav ne vpliva le na estetski izgled, temveč tudi na splošno kakovost življenja in samozavest posameznika. Skrb za kožo in njeno zdravje je naložba v naše dolgoročno dobro počutje.

V svetu, kjer je informacij v izobilju, je ključnega pomena tudi nenehno izobraževanje o kožnih boleznih in novih metodah zdravljenja. Opremljeni z znanjem lahko bolje razumemo svoje telo in se proaktivno odzovemo na morebitne težave.

Na koncu ne smemo pozabiti, da so kožne bolezni več kot le površinski simptomi. So odraz notranjega ravnovesja, genetike in včasih tudi duševnega stanja. Skrb za kožo je skrb za celotno telo in duha.

Kožne bolezni

Najbolj pogosta vprašanja

Kako merino volna vpliva na kožne bolezni?

Merino volna ima več lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na kožne bolezni, zlasti pri ljudeh z občutljivo kožo:

Naravna vlakna: Merino volna je naravno vlakno, ki je mehko in ne draži kože, kar je idealno za tiste z občutljivo kožo ali določenimi kožnimi boleznimi, kot je ekcem.

Regulacija vlage: Merino volna ima sposobnost vpijanja vlage iz kože in jo izhlapeva v zrak. To pomaga koži, da ostane suha in preprečuje prekomerno potenje, kar lahko sproži ali poslabša simptome nekaterih kožnih bolezni.

Termoregulacija: Merino volna uravnava telesno temperaturo, ohranja toplo, ko je hladno, in hladno, ko je toplo. To preprečuje prekomerno segrevanje ali ohlajanje kože, kar je lahko sprožilec za nekatere kožne bolezni.

Antibakterijske lastnosti: Merino volna je naravno odporna proti bakterijam, kar zmanjšuje tveganje za razvoj bakterijskih okužb kože.

Manjša verjetnost alergijskih reakcij: V primerjavi s sintetičnimi materiali ali drugimi vrstami volne je merino volna manj verjetno, da bo povzročila alergijske reakcije ali draženje kože.

Zračnost: Merino volna omogoča koži dihanje, kar preprečuje zamašene pore in posledično težave, kot so akne ali druge kožne bolezni.

Kljub številnim prednostim merino volne je vedno priporočljivo, da posamezniki z obstoječimi kožnimi boleznimi ali občutljivostjo testirajo vsak material na majhnem delu kože, preden se odločijo za celodnevno nošenje.

Ali je merino volna priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo ali kožnimi boleznimi?

Merino volna je pogosto priporočljiva za ljudi z občutljivo kožo ali kožnimi boleznimi iz istih razlogov, kot smo jih opisali v prejšnjem odgovoru.

Kako lahko merino volna pomaga pri preprečevanju simptomov kožnih bolezni?

Lastnosti merino volne so koristne za preprečevanje simptomov kožnih bolezni. Ko se merino volna uporablja kot primarni material za oblačila, kot merino perilo, merino majice in nogavice iz merino volne, lahko te lastnosti pomagajo pri preprečevanju in zmanjševanju simptomov številnih kožnih bolezni, še posebej pri tistih ki so nagnjeni k občutljivosti ali alergijam.

Ali obstajajo kožne reakcije, povezane z nošenjem merino volne?

Čeprav je merino volna na splošno znana kot izjemno mehka in prijazna do kože, lahko nekateri ljudje doživijo kožne reakcije pri nošenju oblačil iz merino volne:

Alergije na volno: Nekateri ljudje imajo alergijske reakcije na beljakovine v volni. Simptomi lahko vključujejo srbenje, pordelost ali izpuščaje na mestu stika z volno.

Mehansko draženje: Čeprav je merino volna mehkejša od običajne volne, lahko nekateri posamezniki z zelo občutljivo kožo doživljajo draženje zaradi trenja volnenih vlaken ob kožo.

Povečana občutljivost: Ljudje s kožnimi stanji, kot so ekcem ali rozacea, so morda bolj občutljivi na različne materiale, vključno z merino volno.

Kemikalije v obdelavi: Čeprav je merino volna naravna vlakna, se včasih pri obdelavi ali barvanju oblačil uporabljajo kemikalije. Ti dodatki lahko povzročijo alergijske reakcije ali draženje pri nekaterih posameznikih.

V večini primerov ljudje brez težav nosijo merino volno, še posebej, ker je znana po svoji mehkobi in prijaznosti do kože. Kljub temu pa je vedno priporočljivo, da tisti z občutljivo kožo ali znanimi kožnimi težavami preizkusijo oblačila iz merino volne na majhnem delu kože, preden jih nosijo za daljša obdobja.

Je merino volna primerna za tiste z ekcemi ali drugimi kožnimi težavami?

Merino volna je zaradi svojih edinstvenih lastnosti pogosto primerna za ljudi z ekcemi ali drugimi kožnimi težavami. Vendar pa je odziv posameznika lahko različen. Kljub prednostim merino volne je treba upoštevati, da nekateri ljudje z ekcemi ali drugimi kožnimi stanji lahko doživljajo občutljivost ali draženje od določenih materialov, vključno z merino volno. Pred nošenjem oblačil iz merino volne za daljša obdobja je priporočljivo preizkusiti material na majhnem delu kože ali izbrati merino volno najvišje kakovosti, da se zmanjša tveganje za draženje.

Kako merino volna vpliva na kožo v primerjavi s sintetičnimi materiali glede na kožne bolezni?

Merino volna in sintetični materiali se v mnogih pogledih razlikujejo, še posebej, ko gre za vpliv na kožo, zlasti pri ljudeh s kožnimi boleznimi. Tukaj je primerjava vpliva merino volne in sintetičnih materialov na kožo:

Regulacija vlage:

Merino volna: Je naravno higroskopna, kar pomeni, da lahko vpije in sprosti vlago. Pomaga pri ohranjanju kože suhe in zmanjšuje tveganje za draženje zaradi znojenja.
Sintetični materiali: Nekateri sodobni sintetični materiali, kot je poliester z visoko zmogljivostjo, so zasnovani tako, da odvajajo vlago, vendar ne ponujajo naravnega vlaženja in dihanja, kot ga ponuja merino volna.

Termoregulacija:

Merino volna: Naravno uravnava telesno temperaturo, kar preprečuje prekomerno segrevanje ali ohlajanje kože.
Sintetični materiali: Večina sintetičnih materialov ne ponuja enakega termoregulacijskega učinka kot merino volna, kar lahko poveča tveganje za draženje kože pri ekstremnih temperaturah.

Antibakterijske lastnosti:

Merino volna: Ima naravne antibakterijske lastnosti, kar zmanjšuje tveganje za okužbe kože.
Sintetični materiali: Nimajo naravnih antibakterijskih lastnosti, kar povečuje možnost rasti bakterij in neprijetnih vonjav, razen če so obdelani z antibakterijskimi sredstvi.

Draženje in alergijske reakcije:

Merino volna: Je mehka in običajno ne draži kože, razen pri posameznikih z alergijo na volno.
Sintetični materiali: Nekateri posamezniki lahko doživijo draženje ali alergijske reakcije na kemikalije, ki se uporabljajo v proizvodnji sintetičnih oblačil.

Zračnost:

Merino volna: Naravno omogoča koži dihanje, kar zmanjšuje tveganje za zamašene pore in druge kožne težave, povezane z znojenjem in vročino.
Sintetični materiali: Večina sintetičnih tkanin ne diha tako dobro kot naravni materiali, kar lahko povzroči zadrževanje vlage in draženje kože.

Ali merino volna omogoča koži dihanje in kako to vpliva na kožne bolezni?

Merino volna omogoča koži dihanje zaradi svojih edinstvenih lastnosti:

Zračnost: Naravna struktura vlaken merino volne omogoča cirkulacijo zraka med vlakni. Ta zračnost preprečuje, da bi se vročina in vlaga zadrževali na koži.

Regulacija vlage: Merino volna je sposobna vpijati vlago do 30% svoje lastne teže, ne da bi se počutila mokro. Ta sposobnost vpijanja vlage pomaga pri prenosu znoja stran od kože in zmanjšuje občutek vlaženja.

Termoregulacija: Merino volna naravno uravnava telesno temperaturo, saj lahko izolira v hladnih razmerah in hladi v toplih razmerah. Ta sposobnost preprečuje prekomerno potenje in pregrevanje kože.

Kako to vpliva na kožne bolezni:

Preprečevanje draženja: Zadrževanje vlage in toplote na koži lahko draži kožo in poslabša simptome nekaterih kožnih bolezni, kot je ekcem. Zračnost merino volne pomaga preprečiti to draženje.

Zmanjšanje vlaženja: Prekomerno znojenje ali vlaženje kože lahko ustvari idealno okolje za bakterije in glive. Merino volna zmanjšuje to tveganje z odvajanjem vlage stran od kože.

Izboljšanje udobja: Neprijetni občutki zaradi vlažnosti, srbenja ali pregrevanja kože so lahko sprožilci za praskanje ali druge kožne reakcije. Ker merino volna pomaga uravnavati temperaturo in vlago, povečuje udobje in zmanjšuje te dražeče občutke.

Preprečevanje okužb: Zračna in suha koža je manj dovzetna za bakterijske in glivične okužbe, ki lahko poslabšajo kožne bolezni.

Merino volna je pogosto priporočljiva za ljudi s kožnimi boleznimi, saj naravno podpira zdravje kože in zmanjšuje dejavnike, ki lahko poslabšajo kožne težave.

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več