Kam na izlet z motorjem? - Merino oblačila

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

Izlet z motorjem

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno

Tudi jaz sem bila nekoč motoristka začetnica. Samo dva meseca sem imela izpit v žepu in že sem sama šibala proti Dolomitom. Naslednji članek o izletih z motorjem, bo namenjen Dolomitom. Obljubim. Zaslužijo si samostojni zapis.

Motorizem prinaša nove izzive, kot so navigacija po prometnih cestah, prilagajanje različnim vremenskim razmeram in razumevanje kako motor reagira na različne vožne pogoje. Ta članek je namenjen temu, da vam pomagam pri izbiri primernih destinacij za vaše prve izlete, ter vam ponudi nasvete, ki vam bodo pomagali pri varnejši in bolj samozavestni vožnji. Slovenija, s svojo raznoliko pokrajino in odličnimi cestami, je kot nalašč za odkrivanje lepot vožnje na motorju, tudi za začetnike. Od obalnih cest, do gorskih prelazov, vam naša dežela ponuja neskončno možnosti za nepozabne izlete. 

Ko grem na izlet z motorjem po Sloveniji, si vedno splaniram tako, da koga obiščem, si kaj ogledam… nikoli ni samo ena destinacija, ampak destinacijo obogatim. Poleg vsake destinacije, vam bom zaupala kakšno skrito lokacijo za obisk.

V nadaljevanju bomo obravnavali nekatere izmed njih, ki so primerni za motoriste začetnike. Ne glede na to, ali iščete sproščujoč izlet po podeželju ali pa bolj dinamično vožnjo po gorskih cestah, boste v tem članku našli nekaj za sebe. Zapeljimo se skupaj na to potovanje po najboljših slovenskih destinacijah za motoriste začetnike!

kam na izlet z motorjem pokrajina

Slovenija je odlična destinacija za motoriste začetnike

Slovenija, majhna a izjemno raznolika država, je prava zakladnica za ljubitelje motorizma. Njeni geografski in klimatski kontrasti ponujajo obilico možnosti za različne vrste izletov, kar je idealno za motoriste začetnike, ki želijo raziskovati in se naučiti različnih veščin vožnje.

Zahvaljujoč svoji majhnosti, Slovenija omogoča enostaven dostop do različnih vrst cest in pokrajin v relativno kratkem času. Iz središča Ljubljane lahko v eni uri dosežete mirne obalne ceste ob Jadranskem morju, gorske prelaze Julijskih Alp ali slikovite ceste skozi vinograde v Posavju. To vam omogoča, da pridobivate izkušnje z različnimi vrstami terena in vožnje v različnih okoljih, ne da bi za to morali preživeti ure in ure na motorju.

Kljub svoji majhnosti, Slovenija ponuja neizmerno raznolikost pokrajin. Od slikovitih obalnih cest, ki se vijejo ob morju, preko gozdnih cest, ki se zavijajo skozi osrčje zelene Slovenije, do zahtevnejših gorskih prelazov, ki ponujajo čudovite razglede. Ta raznolikost ne le obogati vašo izkušnjo vožnje, temveč vam tudi omogoča, da pridobivate dragocene izkušnje in se prilagodite različnim razmeram na cesti.

Poleg tega Slovenija nudi tudi vrsto podpornih storitev za motoriste, vključno s številnimi bencinskimi servisi, delavnicami za popravilo motorjev in številnimi gostinskimi obrati, ki so prijazni do motoristov. Prav tako je v večjih mestih na voljo več šol vožnje, ki ponujajo tečaje za motoriste začetnike.

Za konec ne smemo pozabiti na neverjetno prijaznost in gostoljubje Slovencev. Kot motorist boste v Sloveniji vedno dobrodošli, ne glede na to, ali ste motorist začetnik ali izkušen voznik.

Ne smemo pa pozabiti na udobje na motorju. Naglavni trakovi nam prav pridejo po izletu, saj vpijejo znoj in varujejo nas pred vremenskimi neprelikami.

Z vsem tem je jasno, da je Slovenija resnično edinstvena destinacija za motoriste začetnike. Z malo načrtovanja in spoštovanjem varnostnih smernic se lahko odpravite na pot in raziskujete vse, kar nam ta čudovita država ponuja.

kam na izlet z motorjem gozd

Izbrani izleti primerni za motoriste začetnike

Kraški rob

Kratek opis destinacije

Kraški rob je del Karst regije, kjer se srečujejo suha kraška pokrajina in mehko zelenje Istre. Ta slikovit in dramatičen del Slovenije ponuja čudovite panorame, ki jih dopolnjujejo beli kamni in modro morje v daljavi.

Značilnosti ceste in okolice

Pot vodi mimo tipičnih kraških vasi, s čudovitimi razgledi na kraško pokrajino in Jadransko morje. Ceste so večinoma dobro ohranjene, čeprav je nekaj odsekov z grobim asfaltom. Kurbe so večinoma blage, kar je idealno za začetnike, ki se še privajajo na vožnjo v ovinkih.

Nasveti za varno vožnjo

Najpomembnejši nasvet za vožnjo po Kraškem robu je, da ohranite zmerno hitrost in ostanete osredotočeni na cesto, saj se vam lahko na poti pojavijo divje živali. Prav tako bodite pozorni na spremembe podlage ceste, še posebej po dežju.

Pohorje

Kratek opis destinacije

Pohorje je obsežno gorovje na severovzhodu Slovenije, ki ponuja številne možnosti za motoristične izlete. S svojimi zelenimi gozdovi, čudovitimi razgledi in številnimi točkami za postanke je idealna destinacija za začetnike.

Značilnosti ceste in okolice

Ceste po Pohorju so večinoma dobro vzdrževane in nudijo mešanico dolgih ravnih odsekov ter blagih in zavojitih delov. Okolica je polna zelenih gozdov in travnikov, kar ponuja prijetno in sproščujoče okolje za vožnjo.

Nasveti za varno vožnjo

Pri vožnji po Pohorju je pomembno, da ste pozorni na morebitne ovire na cesti, kot so padla drevesa ali kamenje. Prav tako bodite previdni v ovinkih, saj so nekateri lahko nepregledni.

Bohinjska Bistrica

Kratek opis destinacije

Bohinjska Bistrica je majhno mesto, ki se nahaja v osrčju Triglavskega narodnega parka, enega najlepših delov Slovenije. Obkroženo je z gorskimi vrhovi, jezeri in rekami, kar ponuja veliko priložnosti za raziskovanje.

Značilnosti ceste in okolice

Ceste, ki vodijo do in okoli Bohinjske Bistrice, so ozke in zavojite, a večinoma dobro vzdrževane. Obkrožene so z gorskimi vrhovi, kar omogoča dih jemajoče razglede.

Nasveti za varno vožnjo

V gorskih območjih, kot je Bohinj, je pomembno, da ste pripravljeni na spremenljive vremenske razmere in temperaturne spremembe. Prav tako je pomembno, da se držite omejitev hitrosti in ostanete na svojem voznem pasu, saj so ceste pogosto ozke in vijugaste.

Obalna cesta Izola - Koper

Kratek opis destinacije

Pot od Izole do Kopra je ena najlepših obalnih cest v Sloveniji. Poteka ob Jadranskem morju, skozi slikovita obmorska mesta in ponuja čudovite razglede na morje.

Značilnosti ceste in okolice

Cesta med Izolo in Koprom je široka in dobro vzdrževana, z rahlimi ovinki, ki omogočajo sproščeno vožnjo. Obkrožena je z vinogradi, oljčnimi nasadi in tipično mediteransko arhitekturo, kar ustvarja prijetno atmosfero.

Nasveti za varno vožnjo

Ker je to priljubljena turistična pot, je pomembno, da ste pozorni na druge udeležence v prometu, zlasti kolesarje in pešce. Prav tako bodite pripravljeni na nenadne spremembe v vremenskih razmerah, ki so pogoste na obalnih območjih.

Ne pozabi na podkapo in tube iz merino volne. Najboljša izbira za spremenljive vremenske razmere.

kam na izlet z motorjem senca motoristov

Nasveti za varno vožnjo za motoriste začetnike

Pomen dobre priprave pred vožnjo

Preden se odpravite na izlet, se prepričajte, da ste popolnoma pripravljeni. Zelo pomembna je kondicija. Če se odpravljate na daljši izlet, priporočam da nekaj tednov delate krajše izlete. Za osnovno kondicijo mi je dovolj da se petkrat namesto z avtom, odpravim v službo z motorjem. 

Hkrati je zelo pomembna oprema motorja kot tudi ustrezna oblačila. Preverite tudi tehnično brezhibnost vašega motorja: luči, zavore, tlak v pnevmatikah in nivo olja. Oblecite se ustrezno – vedno nosite čelado, zaščitno jakno, hlače, rokavice in motoristične čevlje, ki vam nudijo dobro zaščito. Hkrati pa ne pozabite na motoristična podoblačila, kot so majice in spodnje perilo iz merino volne. Najdeš jih tukaj.

Prav tako je pomembno, da pred vožnjo pregledate pot in preverite vremenske razmere. S tem se izognete neprijetnim presenečenjem na poti.

Najpogostejše nevarnosti na cesti in kako se jim izogniti

Motoristi se srečujejo z različnimi nevarnostmi na cesti. Eno od največjih tveganj predstavljajo drugi vozniki, ki pogosto ne upoštevajo motoristov. Vedno bodite oprezni, držite se pravil prometa in ohranjajte varnostno razdaljo.

Poleg tega bodite pozorni na stanje cest. Luže, pesek, olje, mokre liste ali druge ovire na cesti so lahko zelo nevarne za motoriste. Na takšnih območjih upočasnite in se izogibajte naglim premikom. Pazite tudi na sonce, kamne in vožnjo skozi tunele. Kaj hitro te lahko presenetijo. 

Nasveti za varno vožnjo v različnih vremenskih pogojih

Vremenske razmere močno vplivajo na varnost motoristov. Pri vožnji v dežju ali megli je pomembno, da se prilagodite razmeram: upočasnite, povečajte varnostno razdaljo in ostanete vidni. Vedno uporabljajte luči, tudi podnevi, da vas drugi vozniki lažje opazijo.

Pri visokih temperaturah se izogibajte dehidraciji in izčrpanosti, z rednimi postanki in pitjem veliko tekočine. Kljub vročini ne zanemarjajte zaščitne opreme, saj je varnost vedno na prvem mestu. Ne naredite napake, kot sem jo jaz na Kreti. Zaradi izjemne vročine, sem se odločila da bom vozila po Kreti brez hlač in zaščite hrbta. Ne bom dolgovezila. Dobila sem lep tattoo

Varnost na motorju je ključnega pomena, še posebej za začetnike. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko uživate v svojih prvih izletih in se varno potopite v svet motorizma.

kam na izlet z motorjem motorist na cesti

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

Slovenija s svojo raznolikostjo in dostopnostjo nudi čudovite možnosti za motoristične izlete, ki so primerni za začetnike. Odkrivali smo čare Kraškega roba, uživali v zelenem Pohorju, se poglobili v gorski svet Bohinjske Bistrice in sledili obali od Izole do Kopra.

S pravim pristopom in odgovornostjo lahko vožnjo na motorju uživamo na varen in sproščen način. Upoštevanje pravil prometa, pravilna oprema, zavedanje nevarnosti na cesti in priprava na različne vremenske razmere so ključni elementi varne motoristične izkušnje.

kam na izlet z motorjem selfi na motorju

Pogosta vprašanja

Kateri so najboljši izleti za motoriste začetnike v Sloveniji?

Nekateri izmed najboljših izletov za motoriste začetnike v Sloveniji vključujejo vožnjo po Kraškem robu, Pohorju, Bohinjski Bistrici in obalni cesti Izola - Koper. Ti izleti ponujajo različne terene in okolja, ki so primerna za začetnike.

Kateri so najpomembnejši varnostni napotki za motoriste začetnike?

Za motoriste začetnike je ključnega pomena, da so dobro pripravljeni na vožnjo, da upoštevajo pravila cestnega prometa, da so pozorni na stanje ceste in se prilagajajo različnim vremenskim pogojem. Vedno je pomembno, da nosijo ustrezno zaščitno opremo.

Kako se pripraviti na prvi izlet z motorjem?

Za pripravo na prvi izlet z motorjem je pomembno, da motorist dobro pozna svoj motor, preveri njegovo tehnično stanje, načrtuje pot, preveri vremenske razmere in se ustrezno obleče.

Kaj je treba vedeti o vožnji po slovenskih cestah?

Slovenske ceste so raznolike, od avtocest do ozkih podeželskih cest. Vožnja po Sloveniji zahteva poznavanje pravil cestnega prometa, prilagajanje razmeram na cesti in spoštovanje omejitev hitrosti.

Katere so najboljše sezone za motoristične izlete po Sloveniji?

Najboljša sezona za motoristične izlete po Sloveniji je od pozne pomladi do zgodnje jeseni, ko so temperature prijetne in možnost padavin manjša. Pozimi so nekateri gorski prelazi zaprti, ceste pa so lahko spolzke in nevarne za vožnjo.

Danes smo izbrali štiri krasne izlete, primerne za motoriste začetnike. V Sloveniji imamo še veliko krasnih destinacij. Da ne bo preveč informacij, bomo v naslednjih člankih pisali več o primernih izletih za motoriste začetnike. Podali se bomo tudi k sosedom, na prekrasne razglede. Pogumno na vaš izlet z motorjem primeren za motoriste začetnike.

Preostali merino blog zapisi

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Merino oblačila
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.