Termoregulacija - Termoregulacija telesa in svežina udobja - Merino oblačila

Termoregulacija: Magična moč merino volne

Termoregulacija telesa se izkaže kot ključna v oblačilih iz merino volne. Ta edinstvena lastnost omogoča izjemno udobje v različnih vremenskih razmerah, ne glede na to, ali se spopadate s hladnim ali vročim vremenom ali prekomernim potenjem.

Pomislite na termoregulacijo kot na nevidnega spremljevalca, ki sledi vašim gibom in ohranja optimalno temperaturo telesa. V kombinaciji z našimi naglavnimi trakovi, multifunkcijskimi šali, podkapami in majicami iz merino volne boste doživeli popolno ravnovesje med funkcionalnostjo in stilom.

Zadovoljstvo termoregulacije telesa ne pozna meja – ne glede na vremenske izzive. Odvajanje vlage, ohranjanje suhe kože in udobno počutje postanejo osrednje točke, ki vas spremljajo skozi vsakdan. Merino oblačila so oblačila, ki ne le sledijo modnim trendom, temveč vam omogočajo tudi, da se počutite dobro v lastni koži, zahvaljujoč naravni mojstrski termoregulaciji.

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

termoregulacija merino ovce

Vir: Freepik, wirestock: Merino ovce

Struktura merino volne: umetnost termoregulacije telesa

Ena od ključnih značilnosti merino volne je njena izjemna mikroskopska struktura, ki jo ločuje od drugih vrst ovčje volne. 

Struktura merino volne je ključni dejavnik, ki ji omogoča izjemne lastnosti, vključno z odlično termoregulacijo, odpornostjo na vonjave in sposobnostjo odvajanja vlage. Razumevanje te strukture nam pomaga ceniti, zakaj je merino volna tako priljubljena in učinkovita.

Vlakna merino volne

Vlakna meirno volne so tanjša in bolj prožna v primerjavi z drugimi vrstami ovčje volne. To jim omogoča večjo fleksibilnost in mehkobo, kar pripomore k udobju oblačil. Hkrati pa boljše zračenje in izmenjavo toplote, kar pripomore k termoregulaciji.

“Luske” merino volne

Na površini vlaken merino volne se nahajajo mikroskopske “luske”, ki so med seboj povezane. Te luske delujejo kot zaščita in prispevajo k trdnosti vlaken.

Zračni žepki

Med vlakni merino volne obstajajo mikroskopski zračni žepki. Ti žepi delujejo kot naravni izolatorji, zadržujejo toploto blizu telesa v hladnih razmerah in preprečujejo prekomerno pregrevanje v toploh razmerah.

Hidrofobno jedro

Vlakna merino volne imajo hidrofobno (vodo odbijajočo) jedro, kar pomeni, da ne absorbirajo vlage v notranjost vlaken. Preprečuje občutek mokrih oblačil na koži in omogoča učinkovito odvajanje vlage stran od telesa.

Struktura merino volne je rezultat evolucijskih prilagoditev, ki so omogočile merino ovcam preživetje v raznolikih podnebjih. Zaradi teh edinstvenih značilnosti merino volna zagotavlja udobna oblačila, ki so primerna za različne vremenske pogoje.

termoregulacija struktura merino volne

Vir: Darn Tough. Struktura merino vlakna

Termoregulacija telesa: Odvajanje vlage za suho kožo in srečno srce

Ena ključnih lastnosti merino volne je njena sposobnost učinkovitega odvajanja vlage stran od telesa. 

Vlakna merino volne imajo hidrofobno jedro, ki preprečuje absorpcijo vlage v notranjost vlaken. Ta lastnost omogoča, da se vlaga zadržuje na površini in izhlapi v zrak, kar ohranja suhost kože. 

Odvajanje vlage ni zgolj funkcionalni vidik oblačil, temveč vodi do suhe kože in srečnega srca. Še posebej, ko nosite oblačila iz merino volne, doživite preplet udobja in naravnih lastnosti, ki pripomorejo k celostnemu dobremu počutju.

Suha koža ni le estetska prednost, temveč tudi ključ do zdravega in udobnega počutja. Oblačila iz merino volne igrajo ključno vlogo pri ohranjanju suhosti kože. Hidrofobno jedro vlaken preprečuje absorpcijo vlage, kar omogoča, da se koža ohranja suha tudi v vlažnih razmerah. Suha koža je osnovni element za preprečevanje neprijetnih vonjav, draženja kože in splošnega nelagodja.

Raziskave potrjujejo, da merino volna učinkovito ohranja toploto v hladnem vremenu, brez nepotrebnega zadrževanja vlage, ki je pogosta težava pri drugih materialih.

Povezava med odvajanjem vlage, suho kožo in zadovoljstvom srca je neposredna. Ko se koža ohranja suha, telo deluje v harmoniji s svojim naravnim okoljem. To vodi v občutek svežine, samozavesti in notranjega zadovoljstva. Nošenje oblačil iz merino volne omogoča optimalno termoregulacijo, kar pripomore k sproščenemu telesnemu in čustvenemu stanju. Zadovoljno srce je ključ do pozitivnega vsakdana.

Odvajanje vlage pri oblačilih iz merino volne je zato več kot le tehnična lastnost. Gre za ustvarjanje okolja, kjer suha koža ni le rezultat, temveč tudi gonilo sreče. Izberite oblačila, ki združujejo eleganco naravne volne s funkcionalnostjo odvajanja vlage, in dovolite, da vaša koža ostane suha ter vaše srce srečno, ne glede na izzive dneva.

Termoregulacija je ključ do popolnega ravnotežja med udobjem in notranjim zadovoljstvom.

termoregulacija telesa srce

Vir: Freepik: Termoregulacija telesa je ključna za zdravo srce

Termoregulacija telesa

Svet naravnega udobja in vrhunske kakovosti se odpre z našimi oblačili iz merino volne, ki so oblikovana s poudarkom na naravni termoregulaciji. Ne glede na vremenske razmere, boste ostali udobni, saj merino volna ohranja toploto v hladnih dneh in učinkovito odvaja vlago v toplejših okoljih.

Vrhunska kakovost merino volne, nežne na koži, a hkrati trpežne, je ključna za doseganje popolne termoregulacije telesa. Vsak kos je ročno narejen, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in brezhibno izkušnjo.

Vrhunska kakovost merino volne

Ponosni smo na najkakovostnejšo merino volno, ki je nežna na koži, a hkrati trpežna. Vsak kos je ročno narejen, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in brezhibno izkušnjo.

Izbor oblačil za učinkovito termoregulacijo telesa

Naši naglavni trakovi niso le modni dodatek, ampak tudi funkcionalni kos oblačila. Zasnovani so tako, da zagotavljajo udobje in toploto, obenem pa ohranjajo šik videz. Idealni so za športne aktivnosti ali pa zgolj kot eleganten dodatek v hladnejših dneh. Odlični so proti znojenju.

Multifunkcijski šali so prilagodljiv dodatek za vsakodnevno uporabo. Lahko jih nosite kot šal, naglavni trak, zapestnico ali celo kot preprosto modni dodatek. Narejeni iz merino volne, bodo vaš zvesti spremljevalec v različnih situacijah.

Ključni kos za ohranjanje toplote v hladnih dneh, so podkape. Naša linija podkap iz merino volne združuje udobje in funkcionalnost, zagotavljajoč vam toploto brez neprijetnega občutka pregrevanja. Ker so tanke jih lahko nosite pod motoristično, smučarsko, plezalno ali kolesarsko čelado.

Naše majice iz merino volne združujejo slog z vrhunsko funkcionalnostjo. So odlične za vsakodnevno nošenje in tudi za aktivnosti na prostem. Merino volna zagotavlja naravno zračenje, ki ohranja svežino skozi ves dan.

Izkoristite moč narave in izberite oblačila, ki vam prinašajo najvišjo stopnjo udobja s popolno termoregulacijo telesa. Naša kolekcija iz merino volne za leto 2024 je ustvarjena z ljubeznijo do narave in strastjo do kakovosti. Odkrijte, kako lahko merino volna spremeni vaše doživetje oblačil z optimalno termoregulacijo telesa.

termoregulacija telesa neudobje v oblačilih

Vir: Canva: Poskrbi za udobje v vseh vremenskih razmerah

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več

We automatically place necessary cookies on your device when you visit our website so that our website may be displayed and function properly. We may also place non-necessary analytical and marketing cookies on your device if you choose the “Accept All” option. These cookies collect and analyse different information about your interactions with our website and other websites for targeted advertising purposes.

Please click the Accept All button to agree to the use of all types of cookies or opt out of non-essential cookies by clicking Reject All. See our Cookie Policy to learn more.

×
Managing cookies on the Merino oblačila website
Mandatory cookies

are cookies that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They allow you to log in to the user profile, select the language, agree to the terms and conditions and identify the session of the user. We are not obliged to obtain consent for their use.

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

1. General information about cookies 1.1. What are cookies?

Cookies are small text files that most modern websites store on the devices of their visitors, i.e. people who access certain websites on the Internet with their devices. The storing of cookies is under the complete control of the user, since users can easily configure their browser to restrict or disable the storage of cookies.

While visiting the website and its subpages and performing operations on the website, your computer, phone or tablet, automatically or after gaining your explicit consent, stores certain cookies through which various data can be recorded.

1.2. How do they work and why we use them?

Each visitor or shopper is assigned a cookie in order to identify him and ensure traceability at the beginning of each use of the online store. The servers provided to the company by the subcontractor automatically collect data on how visitors, shop owners or shoppers use the online store and store this data in the form of an activity log.

The servers store information about the use of the online store, statistics and IP numbers. Data on the use of the online store by shoppers can be used by the company for compiling anonymous statistics that help us improve the user experience as well as market products and / or services through an online store.

Indirectly and upon obtaining consent, the online store may also store external service cookies on the visitor's or shopper's device (e.g. Google Analytics) which are used to collect data on website visits. Regarding external services, the rules and general conditions on the processing of personal data, which are available at the links below, apply.

2. Permission to use cookies

If the settings of the browser with which you visit the website are such, that they accept all cookies, it means that you agree to their use. In case you do not want to use cookies on this website or you want to remove them, you may follow the procedure below. Removing or blocking cookies may result in suboptimal performance of this website.

3. Mandatory and optional cookies and your consent 3.1. We are not required to gain your consent for the use of mandatory cookies:

Mandatory cookies are cookies, that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They enable login into the user profile, language selection, agreeing to the terms and conditions and user session identification.

3.2. Cookies that are not necessary for the normal operation of the website, and for which we are obliged to obtain your consent (optional cookies):

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

4. How to manage cookies?

You can manage cookies by clicking on the "Cookie settings" link in the footer of the website.

You can also control and change cookie settings in your own web browser.

In case you want to delete cookies from your device, we advise you to follow the described procedures, by doing so, you will most likely limit the functionality of not only our website but also most other websites, as the majority of modern websites use cookies.