Redke pasme psov: Leopardji pes Bronco - Merino oblačila

Redke pasme psov: Leopardji pes Bronco z izjemno občutljivim noskom

Čaki Nada, a nisi rekla da je to blog o merino volni? Zakaj zdaj blog zapis o psu Broncotu? 

Bronco je direktor mojega malega bivaka upanja in glede na to, da se verjetno sploh ne zaveda kakšen je njegov vpliv name, sem se odločila, da vam ga predstavim in razložim, kako je on kot mladiček, ponorel ko sem bila oblečena v merino oblačila. Ampak najprej nekaj malega o tej krasni pasmi.

redke pasme psov Bronco

Zgodovina pasme Catahoula

Louisianski leopardji pes Catahoula je na naše območje prišel iz ameriške Louisiane. Pasma se je oblikovala že pred davnim časom. 

Njena legendarne zgodbe nas popeljejo do staroselskih Indijancev, ki so te pse uporabljali za lov in bili so odlični spremljevalci in varuhi. Živeli so skupaj blizu jezera, imenovanega Catahoula. Staroselci so psu dali ime Catahoula, kar pomeni "čista voda" - zaradi prosojnih in skrivnostnih modrih oči, značilnih za to pasmo. Nekateri razlagajo tudi druge pomene tega imena. Obstajajo namigi, da je ime nastalo zaradi napačne izgovorjave besede "Couthaougoula", kar bi lahko bil izraz plemena Indijancev Choctaw.

Za oblikovanje te pasme se lahko zahvalimo bojevitemu Sapiardu, ki je leta 1539 pod poveljstvom Hernanda De Sota stopil na to ozemlje z željo po kolonizaciji, zlatu in bogastvu. S seboj so prinesli "vojne pse" - mastife in hrte. Te pse so uporabljali za lov, varovanje taborov, pa tudi za zastraševanje in izsiljevanje staroselcev Indijancev. Ko so odhajali, so na bojišču pustili svoje ranjene pse, usodi na milost in nemilost. Prestrašeni Indijanci so jih vzeli in jih nato križali z rdečimi volkovi - avtohtonimi prebivalci tega območja. Njihovi potomci so bili osnova za louisianskega psa leopard Catahoula.

Kasneje je zapisano, da so leta 1682 Francozi prečkali reko Mississippi. Ti Francozi so s seboj prinesli svoje pse, znane kot Beauceroni, ki so jih uporabljali za lov na divje svinje. Na tem mestu so bili navdušeni nad zelo nenavadnim videzom psa s strašljivimi očmi. Ugotovili so, da je pes, ki izgleda kot volk, uspešen pri lovu v močvirjih, saj ima zelo občutljiv nos in plavalne tačke. Psi so z lahkoto pregnali živali iz močvirja. Francozi so se spoprijateljili s temi volčjimi psi in jih nato križali s svojimi psi, v še boljše lovce, varuhe, lovske pse ter boljše spremljevalce. Catahoule, kot jih poznamo danes, so psi, ki so rezultat teh križanj. To je res nenavaden in skrivnosten pes s pridihom mistike okoli svojega pegastega telesa.

Louisianski leopardji pes Catahoula je skoraj izumrl zaradi neselektivnega križanja v preteklosti. Zato so nekateri vzreditelji iskali najboljše med najboljšimi in potem so imeli najboljše legle iz vse države. Od leta 1951 so znani prvi zapisi o registraciji posameznih psov. Lastnica in vzrediteljica teh edinstvenih psov, Betty Ann Eaves, je ustanovila Nacionalno združenje louisianskih Catahoul (NALC). Imela je podrobne evidence o vzreji in posameznih psih, zato ji je uspelo pridobiti rodovnik Catahoula. Betty in njen NALC sta odgovorna za reševanje louisianskega psa leopard Catahoula, in zaradi njenih prizadevanj je Catahoula leta 1979 postala uradna nacionalna pasma zvezne države Louisiana, ZDA.

CATAHOULA je:

  • težek pes od MASTIFA
  • gibčen in hiter od HOUNDA
  • neustrašen in samozavesten od BEAUCERONA.
redke pasme psov rdeči volk

Kako sem se srečala s pasmo Catahoula?

Odkar je umrl moj oče, sem čutila praznino. Izgubila sem svojega najboljšega prijatelja, zaveznika, steber,… in bila sem izgubljena. Želela sem si psa, ki bo moj najboljši prijatelj, s katerim se bom pogovarjala, delila skrivnosti, hodila na sprehode,… ampak ker smo živeli v bloku na četrtem nadstropju, hkrati se je pa mama bala psov, je to ostala moja neizpolnjena otroška želja.

Vedno je tlela nekje v meni, ampak ni bilo pravega trenutka. Hkrati se mi pa modene pasme niso več dopadle, saj so postale izjemno bolane. Idejo sem opustila do dne, ko sem šibala na Korošico in za mano trije psi. Ena od njih je bila predstavnica Luisianske Catahoule - leopardjega psa. Bila je krasna, močna in črne barve. Oči je imela velike, jasne, … resnično je bila ljubezen na prvi pogled. 

Pri koči je lastnica psice razlagala katera in kakšna pasma je in ker je bil poleg moški, ki je bil kar malo “tečen”, sem si samo zapomnila “leopardji pes” in šibnila naprej.

Doma sem na internetu poiskala več o tej pasmi… Kakšne karakteristike! Bolj sem brala, bolj sem se zavedla, da je pes točno to, kar si želim. Kar sva midva! Malo sem bila razočarana saj pasmo odsvetujejo če si neizkušen. In tako sem spet pozabila na leoparda. Zakaj jo odsvetujejo? Ker je enostavno izredno zahtevna. Ti psi so izredno vztrajni, močni in inteligentni

Nato so se moje poškodbe nadaljevale in ker sem zaradi poškodb postala manj aktivna, sem imela čas. In tako sem se nekega decemberskega dne odločila, da bom v najino življenje pripeljala,… leoparda.

Bronco je bil kot en mali sivi štakor z velikimi modrimi očmi. Energičen, želel je vse prevohati,… in ta nosek mi je takoj povedal, kaj ima rad. Ovčke! 

Ko sem imela oblečeno merino majico, je ponorel. Njegov nosek se ni ustavim pol ure,… Bila sem resnično presenečena. Tudi pajkice (niso iz 100% merino volne), puloverji,… kar norel je od navdušenja. V bistvu da sva lahko imela nek odnos in da meje poslušal, sem morala nositi bombažna oblačila….

Po dveh letih se je navadil. Vsakič ko pridem do njega, točno ve kam se odpravljam. Če imam oblečene pajkice in hlače, tuniko ali obleko za v službo, se zjutraj pride počoht in se vrne na svoj prostor in zaspi dalje. 

Veliko strank mi pošlje slike svojih domačih živali, kako se rade ugnezdijo na njihovo merino majico. Kaj sem se naučila je to, da je potrebno poslušati živali in otroke. Oni vedo. :)

redke pasme psov Bronco in sestrice

Značilnosti Leopardjega psa, Luisianske Catahoule

Catahoula je fascinantna pasma z bogato zgodovino in edinstvenim značajem.  Znan je po svojih edinstvenih očeh in pegastem kožuhu. So odlični lovci, zlasti v močvirnatih predelih, zaradi svojih plavalnih tačk in izredno občutljivega nosu. So tudi izjemni pastirski psi in varuhi.

Oči: Ena izmed najbolj opaznih značilnosti Catahoule Leopard psa so njegove oči. Pogosto imajo heterokromijo, kar pomeni, da ima vsako oko drugačno barvo. Nekateri imajo celo "razcepljene" oči, kar pomeni, da je eno oko razdeljeno na dve različni barvi.

Značaj: Catahoule so zelo energični in inteligentni psi. Potrebujejo veliko gibanja in mentalne stimulacije. Če niso dobro socializirani ali jim je dolgčas, lahko postanejo uničevalni ali preveč zaščitniški.

Vloga v zgodovini: Catahoule so se v zgodovini uporabljali za lov na divje svinje in druge velike živali. Zaradi svoje iznajdljivosti in vztrajnosti so bili izjemno uspešni pri iskanju in usmerjanju plena v lovskih skupinah.

Sposobnosti pastirjenja: Poleg lova so Catahoule znani tudi kot odlični pastirski psi, zlasti za govedo. Njihova edinstvena tehnika je znana kot "hoofing" ali "heading", kjer pes dejansko potisne govedo s prednjimi tačkami.

Pasma in podnebje: Catahoule je prilagojen življenju v vročem in vlažnem podnebju Louisiane. Njihov kožuh jih varuje pred klopi in komarji, hkrati pa preprečuje pregrevanje v vročini.

Status pasme: Catahoula Leopard pes je uradna državna pasma Louisiane. Leta 1979 je bila Catahoula proglašena za državno pasmo zvezne države Louisiana, čeprav ni priznana s strani vseh kinoloških zvez, vključno z Ameriškim kinološkim klubom (AKC).

Vzdrževanje: Čeprav so Catahoule trdoživi psi, potrebujejo redno nego, zlasti če živijo v bolj umazanih ali močvirnatih območjih. Redno krtačenje bo pomagalo odstraniti umazanijo in preprečiti težave s kožuhom.

redke pasme psov Bronco lovec

Kožuh leopardjega psa

Ime “Leopardji pes ”v imenu Catahoula Leopard pes izhaja iz značilnega videza njihovega kožuha, ki pogosto spominja na leopardjo pegasto dlako. To je eden izmed najprepoznavnejših značilnosti pasme.

Različne barve in vzorci kožuha Catahoule so rezultat kombinacije genov, ki določajo barvo in vzorec. Oglejmo si nekaj podrobnosti:

Pegasti vzorec: Pegasti vzorec je eden najbolj značilnih za to pasmo. Te pegice so lahko različnih velikosti in oblik in se lahko pojavljajo na različnih barvnih podlagah, kar ustvarja zelo raznolik in edinstven izgled.

Barva kožuha: Catahoula Leopard psi se lahko pohvalijo z različnimi barvami kožuha, od črne, modre, rdeče do sive in celo čokoladne. Vsaka od teh barv lahko vključuje pegasti vzorec, kar daje vsakemu psu edinstven izgled.

Enobarven kožuh: Čeprav je pegasti vzorec najbolj značilen za pasmo, lahko Catahoule tudi nimajo peg in so enobarvne. Ta pojav je rezultat genetske kombinacije, ki ne proizvaja pegastega vzorca.

Genetika: Kot pri večini značilnosti pri psih je tudi barva in vzorec kožuha Catahoule rezultat genetskih kombinacij. Določeni geni so odgovorni za barvo kožuha, medtem ko drugi določajo, ali bo pes imel pegasti vzorec ali ne. Kombinacija teh genov v različnih parjenjih lahko proizvede široko paleto barv in vzorcev, kar vidimo pri Catahoulah.

Pegasti vzorec, ki spominja na leopardjo dlako, je verjetno eden od razlogov, zakaj so zgodnji rejci in lastniki dali pasmi ime "Leopardji pes". Ta edinstvena estetika, skupaj z njihovimi impresivnimi delovnimi sposobnostmi, je Catahoulo naredila prepoznavno in priljubljeno pasmo v nekaterih krogih.

finost merino volne vlakna

Oči leopardjega psa

Oči Catahoule leopardjega psa so ena izmed najbolj opaznih in edinstvenih značilnosti te pasme. Tu je nekaj podrobnejših informacij o njihovih očeh:

Barve oči: Catahoule lahko ima različne barve oči, vključno z modro, zeleno, rjavo in jantarno. Modra očesa, včasih opisana kot "ledeno modra", so še posebej priljubljena in se pogosto povezujejo s to pasmo.

Heterokromija: Veliko psov Catahoula ima heterokromijo, kar pomeni, da ima vsako oko drugačno barvo. Na primer, pes bi lahko imel eno modro in eno rjavo oko.

Razcepljene oči: Poleg heterokromije je eden izmed najzanimivejših vidikov oči Catahoule tisto, kar se imenuje "razcepljeno" oko. To pomeni, da je eno oko razdeljeno na dve različni barvi. Lahko je, na primer, polovica modra in polovica zelena ali katera koli druga kombinacija.

Pomen: Čeprav so te različne barve in vzorci oči estetski, ne vplivajo nujno na vid ali zdravje psa. Ni znano, da bi heterokromija ali razcepljene oči povzročale kakršne koli vidne ali zdravstvene težave pri psih.

Genetika: Edinstvene značilnosti oči Catahoule so posledica genetike. Določene kombinacije dednih informacij vodijo do različnih barv in vzorcev oči. Vendar je pomembno opozoriti, da niso vsi psi Catahoula rojeni z heterokromijo ali razcepljenimi očmi.

Simbolika: Oči so pogosto prva stvar, ki jo ljudje opazijo pri Catahouli in se štejejo za eden izmed najbolj zapomljivih vidikov pasme. Mnogi lastniki in ljubitelji pasme verjamejo, da oči odražajo inteligenco, osredotočenost in odločnost Catahoule.

Oči Catahoule Leopard psa so zagotovo ena izmed stvari, ki to pasmo ločujejo od drugih. Ne samo, da so estetsko privlačne, ampak tudi odražajo zapletenost in lepoto genetike.

redke pasme psov direktor Bronco

Moje izkušnje in priporočila za leopardjega psa

Ko mi je Urša rekla, da so to izredno trmasti in zahtevni psi, ji nisem želela verjeti. Bronco je moj prvi pes in mislila sem, da sem bolj pametna od vzrediteljice. :)

Prvi nasvet od nje je bil, da naj ga ne peljem v navadno pasjo šolo, ker so to psi, ki drugače dojemajo in se učijo. Seveda ji nisem verjela in sem šla v najbližjo pasjo šolo. Kakšna napaka! Pes od inštruktorja ga je res vse ubogal, ampak je bil brez življenja. Nekaj mesecev sva vztrajala, ampak sva kaj hitro šla v šolo, ki nama jo je priporočila.

Drugi nasvet je bil, da naj zelo trenirava samokontrolo. To nam uspeva že od prvega dne. Od vrat, hrane do čakanja na mestu. 

Tretji pa (in to je slogan te pasme): Ne potrebujejo vsi Catahoule! Kaj to pomeni? Catahoula leopardji pes je delovni pes. In kot tak, ga je potrebno… fajn zmatrat oz. mu dati delo. Bronco hodi z nami v hribe, dovolim mu da na dolgem povodcu voha za srnjadjo, ki jo je za bajto ogrooomno, ter veliko delava na osnovnih trikcih.

Bronco je izredno zahteven pes. Vedno poskuša meje, izjemno samosvoj a hkrati je najrajši v najini bližini. Rad se pogovarja (to je značilnost te pasme) in ima izjemno globok in močan glas. Karakterno je ena velika maza in rad čuva svoje merino “ovčke”. 

redke pasme psov bronco zima

Catahoula je zelo inteligenten in samosvoj pes

Catahoula Leopard pes velja za zelo inteligentno pasmo. Njihova inteligenca je razvidna iz več vidikov njihove narave in zgodovine:

Prilagodljivost v zgodovini: Catahoule so bili prvotno vzrejeni za različne naloge, vključno z lovom na divje svinje in druge velike živali v močvirnatem okolju Louisiane. Da bi to storili učinkovito, so morali biti hitri učenci, prilagodljivi in sposobni samostojnega razmišljanja.

Sposobnosti pastirjenja: Catahoule so tudi odlični pastirski psi. Usmerjajo in kontrolirajo govedo z natančnostjo in strategijo. To zahteva visoko stopnjo inteligence, saj mora pes razumeti gibanje črede in predvidevati naslednje poteze.

Problematično vedenje brez stimulacije: Kot mnoge inteligentne pasme, tudi Catahoula potrebuje veliko mentalne stimulacije. Če se jim ne zagotovi dovolj izzivov in aktivnosti, lahko postanejo uničevalni ali preveč zaščitniški. To je znak, da je pes pripravljen in sposoben razmišljati ter da potrebuje ustrezno smer in nalogo.

Usposabljanje: Catahoule so hitri učenci, vendar potrebujejo dosledno in pozitivno usmerjeno usposabljanje. Zaradi njihove inteligence lahko postanejo tudi nekoliko trmasti ali neodvisni, če jih ne usposabljamo pravilno.

Zaščitniška narava: Mnogi lastniki Catahoule poročajo, da so njihovi psi zelo zaščitniški do družine. Čeprav je to delno posledica narave pasme, je sposobnost razlikovanja med potencialno grožnjo in neškodljivimi tujci znak inteligence.

Vse te značilnosti skupaj kažejo na to, da je Catahoula Leopard pes zelo inteligentna pasma. Vendar pa je pomembno opozoriti, da inteligenca pomeni tudi, da potrebujejo ustrezno usposabljanje, vodstvo in stimulacijo, da bi lahko živeli srečno in uravnoteženo življenje.

Catahoula Leopard pes je pogosto opisan kot samosvoj in samozadosten. Te lastnosti so del njenega naravnega značaja in izvirajo iz njene zgodovinske vloge kot delovnega psa v različnih okoljih.

Samosvojost se nanaša na lastnost, kjer pes raje sledi lastnemu nagonu ali presoji kot navodilom lastnika. To pomeni, da se Catahoula morda ne bo vedno odzvala na ukaze, še posebej, če meni, da je druga možnost bolj smiselna ali koristna zanjo.

Samozadostnost pomeni, da je pes sposoben delovati neodvisno, brez nenehnega vodenja ali navodil s strani človeka. Catahoule so bile vzrejene za delo na obsežnih območjih, kjer je bila potrebna neodvisna presoja. To bi lahko vključevalo samostojno sledenje plenu ali odločanje, kako najbolje usmeriti govedo.

Kaj to pomeni za lastnike?

Usposabljanje: Catahoule zahtevajo dosledno in pozitivno usposabljanje. Medtem ko so zelo inteligentni in hitro razumejo, kaj se od njih zahteva, jih je zaradi njihove samosvojosti včasih težko prepričati, da sledijo navodilom.

Socializacija: Zgodnja in dosledna socializacija je ključna za to pasmo, da preprečimo prekomerno zaščitniško ali agresivno vedenje.

Mentalna stimulacija: Catahoule potrebujejo veliko mentalne stimulacije. Zaradi njihove inteligence in samozadostnosti se lahko hitro dolgočasijo, če niso dovolj zaposleni.

Nadzor: Čeprav so Catahoule sposobne delovati neodvisno, je pomembno, da jih lastnik vodi in nadzoruje, še posebej v situacijah, kjer je njihova samosvojost lahko problem.

Na splošno je za uspešno lastništvo Catahoule potrebno razumevanje in spoštovanje njene neodvisne narave. Z doslednostjo, potrpljenjem in razumevanjem je Catahoula lahko čudovit in zvest spremljevalec.

redke pasme psov bronco zima1

Še nekaj značilnosti o leopardjem psu

Catahoula Leopard pes je fascinantna pasma s številnimi zanimivimi lastnostmi. Poleg že omenjenih značilnosti in dejstev, tukaj je še nekaj dodatnih točk o Catahouli:

Vsestranskost: Catahoula je zelo vsestranska pasma. Poleg svojih znanj v lovu in pastirjenju so bili Catahoule uporabljeni tudi za iskanje drog, reševalne misije in kot terapevtski psi.

Fizične lastnosti: Poleg svojih edinstvenih oči so Catahoule znane tudi po svojem raznolikem kožuhu. Njihov kožuh je lahko enobarven, dvobarven ali celo tribarven, z značilnimi leopardjimi pegami.

Interakcija z drugimi živalmi: Zaradi svoje močne lovske in pastirske narave se Catahoule ne ujemajo vedno dobro z drugimi domačimi živalmi, zlasti s tistimi, ki jih vidijo kot plen. Zgodnja socializacija in usposabljanje so ključna za spodbujanje harmonije med Catahoulo in drugimi živalmi.

Zvočna komunikacija: Nekateri lastniki Catahoule poročajo, da imajo njihovi psi edinstven način komunikacije, ki vključuje različne vrste lajanja, cviljenja in celo "govora". Ta način komunikacije je lahko posledica želje po sodelovanju z ljudmi v delovnem okolju.

Zdravje: Kot vsaka pasma imajo tudi Catahoule nekatere značilne zdravstvene težave. Med te lahko sodijo displazija kolkov, displazija komolcev in nekatere težave z očmi. Dobro je, da se lastniki zavedajo teh težav in zagotovijo ustrezno zdravstveno oskrbo.

Pripadnost in lojalnost: Čeprav so Catahoule lahko neodvisne, so zelo navezane na svoje lastnike in so lahko izjemno lojalne. Njihova močna vez z lastnikom lahko vodi v izjemno zaščitniško vedenje, zato je pomembna zgodnja socializacija.

redke pasme psov bronco toskana

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več