Neprijetne vonjave - Zakaj merino volna ne smrdi? - Merino oblačila

Neprijetne vonjave - Zakaj merino oblačila ne smrdijo?

Merino volna ima nekaj edinstvenih lastnosti, ki omogočajo, da oblačila iz tega materiala ostanejo sveža dlje časa brez pranja v primerjavi z drugimi materiali. To je posledica naravnih antibakterijskih lastnosti merino volne, ki zavirajo razvoj bakterij in s tem zmanjšujejo neprijetne vonjave. Poleg tega je volna tudi sposobna absorbirati vlago, kar prispeva k ohranjanju suhosti in udobja.

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 

Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač. 

Neprijetne vonjave pri merino volni - Mit ali resnica? Ni druge, kot da ugriznete v jabolko in poskusite.

Danes vam predstavljam zakaj merino oblačila ne smrdijo.

neprijetne vonjave merino ovca

Vir: Canva: Merino ovca

Neprijetne vonjave in lastnosti merino volne

Merino volna je znana po svojih številnih lastnostih, vključno z zmožnostjo zmanjševanja neprijetnih vonjav. Obstaja več razlogov, zakaj merino volna ne smrdi tako močno kot nekateri drugi materiali:

 • Absorpcija vlage: Merino volna ima visoko sposobnost absorbiranja vlage, kar pripomore k ohranjanju suhega telesa. To zmanjšuje možnosti za razvoj bakterij in glivic, ki so pogosto odgovorne za neprijetne vonjave.
 • Antibakterijske lastnosti: Naravne antibakterijske lastnosti merino volne pomagajo preprečevati razmnoževanje bakterij na oblačilih. To prispeva k zmanjšanju vonjav, povezanih s potenjem.
 • Termoregulacija: Merino volna je znana po svoji sposobnosti uravnavanja temperature. Ohranja vaše telo suho in hladno v vročem vremenu ter topla v hladnem vremenu.
 • Naravna zračnost: Merino volna omogoča naravno zračnost, kar pripomore k boljšemu kroženju zraka. To je pomembno pri preprečevanju zadrževanja vlage in vonjav.
 • Naravna maščoba lanolin: Volna merino ovac vsebuje naravno maščobo lanolina, ki ima tudi antibakterijske lastnosti in lahko pomaga pri preprečevanju vonjav.

Vse te lastnosti prispevajo k temu, da merino volna ostane sveža in manj nagnjena k razvoju neprijetnih vonjav, kar jo naredi priljubljeno za oblačila, predvsem aktivno spodnje perilo iz merino volne, nogavice in športna oblačila.

neprijetne vonjave lastnosti merino volne

Vir: Canva: Merino volna

Antibakterijske lastnosti merino volne

Naravne antibakterijske lastnosti merino volne izvirajo iz več dejavnikov, ki se pojavljajo v sami strukturi volnih vlaken. Tu so nekatere ključne lastnosti, ki prispevajo k temu, da merino volna ohranja svežino in preprečuje razvoj neprijetnih vonjav:

 • Lanolin: Merino volna vsebuje naravno maščobo, imenovano lanolin. Lanolin ima antimikrobne lastnosti, ki delujejo kot naravni obrambni mehanizem proti bakterijam. Ta maščoba lahko pomaga preprečevati razmnoževanje bakterij na volnenih vlaknih.
 • Keratin: Volna je sestavljena iz beljakovinske snovi, imenovane keratin, ki ima tudi naravne antibakterijske lastnosti. Keratin je struktura, ki otežuje bakterijam, da bi se pritrdile na volna, in s tem zmanjšuje možnosti za razvoj neprijetnih vonjav.
 • Vlakna in zračnost: Volna je znana po svoji naravni zračnosti, kar pomeni, da se dobro prezračuje. To preprečuje zadrževanje vlage in ustvarjanje ugodnega okolja za razmnoževanje bakterij, kar dodatno prispeva k zmanjšanju vonjav.
 • Absorpcija vlage: Merino volna ima visoko sposobnost absorpcije vlage, kar pripomore k ohranjanju suhosti na koži. Suha koža je manj privlačna za bakterije, kar zmanjšuje tveganje za vonjave.

Te antibakterijske lastnosti omogočajo, da na potovanje vzameš samo dve merino majice.

neprijetne vonjave ovčka merino

Vir: Canva: Merino ovčka

Visoka sposobnost absorbiranja vlage merino volne

Visoka sposobnost absorbiranja vlage merino volne izvira iz njene edinstvene mikrostrukture in kemičnih lastnosti vlaken. Tu so nekateri ključni razlogi za visoko sposobnost absorbiranja vlage merino volne:

 • Higroskopnost: Volna je higroskopen material, kar pomeni, da ima naravno privlačnost do vlage. Volnena vlakna lahko absorbirajo vlago iz okolja, kot je zrak, in jo zadržijo v vlaknih.
 • Keratin: Volna je sestavljena iz beljakovinske snovi, imenovane keratin, ki ima sposobnost privabljanja in zadrževanja vode. Molekule keratina so strukturirane na način, ki omogoča, da vlakna absorbirajo in zadržijo vlago.
 • Microporous struktura: Mikroskopska struktura volnenih vlaken vključuje majhne pore, ki omogočajo, da vlakna absorbirajo vlago. Te pore prispevajo k povečani površini, ki je na voljo za interakcijo z molekulami vode.
 • Hidrofilnost: Volna je hidrofilna, kar pomeni, da privlači vodo. Vlakna absorbirajo vlago, ne da bi se počutila mokro, kar omogoča, da oblačila iz merino volne ohranijo občutek suhosti na koži.
 • Regulacija temperature: Visoka sposobnost absorbiranja vlage merino volne je povezana s sposobnostjo tega materiala za uravnavanje temperature. Ko absorbira vlago, volna oddaja toploto, kar prispeva k termoregulaciji in ohranjanju udobja.

Visoka sposobnost absorbiranja vlage je ključna pri osebah s prekomernim potenjem. Svetujem uporabo trakov za glavo

neprijetne vonjave črna ovca

Vir: Canva: Črna ovca

Lanolin - naravna maščoba

Merino volna vsebuje naravno maščobo, imenovano lanolin, ki je vosek podobna snov, pridobljena iz ovčje volne. Lanolin ima več funkcij v naravi in tudi nekatere koristi za zdravje človeka.

Kako lanolin vpliva na merino oblačila

 • Naravna hidracija: Lanolin je naravno vlažilno sredstvo, ki pomaga ohranjati volna mehko in hidrirano. To je pomembno za ovce, saj ohranja njihovo kožo in volno zdravo ter zaščiteno pred izsušitvijo.
 • Odpornost proti vodi: Lanolin tvori zaščitno plast okoli volnenih vlaken, ki odbija vodo. To pripomore k temu, da ovčja volna ohranja svoje lastnosti termoregulacije tudi v vlažnih pogojih.
 • Antibakterijske lastnosti: Lanolin ima naravne antibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo zaščititi ovčjo kožo pred bakterijami in mikrobi.

Kako lanolin vpliva na zdravje človeka

Kot sestavina v kozmetičnih izdelkih: Lanolin se pogosto uporablja v kozmetični industriji, zlasti v izdelkih za nego kože, kot so kreme, mazila in balzami za ustnice. Zaradi svoje hidratantne in zaščitne narave lahko pomaga ohranjati kožo mehko in vlažno.

Potencialne alergije: Kljub številnim koristim lanolina lahko nekateri ljudje razvijejo alergijske reakcije na to snov. Če imate občutljivo kožo ali obstaja možnost alergije, je pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo lanolin, vedno priporočljivo opraviti preizkus na majhnem predelu kože.

Uporaba v medicini: Lanolin se lahko uporablja tudi v medicinskih mazilih in kremah zaradi svojih vlažilnih lastnosti. V nekaterih primerih se lahko uporablja za zdravljenje suhe in razpokane kože.

Pri izdelkih, ki vsebujejo lanolin, je vedno pomembno prebrati sestavine in preveriti morebitne dodatke, ki bi lahko povzročili neželene reakcije. Za posameznike z alergijami na volno ali druge kožne občutljivosti je priporočljivo uporabljati izdelke, ki so zanje primerni.

V kolikor potrebuješ buff trak, ki ga lahko nosiš na več načinov, je merino trak prvovrstna izbira.

neprijetne vonjave volna lanolin

Vir: Canva: Volna lanolin

Oblačila, ki se operejo sama z močjo zraka

Merino volna je naravno vlakno s čudežnimi lastnostmi, s katerimi oblačila lahko nosiš večkrat predno jih opereš. Načeloma pa lahko oblačila iz merino volne opereš na tri načine. 

Kolikokrat lahko oblečete merino oblačila pred pranjem je odvisno od več dejavnikov, vključno z vašimi osebnimi preferencami, stopnjo telesne dejavnosti, okoljskimi pogoji in vrsto oblačil. Merino volna ima lastnosti, ki omogočajo, da oblačila ohranijo svežino tudi po večkratni uporabi, vendar pa se to lahko razlikuje od posameznika do posameznika.

Mnogi ljudje poročajo, da lahko nosijo merino oblačila večkrat, preden jih je treba oprati. To je posledica naravnih antibakterijskih lastnosti merino volne, ki preprečujejo razvoj bakterij in s tem zmanjšujejo neprijetne vonjave. Poleg tega merino volna absorbira vlago, zaradi česar se oblačila počutijo suha tudi po več urah nošenja.

Pri odločitvi, kdaj oprati merino oblačila in na kakšen način, lahko upoštevate naslednje smernice:

 • Prezračevanje: Če oblačila niso močno umazana, jih lahko preprosto obesite na zrak, da se prezračijo. To lahko pomaga odstraniti vonjave in osvežiti oblačila.
 • Očistite lokalne madeže: Namesto celotnega pranja, lahko očistite le lokalne madeže ali madeže na oblačilih.
 • Osebna udobja in preference: Če se počutite udobno in ne opazite neprijetnih vonjav, lahko oblačila nosite še naprej.

Več o merino volni in njenih antibakterijskih lastnostih si lahko preberete v naslednji raziskavi.

neprijetne vonjave sušenje in pranje

Vir: Canva: Sušenje oblačil

Najbolj pogosta vprašanja

Koliko časa lahko nosiš merino oblačila brez pranja?

Koliko časa lahko nosite merino oblačila brez pranja, je odvisno od več dejavnikov, vključno z vašo stopnjo telesne dejavnosti, okoljskimi pogoji, ki jih doživljate, in osebnimi preferencami. Merino oblačila lahko oblečete večkrat, preden jih je treba oprati, saj ostajajo relativno sveža.

Osebno oblačila za šport operem 1x na teden ali celo na dva tedna. Po vsaki uporabi jih pustim da se prezračijo in posušijo.

Oblačila za v službo in prosti čas pa perem 1x na dva, lahko tudi na 4 mesece - odvisno od kosa in namembnosti.

Priporočljivo je prezračevati oblačila med nošenjem, da omogočite zračenje in odstranjevanje morebitnih vonjav. Prav tako je dobro, če po vsaki uporabi oblačila obesite na zrak, da se posušijo in prezračijo.

Seveda pa se lahko osebne preference razlikujejo, in nekateri ljudje se lahko odločijo za pranje oblačil pogosteje zaradi lastnih standardov higiene.

Kdaj operemo oblačila iz merino volne?

Pri odločitvi, kdaj oprati merino oblačila, lahko upoštevate naslednje smernice:

 • Prezračevanje: Če oblačila niso močno umazana, jih lahko preprosto obesite na zrak, da se prezračijo. To lahko pomaga odstraniti vonjave in osvežiti oblačila.
 • Očistite lokalne madeže: Namesto celotnega pranja, lahko očistite le lokalne madeže ali madeže na oblačilih.
 • Osebna udobja in preference: Če se počutite udobno in ne opazite neprijetnih vonjav, lahko oblačila nosite še naprej.

Ali merino volna smrdi, ko je mokra?

Merino volna ima odlične lastnosti pri obvladovanju vonjav tudi, ko je mokra. Zaradi svoje sposobnosti absorbiranja vlage ohranja občutek suhosti na koži in tako zmanjšuje možnosti razvoja neprijetnih vonjav. Poleg tega je merino volna znana po naravnih antibakterijskih lastnostih, ki preprečujejo razmnoževanje bakterij, odgovornih za neprijeten vonj.

Ko je merino volna mokra, se še vedno lahko čuti suha na otip, in njene antibakterijske lastnosti pomagajo ohranjati svežino. Kljub temu pa je priporočljivo, da mokra oblačila čim prej posušite, saj vlažna okolja bolj spodbujajo razvoju bakterij. Pravilno sušenje pomaga ohranjati čistočo in svežino merino oblačil.

Kaj se zgodi, ko se merino volna zmoči?

Ko se merino volna zmoči, se obnaša na nekaj značilnih načinov zaradi svojih naravnih lastnosti:

 • Absorpcija vlage: Merino volna ima sposobnost absorbiranja velike količine vlage, do 30% svoje lastne teže, ne da bi se pri tem počutili mokro. To pomeni, da lahko zadrži vlago stran od kože, kar prispeva k občutku suhosti, tudi ko je mokra.
 • Termoregulacija: Merino volna ima odlično sposobnost termoregulacije. Ko se zmoči, ohranja svojo izolacijsko sposobnost, kar pomeni, da ohranja toploto tudi v mokrem stanju. To je pomembno pri ohranjanju telesne temperature in udobja.
 • Odpornost na neprijetne vonjave: Naravne antibakterijske lastnosti merino volne pomagajo preprečevati razmnoževanje bakterij, ki povzročajo vonjave. Tudi ko je mokra, lahko ohranja svežino bolje kot nekateri drugi materiali.

Kljub tem prednostim pa je priporočljivo, da mokra oblačila iz merino volne posušite čim prej, da preprečite morebitno razmnoževanje bakterij v vlažnem okolju. Pravilno sušenje bo pripomoglo k ohranjanju dolgoživosti in svežine merino oblačil.

Zakaj merino oblačila smrdijo ko so mokra?

Če merino oblačila oddajajo neprijeten vonj, ko so mokra, to lahko izhaja iz več razlogov, ki se v glavnem nanašajo na nepravilno nego ali izjemne pogoje uporabe. Med razlogi, ki bi lahko prispevali k neprijetnim vonjavam, ko so merino oblačila mokra, so:

 • Nenormalni pogoji uporabe: Če oblačila iz merino volne pridejo v stik z zelo agresivnimi vonjavami ali snovmi, lahko to vpliva na njihov vonj, ko so mokra.
 • Nepravilna nega: Če oblačila iz merino volne niso ustrezno negovana, se lahko vonjave nabirajo. Na primer, če se oblačila ne posušijo dovolj hitro ali se ne prezračujejo, lahko to prispeva k razmnoževanju bakterij in neprijetnih vonjav.
 • Ostanek vonjav iz prejšnjih pranj: Če so oblačila nepravilno oprana ali če se uporabljajo detergenti, ki puščajo vonjave, se lahko te vonjave obdržijo na materialu, še posebej, ko so oblačila mokra.
 • Prenasičenost z vlago: Če so oblačila izpostavljena dolgotrajni prenasičenosti z vlago, lahko to prispeva k razvoju neprijetnih vonjav.

Da bi preprečili neprijetne vonjave v mokrih merino oblačilih, je priporočljivo, da sledite navodilom za nego, jih dobro posušite in zagotovite, da se ustrezno prezračujejo. Prav tako je smiselno izbrati nežne detergente brez dodanih vonjav in se izogibati izjemno agresivnim snovem, ki bi lahko ostale na oblačilih.

Ali moram uporabljati deodorant, če nosim merino oblačila?

Uporaba deodoranta ni nujna, če nosite oblačila iz merino volne. Merino volna je znana po svojih naravnih lastnostih, ki pomagajo preprečevati neprijetne vonjave. Zaradi svojih antibakterijskih lastnosti in sposobnosti absorpcije vlage merino volna zmanjšuje razvoj bakterij, ki povzročajo vonjave, in ohranja svežino.

Vendar pa je odvisno od posameznika in njegovih potreb. Če se počutite udobno in ne opažate vonjav, morda ne boste potrebovali dodatnega deodoranta. Če pa imate posebne potrebe ali če se ukvarjate s fizično aktivnostjo, lahko še vedno uporabljate deodorant za dodatno zaščito.

Pomembno je, da izberete nežen deodorant, ki ne vsebuje agresivnih kemikalij, ki bi lahko poškodovale vlakna merino volne ali iritirale kožo. 

Priporočam uporabo naravnih deodorantov, ki so nevtralni in manj verjetno povzročajo težave s kožo. Na koncu gre za osebno udobje in preference.

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več