Merino ovce in zgodovina - Merino oblačila

Merino ovce in zgodovina

O merino volni je bilo na moji facebook strani že veliko napisanega. Ker se vsake toliko kar razpišem, bom lahko za moje dolgo pesnjenje koristila blog. :) 

Danes vam predstavljam kratko zgodovino volne. Ni veliko znanega kako naj bi nastala ovca, kot jo poznamo danes. Predvideva se, da naj bi se sodobne pasme domačih ovc razvile iz muflonov.

Mufloni

Mufloni izvirajo iz jugozahodne Azije, kjer živi vrsta, poznana kot azijski muflon. V času kamene dobe so jih ljudje naselili na Korziko, Sardinijo, Rodos in Ciper. Morda kot divje udomačene živali, ki so se nato v zadnjih nekaj tisoč letih razširile po gorski notranjosti teh otokov in se razvile v novo vrsto, imenovano evropski muflon. Na teh otokih so mufloni zdaj redki, uspešno pa so jih naselili v srednjo Evropo, vključno z Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško, Slovenijo, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo, ter celo v nekatere severnoevropske države, kot je Finska.

Mezopotamci

Na idejo, da bi izkoristili krzno živali, ne da bi jo za ta namen ubili, so menda prišli ljudje med rekama Tigris in Evfrat v Mezopotamiji (grško: »medrečje«), torej v zibelki civilizacije, nekje v desetem tisočletju pred našim štetjem. 

Ko se človek obleče v krzno živali, je žival mrtva, pri čemer je manj pomembno, ali jo je človek sam ubil: krivda je vpisana v človeka, njegovo preživetje po zaslugi toplega krzna je bilo posledično odvisno od umora živali. Z volno je zadeva drugačna - človek lahko dolga leta in brez krivde živi v sožitju z ovco ali kozo, ki ga vsako leto obleče v toplo odejo in ga obenem nenehno hrani z mlekom. Gol človek, občutljiv na ostro klimo, ne bi mogel preživeti brez volne. Vse ostalo, bombaž, lan, konoplja in tudi svila, ki nastaja v ciklusu življenja neke žuželke, nima te povezave z življenjem.

Verjetno imam zaradi tega občutek, kot da me vedno nekdo neprestano objema in boža. Volna je nekaj najbolj naravnega v kar lahko oblečemo svoje telo.

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja. 

Ovce so izginjale in se ponovno pojavljale. Njihova zgodovina postane posebno dinamična v modernem času in med evropsko kolonizacijo, ko je bil uvoz ovc zakonsko urejen, pogosto z zelo ostrimi kaznimi - v Španiji je bil uvoz ovc do 18. stoletja kaznovan z usmrtitvijo.

Mešanje vrst in uvoz iz Azije sta bogatila izbor tkanin. V 14. stoletju je v Veliki Britaniji vladal kralj Edvard III., ki so mu pravili "trgovec z volno", saj se mu je posrečilo razviti lokalno proizvodnjo in odpraviti odvisnost od uvožene volne.

Zaporniki, pregnani v Avstralijo, so samo z nekaj ovcami začeli eno najuspešnejših svetovnih industrij volne.

Lanolin in kozmetična industrija

Pomembnost znanosti in dobička je odprla novo področje izkoriščanja volne. Že antični zdravniki so poznali zdravilne lastnosti masti, ki so jo pridobivali iz volne. V številnih kulturah so to mast uporabljali za zdravljenje raznih bolezni, predvsem kožnih, pa tudi drugih, denimo prehlada.

Industrijska obdelava volne in vseh njenih sestavin, torej lanolina (mast) je v veliki meri odprla tudi področje industrijske kozmetike. Dandanes skoraj da ni kreme za obraz brez lanolina. Lanolin uporabljajo tudi v druge namene, denimo za vzdrževanje čolnov.

Ovce in volna v zgodovinski perspektivi označujejo razmeroma hiter družbeni napredek, hkrati pa veliko tveganje. Ena od takih je ekološka katastrofa v Severni Afriki v antiki kot tudi popolna sprememba ekološke slike Velike Britanije po reformah Henrika VIII.

Danes je proizvodnja volne in volnenega tekstila v glavnem ekskluzivna in lokalna, s stabilnim, vendar razmeroma majhnim prostorom na svetovnih trgih.

Verovanja in rituali

Volna ima še dandanes poseben položaj v postopkih in verovanjih v vsakdanu. Na Balkanu je še danes prisoten običaj, ko novorojenčku okoli roke zavežejo nitko rdeče volne. Simbolika krvi in tvari, ki je obenem živa in mrtva (žival, ki je dala volno, je ostala živa), zagotavlja novorojenčku uspešno preživljanje.

Boginja Atena in njen konflikt s Pozejdonom

Volna kot prenosnik plodnosti/spolnosti se pojavlja v mitološki zgodbi o Ateni in njenem konfliktu s Pozejdonom. Moški bog poskuša Ateno kaznovati na običajen način - s posilstvom. Atena odrine boga in sperma pade na njeno nogo. Boginja vzame košček volne, obriše spermo in volno vrže na tla. Iz zemlje se rodi Erihtonij, čigar prvi del imena vsebuje "volno".

Toliko za moj prvi poglobljeni zapis o zgodovini volne, ritualih, mitih in dejstvih. V naslednjem zapisu se pa odpravimo do naših mehkih merino ovc. Da doživimo njihov objem narave, nam ni treba daleč.

vir: Wikipedija, Svetlana Slapšak: Volna in telo 

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več