Kreta potovanje z motorjem - Merino oblačila

Kreta potovanje z motorjem: Na jug na morje!

Ko se spomnim na najino Kreta potovanje z motorjem, se mi odpre svet neskončnih možnosti in čarobnih doživetij. Kreta je destinacija, kjer se zgodovina srečuje z lepoto narave, pristnimi ljudi, kjer lahko raziskujete Kreta znamenitosti in uživate v edinstveni kulturi te čudovite grške otoške destinacije.

Kam na Kreti? To se vpraša vsak popotnik. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine, sonca ali okusne hrane, Kreta ponuja nekaj za vsakega. Edinstvena mešanica antične zgodovine in sodobnega življenja nam omogoča, da doživimo nekaj posebnega in nepozabnega.

Ena od nepogrešljivih izkušenj na Kreta potovanju je obisk različnih kreta znamenitosti, ki pričajo o bogati zgodovini otoka.

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Zakaj ravno Kreta? Kreta ponuja popolno kombinacijo dejavnikov, ki motoriste privlačijo kot magnet. Otok razvaja z odličnimi cestami, slikovitimi razgledi, izjemno kulturno dediščino in vrhunsko hrano. 

Med vožnjo po Kreti doživiš edinstveno mešanico starodavnih znamenitosti in čudovite narave, kar je naše motoristično potovanje spremenilo v nepozabno izkušnjo.

Kreta potovanje z motorjem je bilo resnično edinstveno doživetje! Kjub spremembi planov zaradi mojega padca z motorjem, sva se imela krasno. 

Si želiš izvedeti kam na Kreti? Kreta ima izjemne znamenitosti, starodavni templji, slikovite vasice in čudovite obmorske poti. Kreta vabi motoriste, da odkrivamo njene skrite kotičke in se prepustimo edinstvenim doživetjem. 

kreta potovanje z motorjem

Priprava na potovanje

Tako kot vsako potovanje, se je tudi najino Kreta potovanje začelo s pakiranjem in pripravo. Izbrala sva minimalističen pristop, saj nočeva postati prenašalca nepotrebnega tovora. Opremila sva se s turističnim zavarovanjem, preverila motor, poskrbela za vsa potrebna dovoljenja in se prepričala, da je vsa zaščitna oprema v redu.

Na pot sva se odpravila s primerno prtljago - vsak s svojim zadnjim kufrom, tank torbo ter dry-bag vrečo. Marijan je imel dodatno privezan šotor, saj sva načrtovala spanje na najvišji gori Krete. V bistvu šotor vedno vzameva s sabo kot preventivo, saj nikoli ne veš, kaj te čaka na poti.

Velik del najinega potovanja je posvečen izbiri oblačil. Po moji filozofiji na vsako potovanje - tudi na Kreta potovanje, vzamem le dve merino majici, dvoje merino spodnjih hlač ter dva para merino nogavic. V letu 2017, ko še nisem imela vse garderobe iz merino volne, so bile pajkice pod moto hlačami - "plastične".

Zdaj imam vedno s sabo tudi ¾ merino pajkice, merino tuniko ali obleko iz merino volne. Saj se želim počutiti udobno tudi po moto turi.

kreta potovanje z motorjem1

Oblačila za Kreta potovanje z motorjem

Te zanima kako lahko potuješ v istih oblačilih več dni?

Merino volna je vrhunski material za motoriste, ki iščejo udobje, funkcionalnost in vzdržljivost v enem. Znana je po svoji mehkobi in sposobnosti termoregulacije, ter sposobnosti samočiščenje. Zaradi teh lastnosti je idealna izbira za motoriste v raznoraznih vremenskih pogojih. Tudi pod vročim grškim soncem.

Vendar pa merino volna ni le udobna in funkcionalna, temveč tudi enostavna za vzdrževanje. Oblačila iz merino volne na potovanju prezračimo na zraku ali pa jih enostavno operemo na roke pod tekočo vodo.

Verjetno težko verjameš da bi lahko potoval več dni v … zelo malo oblačilih. Ne skrbi, tudi sama sem bila v takšnih dvomih, dokler nisem poskusila. Merino volna je antimikrobna in eno majico lahko nosite več dni zapored, ne da bi jo oprali.

Na Kreta potovanju sem nosila samo dve majici. OB pogledu na slike se mi zdi, da sem imela zgolj eno (hmm) majico, ampak če se ne motim, sem imela dve enaki majici iz merino volne od AO Tržič.

Oblačila sem med potovanjem oprala dvakrat - prvič pri sestrični na Kreti in drugič nekaj dni pred odhodom, po manjšem padcu. Domov sem se vrnila v čistih oblačilih. :)

kreta potovanje z motorjem2

Kreta potovanje in načrtovanje poti

Pot po Balkanu se nama je lepo poklopila z obiski družine in prijateljev. Tako sva se ustavila v Tuzli, Bijeljini, Skopju, Solunu in nenazadnje, še na Kreti. Kaj več o samem potovanju, si lahko prebereš na naslednjem blogu. Opisani so posamezni dnevi tega krasnega šestnajstdnevnega potovanja.

Kam na Kreti? Nisva imela nekih posebnih načrtov po dnevnih etapah. Samo vedela sva, kjer bova spala, kdaj, in med potjo sva imela par točk znamenitosti, da sva se ustavljala. Pri planiranju dnevnih etap je pomembno, ali se boste osredotočili na raziskovanje mest in kulturnih znamenitosti, ali pa se boste raje vozili po ovinkastih cestah.

Zelo pomembne so tudi vremenske razmere in dežna oprema. Samo pol ure pred Skopjem, naju je ujelo hudo neurje. Osebno kaj takega niti prej, niti kasneje še nisem doživela. Ker sva tisti dan štartala relativno pozno, sva velik del potovala po avtocesti. In ko sva se srečala z neurjem, sva morala vedriti na počivališču, ki je imel samo Dixije kot potencialno streho nad glavo. :)

Na Kreti sva nadaljevala brezskrbno pot, raziskovala čudovite plaže, okušala lokalno kulinariko in obiskovala zgodovinske znamenitosti. Med drugim sva se osredotočila na očarljivo vasico Archanes. Kreta je resnično biser Sredozemlja, kjer se zgodovina, kultura in čudovita narava prepletajo v nepozabno doživetje.

kreta potovanje z motorjem

Kreta znamenitosti in značilnosti

Kreta je otok bogate zgodovine in kuture, ki jih lahko odkrijemo na vsakem koraku. Med Kreta potovanjem si vzemite čas za obisk arheoloških najdbišč, muzejev in starih vasic. Raziskujte minojsko civilizacijo v Knossosu, med sprehodom po ozkih ulicah starodavnih mest, utrgajte pomarančo ali granatno jabolko.

Kreta znamenitosti so številne in raznolike, saj je otok poln bogate zgodovine, naravne lepote in kulturne dediščine. Nekatere izmed najbolj znanih in obiskanih znamenitosti so:

  • Palača Knosos je ena najpomembnejših zgodovinskih znamenitosti na otoku Kreta, ki se nahaja približno 5 km južno od mesta Heraklion. Zgrajena je bila v 2. tisočletju pred našim štetjem in naj bi bila središče takratne minojske civilizacije. Oglejte si arhitekturo, mozaike in freske, ki razkrivajo bogato antično zgodovino otoka.
  • Plaža Elafonisi se nahaja na jugozahodnem delu Krete in velja za eno izmed najlepših plaž, ki jih Kreta ponuja. Ta neokrnjen raj se ponaša z neskončnim svetlo-rožnatim peskom in turkiznim morjem, ki obkroža otoček, katerega lahko obiščete peš ali s čolnom. Poleg tega je plaža poznana po bogati naravni dediščini in endemični flori, ki jo je mogoče opazovati v tukajšnjem naravnem parku.
  • Staro mestno jedro Hanie je priljubljena turistična atrakcija na zahodni obali Krete. Obkroženo je z obzidjem in ozkimi tlakovanimi ulicami, ki vodijo do slikovitih pristaniških območij. Jedro mesta se ponaša z več kot dvajsetimi cerkvami, samostani in drugimi zgodovinskimi spomeniki. Nikar ne pozabite na mestno tržnico, kjer si dovolite prepustiti kretanskim okusom.
  • Soteska Samaria je spektakularen kanjon na jugu Krete, ki je dolg 18 km in je eden najdaljših kanjonov v Evropi. Pohajkovanje skozenj je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti na Kreti, saj ponuja neverjetne razglede na okolico in reko. Na poti skozi kanjon lahko opazujete številne endemične rastline in živali. Pot je primerna za vse vrste pohodnike, vendar je treba biti pripravljen na 6-8 urno hojo.
  • Arheološki muzej Heraklion ponuja na ogled največjo zbirko minojske civilizacije na svetu. Ogledate si lahko številne arheološke predmete, kot so kipi, freske, orodja in keramika. Poleg tega muzej ponuja tudi številne interaktivne razstave, ki vam in vašim mladim sopotnikom omogočajo poglobitev v zgodovino Kretskih civilizacij.

Vozniki na Kreti niso prav nič bolj nevarni kot vozniki v Sloveniji. :) Na cesti se nisem počutila ogroženo in dejansko sem uživala. Najlepše motoristične poti vas popeljejo skozi slikovite vasice, do obale z bleščeim morjem, plažo z roza peskom, in skozi gorske prelaze z osupljivimi razgledi. 

Kreta je tudi krasno kulinarično doživetje. Moussaka, souvlaki, gyros,… raznorazni siri, … kako pogrešam grško hrano! Prepustite se Kreta potovanju!

kreta potovanje z motorjem

Kam na Kreti in kaj priporočam

Kam na Kreti, se sprašujem že v četrto. Eden izmed obiskov je bil poseben - sestričina poroka, ki mi je razkrila Kretino lepoto skozi oči domačinov. To me vedno privabi nazaj, ne le zaradi grščine, ki se je naučim (in hitro pozabim), ampak tudi zato, ker Kreta deluje kot majhna Slovenija - obdana z morjem in hribi. Čeprav še nisem raziskovala možnosti plezanja, si želim nadaljevati odkrivanje Krete na motorju.

Moje največje priporočilo je, da odkrijete skrite plaže in se podate v hribovite kretske vasice. Midva sva odkrila Achlado - pravi vasico duhov in granatnih jabolk.

Kljub večkratnim obiskom sem na Kreti vsakič odkrila nekaj novega, a Kreta potovanje z motorjem je bilo vrhunsko! Priporočam, da se odpravite na Kreto v juniju ali septembru, morda celo v oktobru, ko ni več prevroče in ni preveč turistov.

Poleg tega se na Kreti prepustite okusom kulinarike in se izgubite po cestah. Kam na Kreti? Odgovor je preprost - povsod, kjer vam srce poželi raziskovati, bodisi na skritih plažah, v tradicionalnih vasiceh ali med okusi lokalne kuhinje. Kreta je otok raznolikosti, ki vedno ponudi nekaj novega in nepozabnega.

kreta potovanje z motorjem

Najbolj pogosta vprašanja

Kako dolgo traja potovanje z motorjem na Kreti?

Potovanje z motorjem na Kreti lahko traja različno dolgo, odvisno od več dejavnikov, vključno z izbrano potjo, načrtovanimi postanki in osebnimi željami motorista. Čas potovanja je odvisen tudi od hitrosti vožnje in pogostosti počitkov.

Hkrati pa tudi od tega, ali potujete na Kreto z motorjem, avionom ali avtom, kjer potem najamete motorje.

Kateri mesec je najboljši za motoristično potovanje po Kreti?

Maj in junij ter september in oktober so običajno najboljši meseci za motoristično potovanje na Kreti, saj ponujajo prijetne temperature, manjše število turisto in bolj ugodne vremenske razmere, kar ustvarja idealne pogoje za motoristično raziskovanje otoka.

Kako se izogniti visokim temperaturam med potovanjem na Kreti?

Izognite se potovanju v juliju in avgustu. Saj je takrat na Kreti izredno vroče. Nosite lahka in zračna oblačila iz merino volne, saj ohranja vašo termoregulacijo telesa. Pijte veliko vode in si redno privoščite odmore v senci. Najbolj pa, da se v najbolj vročem dnevu izognete cesti.

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več