Merino volna in varčevanje - Merino oblačila

Merino volna in varčevanje: Prikaz prihrankov pri nošenju merino majice

Ali veste da kar 2/3 okoljskega vpliva oblačil nastane med potrošniško uporabo? Pomembnost varčevanja in uporabe trajnostnih materialov je vse večje. V tem članku bomo raziskali, koliko lahko privarčujete pri nošenju trajnostnega oblačila, merino majice. 

Merino volna, naravni material s številnimi edinstvenimi lastnostmi, je postala priljubljena izbira zaradi svoje termoregulacijske sposobnosti, zračnosti in trajnosti. Poleg tega ima merino volna potencial za prihranke na več ravneh. 

In še več, razkrili bomo, kako nošenje merino majice lahko prispeva k prihranku energije, manjšim stroškom pranja ter dolgoročnim ekonomskim koristim. 

Pravilna nega in vzdrževanje oblačil iz merino volne lahko podaljšata njihovo življenjsko dobo, kar vpliva na njihovo trajnost.

Spoznajte prednosti nošenja oblačil iz merino volne in kako lahko ta izbira koristi tako vašemu žepu kot tudi okolju.

Prednosti merino volne

Merino volna je posebna vrsta volne, pridobljena s pomočjo merino ovac, ki jih gojijo po vsem svetu. Ta naravni material ima številne edinstvene lastnosti, ki ga ločujejo od drugih vrst volne. Kaj je merino volna, si preberi tukaj.

Ena izmed glavnih prednosti merino volne je njena termoregulacijska sposobnost. Merino majica lahko ohranja telesno temperaturo v različnih vremenskih pogojih, kar pomeni, da vas bo grela v hladnih razmerah in hlajala v vročih. To omogoča udobno in prijetno nošenje skozi vse leto.

Poleg tega je merino volna zelo zračna, kar pomeni, da omogoča kroženje zraka in dihanje kože. Ta zračnost prispeva k udobju in preprečuje neprijetno znojenje. 

Merino volna je tudi izjemno vpojna, kar pomeni, da lahko absorbira vlago iz telesa in jo odvaja stran, kar vodi v suho in svežo kožo. 

Prav tako ima sposobnost preprečevanja neprijetnega vonja, saj preprečuje razmnoževanje bakterij, ki običajno povzročajo neprijetne vonjave. Zato lahko brez skrbi nosite merino majico tudi med intenzivno telesno aktivnostjo.

merino volna trajnostna

Obleci se v Hope's Bivouac merino majico in na leto privarčuj:

4000 litrov vode

6 kilogramov detergenta

in 25% energije

* raziskava narejena na Norway-National institute for consumer research (SIFO)
 

Nosi več, peri manj

Toplotna izolacija in energetski prihranki

Merino volna zagotavlja odlično toplotno izolacijo, ki ohranja telesno toploto v hladnih pogojih. Zato lahko z nošenjem merino majice zmanjšate potrebo po dodatnih plasteh oblačil ali uporabi ogrevalnih sistemov, kar lahko privede do energetskih prihrankov. Ne samo, da boste prihranili denar, ampak boste tudi zmanjšali svoj vpliv na okolje, saj boste porabili manj energije za ogrevanje.

Manjše število pranj in manjši stroški

Merino volna je tudi znana po svoji sposobnosti preprečevanja neprijetnih vonjav. Zaradi tega se merino majica manj navzame vonjav in jo je mogoče nositi večkrat med pranjem. 

To pomeni, da boste zmanjšali število pranj oblačil, kar bo prihranilo vodo, energijo in čas. Poleg tega so oblačila iz merino volne običajno kakovostna in trpežna, kar pomeni, da bodo zdržala več pranj in trajala dlje. S tem boste prihranili tudi denar, saj ne boste pogosto morali kupovati novih oblačil. Pripravila sem vam tudi blog zapis kako prati perilo da bo dišalo, če je le to iz merino volne. Priporočam da si preberete.

Dolgoročna ekonomska korist

Nošenje merino majice lahko prinese tudi dolgoročne ekonomske koristi. Ker so oblačila iz merino volne kakovostna in trajna, bodo zdržala več sezon, kar pomeni, da boste manj pogosto morali kupovati nova oblačila. Poleg tega bo manjše število pranj in manjša obraba oblačil zmanjšala stroške vzdrževanja oblačil. Skupaj s prihranki pri energiji za ogrevanje in manjšo porabo vode pri pranju se bodo stroški nošenja merino majice dolgoročno zmanjšali. Investicija v kakovostno oblačilo iz merino volne se bo izplačala v prihrankih na dolgi rok.

merino majica kratek rokav

Trajnost in dolga življenjska doba

Merino volna je znan po svoji odpornosti na obrabo, kar pomeni, da se oblačila iz tega materiala ne bodo hitro obrabila ali raztegnila. To je pomembno, saj pomeni, da boste lahko dlje časa uživali v svoji merino majici brez skrbi, da bi se izgubile njene edinstvene lastnosti.

Poleg tega je merino volna tudi odporna proti gubanju, kar pomeni, da se oblačila iz tega materiala ne bodo zlahka zmečkala ali izgubila oblike. To vam omogoča, da imate vedno urejen in eleganten videz, ne glede na to, kako dolgo nosite merino majico.

Pravilna nega merino majice je ključnega pomena za njeno dolgo življenjsko dobo. Priporočljivo je, da oblačila iz merino volne perete na nežen način, ročno ali v stroju s programom za občutljivo perilo. Prav tako je pomembno, da se izogibate uporabi močnih detergentov, ki bi lahko poškodovali vlakna. Če sledite navodilom za nego, lahko merino majica ohrani svoje lastnosti skozi leta.

Nekateri uporabniki poročajo, da so njihove merino majice ostale enako mehke, udobne in tople tudi po več letih uporabe. To je še ena prednost trajnosti merino volne, saj boste lahko dolgo časa uživali v udobju in kakovosti svoje merino majice. Z dobrim vzdrževanjem boste lahko svojo merino majico nosili in uživali v njenih prednostih več let, kar vam prinaša trajnost in dolgoročne prihranke.

merino majica kratek rokav 1

Ekonomska korist nošenja merino majice

Nošenje merino majice lahko prinese tudi številne ekonomske koristi. Ena od njih je prihranek energije pri ogrevanju. Zaradi odlične toplotne izolacije, ki jo nudi merino volna, vam lahko merino majica pomaga ohranjati telesno toploto in vam omogoča, da se v hladnih dneh počutite udobno, tudi pri nižjih temperaturah. S tem se zmanjša potreba po ogrevanju prostora, kar lahko vodi do prihranka energije in nižjih stroškov ogrevanja.

Poleg tega ima merino volna tudi lastnosti, ki omogočajo manjše število pranj oblačil. Zaradi naravne sposobnosti merino volne, da preprečuje neprijetne vonjave, se oblačila iz tega materiala manj pogosto umažejo in razvijejo neprijeten vonj tudi po večkratni uporabi. To pomeni, da boste manj pogosto prali merino majico v primerjavi z drugimi oblačili, kar vam lahko prihrani stroške pralnih sredstev in vode.

Dolgoročno gledano pa je nošenje merino majice tudi finančno koristno zaradi njene trajnosti. Zaradi visoke kakovosti merino volne in dobre vzdržljivosti oblačil iz tega materiala boste lahko dlje časa uporabljali isto merino majico, ne da bi se zmanjšala njena funkcionalnost ali estetika. To vam omogoča, da dolgoročno prihranite denar, saj ne boste pogosto zamenjevali ali nadomeščali svoje merino majice.

Skupaj gledano, nošenje merino majice prinaša ekonomske koristi v obliki prihranka energije pri ogrevanju, manjšega števila pranj in zmanjšanih stroškov pralnih sredstev ter dolgoročnih prihrankov zaradi trajnosti oblačila. S tem lahko uživate v udobju in kakovosti merino majice ter obenem zmanjšate svoje stroške.

Idealno za vse letne čase in vse vrste aktivnosti, najsibo ležanje na plaži ali celodnevno hribolazenje, merino ne razočara. - Marijan Vešligaj, motorist, jadralni padalec, alpinistični  pripravnik

Dandanašnja proizvodnja oblačil iz bombaža in sintetike porabi izjemno veliko vode in energije. Ampak se je potrebno vprašati tudi o vplivu oblačil na okolje, med potrošniško uporabo. Kolikokrat oblečete eno majico preden jo operete? Oziroma, kolikokrat jo oblečete, predno jo zavržete?

Pranje oblačil po vsaki uporabi je pogosto stvar navade kot higiene in iskreno povedno, ni vedno potrebno. Oblačila iz merino volne je dovolj da konec dneva prezračite in že so popolnom naravno, brez vode, elektrike in detergentov, oprana.

Z manj pranja boste privarčevali vodo, energijo, čas in denar. Ne samo to, ampak boste podaljšali življenjsko dobo vaših oblačil.

merino majica kratek rokav 12

Merino majica: Vsestranskost in univerzalna uporaba

Merino majica je izjemno vsestransko oblačilo, ki se lahko prilagaja različnim aktivnostim in vremenskim razmeram. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti je primerna tako za aktivnosti na prostem kot tudi za vsakodnevno nošenje.

Ena izmed najbolj uporabnih lastnosti merino majice je njena sposobnost, da deluje kot osnovno oblačilo in srednji sloj hkrati. V toplih razmerah lahko merino majico nosite samostojno, saj nudi dobro zračnost in regulacijo telesne temperature. V hladnejših razmerah pa jo lahko uporabljate kot srednji sloj pod jakno ali puloverjem, saj nudi dodatno toplotno izolacijo.

Poleg tega pa je merino majica izjemno vsestranska tudi v smislu, da lahko nadomesti več oblačil. Z eno merino majico lahko ustvarite več različnih stilov in kombinacij ter se prilagodite različnim priložnostim. Od športnih aktivnosti do sproščenega vsakdanjega sloga, merino majica vam omogoča, da izkoristite njeno funkcionalnost in hkrati ohranite svoj osebni stil.

Merino majica je primerna za širok spekter aktivnosti in vremenskih razmer. Ne glede na to, ali jo nosite samostojno ali kot del slojevitega oblačenja, vam nudi udobje, zaščito in možnost ustvarjanja različnih stilov. Merino majica je resnično nepogrešljiv kos oblačila v vaši garderobi.

merino majica kratek rokav 123

Nega in skrb za merino majico

Pravilno negovanje in skrb za merino majico je ključnega pomena za ohranjanje njene kakovosti in dolge življenjske dobe. Sledite naslednjim smernicam, da bo vaša merino majica ostala v odličnem stanju:

Pravilno pranje: Pri pranju merino majice je priporočljivo uporabljati blage in naravne detergente, ki ne vsebujejo agresivnih kemikalij. Priporočljivo je tudi, da majico perete na programu za občutljivo perilo ali ročno. Izogibajte se uporabi močnih detergentov in mehčalcev, saj lahko poškodujejo vlakna.

Sušenje: Po pranju merino majice je najbolje, da jo posušite na zraku. Izogibajte se sušilnemu stroju, saj visoka temperatura in mehansko trenje lahko poškodujeta vlakna. Majico razprostrite na ravno površino ali jo obesite na obešalnik, da se naravno posuši.

Shranjevanje: Za shranjevanje merino majice izberite suh in zračen prostor. Majico lahko zložite ali obešete na obešalnik, odvisno od vaših želja. Pomembno je, da se izogibate dolgotrajnemu izpostavljanju neposredni sončni svetlobi, saj lahko ta poškoduje vlakna.

S pravilnim negovanjem in skrbjo bo vaša merino majica ohranila svojo kakovost, mehkobo ter učinkovitost. S tem boste zagotovili dolgo življenjsko dobo oblačila ter maksimirali svoje prihranke.

merino majica kratek rokav 33

Pogosta vprašanja

Kako pogosto naj perem merino majico?

Merino volna ima naravno sposobnost odvajanja vonjav in absorbiranja vlage, zato majico običajno ni treba prati po vsakem nošenju. Priporočljivo je, da jo operete le, ko je res potrebno ali kadar je vidno umazana. To je odvisno od vašega osebnega udobja in stopnje aktivnosti, vendar je običajno priporočljivo, da majico operete približno vsakih 5 do 7 nošenj.

Ali je merino volna primerna za ljudi z občutljivo kožo?

Da, merino volna je priljubljena izbira za ljudi z občutljivo kožo. Njena vlakna so mehka in nežna ter manj verjetno povzročajo srbenje ali nelagodje, ki ju lahko povzročajo nekatere druge vrste volne. Zaradi svoje naravne sposobnosti odvajanja vlage lahko merino volna tudi pomaga pri preprečevanju izpuščajev in draženja kože.

Ali se merino majica krči pri pranju?

Merino volna ima visoko elastičnost in običajno se ne krči pri pravilnem pranju. Kljub temu je priporočljivo, da se držite navodil za nego na etiketi majice in uporabljate ustrezno temperaturo pranja ter ne uporabljate vroče vode ali sušilnega stroja. To bo pomagalo ohraniti obliko in velikost majice.

Kako naj pravilno negujem merino majico, da bo trajala dlje?

Pri negi merino majice je pomembno, da jo pravilno perete, sušite in shranjujete. Uporabljajte blage detergentne izdelke, perite na programu za občutljivo perilo ali ročno, sušite na zraku in majico shranjujte na suhem mestu. Izogibajte se izpostavljanju neposredni sončni svetlobi in agresivnim kemikalijam. S temi pravili boste podaljšali življenjsko dobo svoje merino majice.

Kakšna je primerjava med merino volno in bombažem v smislu stroškov in trajnosti?

Merino volna je običajno dražja od bombaža zaradi svojih edinstvenih lastnosti. Vendar pa je vredno upoštevati, da merino oblačila ponujajo dodatne prednosti, kot so boljša termoregulacija, vpojnost vlage in odpornost proti vonju, kar lahko opraviči višjo ceno. 

Kar zadeva trajnost, merino volna je znana po svoji vzdržljivosti, saj se zaradi svoje elastičnosti ne naguba ali deformira tako hitro kot bombaž. 

Preostali merino blog zapisi

Darilo za valentinovo zanj

Darilo za valentinovo zanj lahko predstavlja pravi izziv, še posebej, če si želiš podariti nekaj resnično posebnega. Iščeš ideje, ki bi razveselile tvojega dragega in mu hkrati nudile nekaj edinstvenega, naravnega ter čarobnega. Kaj izbrati, da bo darilo resnično posebno?

Preberi več

Majice za motoriste iz merino volne

Majice za motoriste iz merino volne so postale moj zvesti sopotnik, ki mi je nudil udobje, zračnost in obenem ohranjal svežino – brez neprijetnih vonjav.

Preberi več

Merino oblačila ne oddajajo vonjav in ne smrdijo

Vem, da se naslednje bere neresnično: obstaja material, ki je naraven, v katerem ne smrdiš. Lahko ga nosiš več dni zapored brez pranja, s samo zračenjem. Po več dnevih oblačila preprosto opereš pod tekočo vodo na roke, posušiš in oblačila spet dišijo. 
Tudi sama sem dvomila. Dvomila v čarobne lastnosti merino volne. Ampak sem poskusila - najprej po lokalnih hribih, nato pa na 16 dnevnem potovanju v Keniji. Od hribov do morja - vedno v eni majici in dvojih spodnjih hlač.

Preberi več

Termoregulacija merino volne

Odkrijte, kako lahko termoregulacija telesa z merino volno postane del vašega vsakdana – udoben, eleganten in vedno prilagojen vašim potrebam.

Preberi več

Široki trakovi za ušesa iz merino volne

Ste tudi vi brez idej katero darilo za moškega ki ima vse izbrati? Ali pa iščete izvirno darilo? Naši široki trakovi za ušesa niso le modni dodatek, ti trakovi so idealno darilo za pohodnike, kolesarje, motoriste, smučarje in vse, ki cenijo vrhunsko kakovost.

Preberi več

Popolna oblačila za popotnike iz merino volne

Oblačila za popotnike iz merino volne so edinstvena izbira, saj s svojimi krasnimi naravnimi lastnostmi pričarajo vrhunsko udobje in posledično tudi zdravje.

Preberi več

Kako prati perilo da bo dišalo

Vonj ima velik vpliv na udobje nošenja perila. Ko se počutimo sveže in čisto, smo bolj sproščeni in imamo več samozavesti. To lahko vpliva na naše počutje in delovanje.

Preberi več

Težave s spanjem in motnje spanja

V zadnjem času vse bolj opažam, kako pomemben je za moje počutje kakovosten nočni spanec. K temu pripomorejo tudi ustrezna postelja, posteljnina in spodnja pižama.

Preberi več

Preležanine

Glavni vzrok je dalj časa trajajoč pritisk, ki ovira normalno prekrvavitev in povzroča nekrozo tkiva. Najpogosteje se pojavijo na predelih telesa, kjer so kosti bliže površini kože, kot so pete, komolci, križnica in boki.

Preberi več

Kapsulna garderoba: Minimalističen pristop iz merino volne

Kapsulna garderoba je način oblačenja, ki temelji na majhnem številu kakovostnih kosov, ki se med seboj dobro kombinirajo. Običajno vsebuje od 30 do 50 kosov oblačil, lahko pa tudi manj ali več.

Preberi več

Kreta potovanje z motorjem

Moje prvo daljše potovanje z motorjem je bilo na Kreto. Za Kreto sva se odločila, ker sem želela obiskati družino in prijatelje na poti. 

Preberi več

Hiperhidroza

Medtem ko je potenje naraven odziv telesa na povišano telesno temperaturo, pri ljudeh s hiperhidrozo ta proces presega običajne meje, neodvisno od zunanje temperature ali fizične aktivnosti.

Preberi več

Velebitska planinska pot

Za glavni dopust sva se z Marijanom odločila, da gremo prečit Velebit. Sej prehodit 170km v desetih dneh niti ni ne vem kaj. To pa že zmoremo!

Preberi več

Potenje med spanjem

Potenje med spanjem je pojav, ki ga mnogi ljudje izkusijo v različnih obdobjih svojega življenja.

Preberi več

Leopardji pes Bronco

Leopardji pes po imenu Bronco je postal direktor podjetja samo pol leta po skotitvi. Mlad, naiven in neumen z zelo občutljivim smrčkom za merino volno.

Preberi več

Merino volna in finost vlaken

Merino volna je znana po svoji raznolikosti, ki jo lahko razdelimo glede na finočo vlaken. Ta finoča se meri v mikronih, kjer manjša številka predstavlja tanjše in bolj mehko vlakno.

Preberi več

Kožne bolezni in oblačila

Kožne bolezni so raznolike narave in izvirajo iz različnih vzrokov. Koža je največji organ človeškega telesa in opravlja številne ključne funkcije, ki zagotavljajo naše zdravje in dobro počutje.

Preberi več

Sintetična vlakna

Primerjava med merino volno in sintetičnimi vlakni je ključnega pomena za potrošnike, ki želijo izbrati najboljši material za svoje potrebe, pa naj gre za oblačila, opremo ali domačo uporabo. 

Preberi več

Trajnostna moda v Sloveniji

Trajnostna moda ni le trend, ampak je osredotočena vizija za prihodnost modne industrije. V osnovi se nanaša na pristop k oblikovanju, proizvodnji in porabi oblačil, ki spoštuje okolje, ljudi in naravne vire.

Preberi več

Nadin bivak predstavitveni video

Lansko leto sem ustvarila svoj prvi predstavitveni video. Še sama ne morem verjeti, kako dobro se je izkazal, še posebej glede na to, da nisem imela preteklih izkušenj s tem. Vljudno vabljeni k ogledu - video je kratek in jedrnat.

Preberi več

Potenje v glavo in nadzor

Osebno se že od nekdaj spopadam s težavami potenja in se pogosto močno potim. Med športanjem se mi to sploh ne zdi moteče, saj se ob tem počutim še bolje.

Preberi več

Kam na izlet z motorjem, če ste motorist začetnik?

V motorističnem svetu je občutek svobode in povezanosti s cesto, ki ga ponuja motor, neprekosljiv. Če ste motorist začetnik, se morda še spoznavate z dinamiko vožnje na dveh kolesih, zato je pomembno, da svoje prve izlete načrtujete premišljeno in varno. 

Preberi več

Naravna oblačila iz merino volne

Naravna oblačila iz merino volne so naravno zračna in uravnavajo telesno temperaturo. Odkrij čarobnobnost merino volne.

Preberi več

Potenje in higiena

Higiena ima ključno vlogo pri ohranjanju zdrave kože ter preprečevanju neprijetnih vonjav, ki se lahko pojavijo ob potenju. Pravilna higiena telesa in oblačil je temeljni korak k doseganju svežine in samozavesti v vsakodnevnem življenju.

Preberi več

Merino volna za motoriste

Merino oblačila za motoriste so izjemno pomembna oblačila, saj zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi, udobjem in zmogljivost med samo vožnjo. 

Preberi več

Trajnostna oblacila alternativa hitri modi

Modna industrija je na področju potrošniškega blaga problematična predvsem zato, ker vsako sezono (ali že mikrosezono) predstavi novo kolekcijo, nove smernice ali pa prek razprodaj vabi kupce h kupovanju novih oblačil in modnih dodatkov.

Preberi več

Prednosti merino volne za motoriste

Naravne antimikrobne lastnosti volne preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, kar je izjemno pomembno za motoriste, ki se med vožnjo intenzivno potijo.

Preberi več

Kako pogosto naj perem merino majico?

Vzdrževanje merino oblačila je izjemno preprosto, a kljub temu izjemno pomembno. Zakaj? Namreč s pravim vzdrževanjem podaljšate življenjsko dobo vaših merino oblačil, dlje ostanejo mehka in udobna.

Preberi več

Zgodovina merino volne

Merino volna ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega več stoletij nazaj. Je sinonim za kakovostna oblačila, ki zagotavljajo udobje in toplino. 

Preberi več

Merino ovce

Ovca, žival, ki je mobilna in uživa rastline, ki drugim prežvekovalcem ne teknejo, je idealna spremljevalka človeka, saj zadovoljuje vse njegove osnovne potrebe po hrani in oblačilih. Že nekje okoli tretjega tisočletja pred našim štetjem so se ovce razširile po večjem delu Sredozemlja.

Preberi več

Kaj je merino volna?

Merino volna je naravno vlakno, ki ga gojijo merino ovce. Je tanjša in mehkejša od navadne volne, zaradi česar jo je enostavno nositi ob koži. In ko nosite volno, pridobite veliko koristi.

Preberi več

Zakaj izbrati oblačila iz merino volne?

Merino združuje stil, udobje in zmogljivost v popolni, čudežni harmoniji.

Preberi več

Naravna izbira z antibakterijskimi lastnostmi

Kako merino volni uspe, da ne zasmrdi? To je posledica strukture volnenih vlaken: njihova površina spominja na strešnike (sintetična vlakna so gladka), v katerih se bakterije težko zadržijo v njih. Te bakterije so odgovorne za ta vonj. Poleg tega se vlaga absorbira neposredno v vlakna merino volne, zaradi česar se na koži nabira manj potu.

Preberi več

Prednosti merino volne

Zakaj bi morali razmisliti o nakupu oblačil iz tega naravnega materiala? Merino volna dražja kot sintetični materiali. Ampak,...

Preberi več

Kaj kupiti iz merino volne, če je še ne poznate?

Moj prvi nakup je bila ena merino majica. Nosila sem jo na potovanju po Keniji, z njo osvojila Mt Kenyo in od takrat sem odvisna od merino volne. Posledično je vsa moja garderoba iz merino volne.

Preberi več

Merino volna in zdrava jetra

Zdravje jeter je povezano s srcem, možgani, imunskim sistemom, kožo in prebavili. Povezano je z dobrim spancem, uravnoteženjem ravni sladkorja v krvi, nižanjem krvnega tlaka, hujšanjem, dobrim videzom in bolj mladostnim počutjem.

Preberi več

Koliko privarčuješ če nosiš merino majico?

Z majico iz merino volne privarčuješ veliko energije in ne samo to, tudi veliko denarja.

Preberi več

Ali je merino volna trajnostna?

Merino volna je veliko bolj fina in mehkejša od navadne volne. Merino volna na vseh področjih prekaša bombaž in sintetiko. Preberi si kako vpliva na okolje.

Preberi več

Atopijski dermatitis in ekcem

Merino volna me navdušuje kamorkoli grem, katere koli težave imam. Navsezadnje, je le naraven material. Ampak, ali lahko pomaga tudi pri atopijskem dermatitisu? 

Preberi več

We automatically place necessary cookies on your device when you visit our website so that our website may be displayed and function properly. We may also place non-necessary analytical and marketing cookies on your device if you choose the “Accept All” option. These cookies collect and analyse different information about your interactions with our website and other websites for targeted advertising purposes.

Please click the Accept All button to agree to the use of all types of cookies or opt out of non-essential cookies by clicking Reject All. See our Cookie Policy to learn more.

×
Managing cookies on the Merino oblačila website
Mandatory cookies

are cookies that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They allow you to log in to the user profile, select the language, agree to the terms and conditions and identify the session of the user. We are not obliged to obtain consent for their use.

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

1. General information about cookies 1.1. What are cookies?

Cookies are small text files that most modern websites store on the devices of their visitors, i.e. people who access certain websites on the Internet with their devices. The storing of cookies is under the complete control of the user, since users can easily configure their browser to restrict or disable the storage of cookies.

While visiting the website and its subpages and performing operations on the website, your computer, phone or tablet, automatically or after gaining your explicit consent, stores certain cookies through which various data can be recorded.

1.2. How do they work and why we use them?

Each visitor or shopper is assigned a cookie in order to identify him and ensure traceability at the beginning of each use of the online store. The servers provided to the company by the subcontractor automatically collect data on how visitors, shop owners or shoppers use the online store and store this data in the form of an activity log.

The servers store information about the use of the online store, statistics and IP numbers. Data on the use of the online store by shoppers can be used by the company for compiling anonymous statistics that help us improve the user experience as well as market products and / or services through an online store.

Indirectly and upon obtaining consent, the online store may also store external service cookies on the visitor's or shopper's device (e.g. Google Analytics) which are used to collect data on website visits. Regarding external services, the rules and general conditions on the processing of personal data, which are available at the links below, apply.

2. Permission to use cookies

If the settings of the browser with which you visit the website are such, that they accept all cookies, it means that you agree to their use. In case you do not want to use cookies on this website or you want to remove them, you may follow the procedure below. Removing or blocking cookies may result in suboptimal performance of this website.

3. Mandatory and optional cookies and your consent 3.1. We are not required to gain your consent for the use of mandatory cookies:

Mandatory cookies are cookies, that are essential for the proper functioning of the website, whereby the transmission of information in the communication network would not be possible without them. These cookies are also necessary in order for us to offer you the services, which are available on our website. They enable login into the user profile, language selection, agreeing to the terms and conditions and user session identification.

3.2. Cookies that are not necessary for the normal operation of the website, and for which we are obliged to obtain your consent (optional cookies):

Analytical cookies

These cookies help us understand how our visitors use our website. They help us improve the user experience and identify user requirements and trends. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Advertising cookies

Third-party plug-ins and tools used as cookies enable various functionalities to work, help us analyse the frequency of visits and how the website is used. If an individual does not agree to the use of these cookies, they will not be installed, while it may however happen, that some interesting features of the website will not be available. We only use these cookies if you have explicitly consented to their use.

Social network cookies

These cookies make it possible for us to provide content for posts on social media and record your actions so that we may provide a more personal and enhanced user experience. We use these cookies only if you are logged into a Twitter, Facebook or Google user account when using the website.

4. How to manage cookies?

You can manage cookies by clicking on the "Cookie settings" link in the footer of the website.

You can also control and change cookie settings in your own web browser.

In case you want to delete cookies from your device, we advise you to follow the described procedures, by doing so, you will most likely limit the functionality of not only our website but also most other websites, as the majority of modern websites use cookies.